A 4 legrosszabb lakberendezési tipp
Ha unalmas lakásra vágysz!
Vannak jó ötletek, kevésbé jók és olyanok, amelyeket jobb figyelmen kívül hagyni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahány lakberendezési iskola, stílusirányzat és enteriőr, annyi légből kapott ötlet arra vonatkozóan, hogy mitől is lesz egy lakásból harmonikus, kényelmes és használható otthon. Míg egyesek a túl sok szín használatától óvnak, addig mások a harmónia megteremtésén kívül semmilyen mást célt nem látnak, amikor egy lakás berendezéséről van szó.

Mindezek ellenére az ötletek és tanácsok száma végtelen, pedig lenne mit figyelmen kívül hagyni - mint például a most következő ötöt. Hogy miért? Azt is eláruljuk!

"Válassz inkább semleges színt, az erőteljes árnyalatok korlátozhatnak!"

Hogy miben is? Legfeljebben abban, hogy végre jól érezd magad az otthonodban. Természetesen elismerjük, hogy a semleges, se krémnek, se sárgának, se fehérnek nem nevezhető árnyalatokhoz jóval könnyebb bútort és kiegészítőket választani, ám érdemes kicsit elgondolkodnod: minél előbb túl szeretnél lenni az otthonteremtésen, vagy inkább úgy akarod kialakítani az egyes szobákat, hogy azokban jól is érezd majd magad? Nem mindegy, a döntés pedig csakis a te kezedben van. Ha azonban bátorkodod elengedni a füled mellett a kontár tanácsokat, és azokat az élénk színeket használod, amelyek neked tetszenek, akkor már biztosan jó úton haladsz egy izgalmas, energikus és a számodra leginkább megfelelő otthon megteremtése felé.

"Összefüggő szekrénysort hozzáillő ülőgarnitúrával!"

Jó ötlet, ám csakis akkor, ha vagy egyszerre kívánod majd lecserélni az otthonod teljes berendezését, vagy ugyanezen bútorok között szeretnéd leélni az életedet úgy, hogy közben sosem jut majd eszedbe, hogy milyen jó is lenne egy kicsit változtatni az elrendezésükön. Ha ugyanis egyszer bepaszírozod ezeket a szorosan egymás mellett lévő elemekből álló szekrénysorokat a szobába, akkor többé nincs menekvés: ints búcsút a szellős tereknek, és ezzel együtt az időnként előtörő vágynak a változás iránt.

Vagy ne hagyd magad, és állj ellen az unalmas szekrénysorok és beépíthető ülőgarnitúrák csábításának, és helyettük válassz egymással harmonizáló, ám nem egyetlen garnitúrához tartozó bútorokat, amelyeknek helyét időnként kedved szerint változtathatod! Sőt az sem baj, ha egy kicsit eltérő jellegű darabok kerülnek a lakásba, de semmiképpen ne ess át a ló túloldalára, hiszen a stílusok meggondolatlan keveréséből sem származik semmi jó!

"Kicsi a lakásod? Nyisd egybe a helyiségeket"

Az utóbbi években olyannyira divatossá váltak a nappali és konyha egybenyitásával létrehozott, úgynevezett "amerikai konyhák", hogy ennek hatására ma már az is egybenyitja az otthona helyiségeit, akinek talán nem is kellene. Helytelen ugyanis azt gondolni, hogy minden lakás alkalmas arra, hogy egyetlen hatalmas légtérrel rendelkezzen, és az is tévhit, hogy a kisebb alapterületű lakások méretét csakis ezzel a módszerrel lehet optikailag növelni. Egy kis lakás ugyanis nem feltétlenül lesz nagyobb attól, hogy a konyha és a nappali között megszüntetsz minden akadályt, legfeljebb annyit érsz el vele, hogy a jövőben a kanapédon is érezhető lesz majd a vasárnapi menü illata. Ráadásul nem is minden stílus kívánja meg a határtalan terek meglétét: modern, szigorú vonalú, minimál jellegű bútorok jól mutatnak nagyobb térben, hiszen a zsúfoltság távol áll ettől az irányzattól, ám egy klasszikus berendezésű enteriőr esetében nem biztos, hogy érdemes megszüntetni a válaszfalakat a nagyobb térérzetért.

"A lényeg, hogy a helyiségekben tökéletes harmónia uralkodjon!"

Természetesen fontos, hogy a lakásodba kerülő bútorok és kiegészítők összhangban legyenek egymással, túlzás azonban lemondani bizonyos tárgyakról csak azért, mert színükben vagy éppen formájukban nem feltétlenül illenek az otthonod stílusához. Egy olyan lakás ugyanis könnyen válhat sablonossá, és kelthet unalmas hatást, amelyben a kiegészítők az utolsó darabig tökéletes összhangot alkotnak. Hiszen akkor hol marad a változatosság és az egyes eltérő hangulatú tárgyak közötti ellentétből fakadó izgalom?

Ráadásul egy-egy váza vagy dekorációs tárgy éppen azáltal válhat az otthonod központi elemévé, ha kissé kilóg a sorból, ezért ne mondj le a neked tetsző tárgyakról, ugyanakkor ne is vidd túlzásba a különféle stílusú darabok keverését!

Válogass, vásárolj, de csakis mértékkel, nehogy két szék között a padlóra ess, és váljon giccsparádé a lakásodból az egyébként tervezett, ízléses otthon helyett!

Ezt is szeretjük