Harsogóan zöld szobanövények sötét lakásba: kiszűrik a káros anyagokat
Képeken mutatjuk a legszebb levegőtisztító szobanövényeket.

botpalma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden lakást szebbé tesznek a zöld növények, de vannak olyan virágok, melyek ennél sokkal többet tudnak: védik az egészségedet. És cserébe nem kérnek semmit, még fényt is csak alig. Összegyűjtöttük azokat a szobanövényeket, melyek a legigénytelenebbek, mégis a legtöbb haszonnal járnak, ugyanis nemcsak a szemet gyönyörködtetik, hanem a levegőből is kiszűrik a káros anyagokat.

A NASA listája

A '80-as években a NASA összeállított egy listát azokról a növényekről, melyek a legtöbb káros anyagot távolítják el a levegőből. Ezek a zöldek kiszűrik a penészt, de akár a rákkeltő anyagokat, a festékek kipárolgását és a légkondicionálás okozta szennyezést is megszüntetik.

Az alábbi káros anyagok ellen hatásosak:

  • ammónia: gyakran megtalálható anyag az ablaktisztítókban és a padlófényezőkben,
  • benzol: műanyagokban, műgyantákban, szintetikus rostokban található vegyszer, de előfordul a dohányfüstben, a kipufogó gázban és a bútorfényezőben is,
  • formaldehid: papírzacskók, arctörlők, konyhai törlőkendők anyaga tartalmazhatja,
  • triklóretilén: festékek, lakkok, oldószerek gyakori összetevője,
  • xilol: megtalálható a gumiban, a bőrben, festékipari alapanyagokban, cigarettafüstben és a kipufogó gázban is.

Ezek a vegyszerek, vagy gázaik kifejezetten károsak lehetnek a szervetre, így az alábbi növényeknek amilyen kicsi az igényük, olyan hatalmas a hasznuk. Mutatjuk közülük a legszebbeket és legértékesebbeket.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük