Hatalmas klímateszt az itthon kapható darabokról: milyet, hova, mennyiért?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve 55, hazánkban is megvásárolható inverteres, oldalfali split klímaberendezést tesztelt.

GettyImages-1418582325

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai energiaviszonyok közt már nemcsak nyáron érdekes, hogy van-e klíma a lakásunkban. Viszont nyáron érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen légkondicionáló illik a lakóterünkbe ahhoz, hogy biztosan sor kerüljön a beszerelésre is még a téli fagyok beállta előtt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve 55, hazánkban is megvásárolható inverteres, oldalfali split klímaberendezést tesztelt. Először a Feminán olvashatod a tesztet!

Miért fontos megismerni a teszteket?

Az eredmények segíthetnek, tudatos döntést hozni vásárlás előtt, mert így nemcsak márkanevek és árak, hanem valós teljesítmények alapján választható ki a számunkra legmegfelelőbb darab.

Vizsgálták a termékek hűtési és párátlanító hatékonyságát, egyéb sokoldalú használati lehetőséget biztosító funkciókat - mint a szellőztetés, energiatakarékos üzemmód, okostelefonos távvezérlés -, a készülékek zajszintjét, a felhasználói élményt, illetve, hogy milyen gyorsan tudják biztosítani a komfortos hőmérsékletet különböző körülmények között.

Mindemellett nem feledkeztek meg a fűtési hatékonyság vizsgálatáról sem, mert manapság már tudvalevő, hogy ezek a készülékek erre is remekül alkalmasak. Mielőtt valaki klímát szereltet otthonába, érdemes átgondolnia, hogy otthona megfelelő energiagazdálkodásának biztosítása érdekében megtette-e az egyéb szükséges lépéseket? Mint például a homlokzat- vagy tetőszigetelés, ami télen és nyáron is jól jön; az árnyékoló, redőny vagy roló felszerelése az ablakokra, erkélyre; illetve az átgondolt szellőztetési rend kialakítása. Ezek azért is fontosak, mert a hűtő- fűtő légkondicionáló berendezés csak egy energiapazarló készülék lesz, alacsony hatékonysággal, ha az általa megtermelt hűs vagy éppen meleg levegő szabadon távozik a nagyvilágba a rossz szigetelés miatt, netán nyáron az árnyékolás hiányzik, így a készüléknek az üvegházként melegedő lakás hűtésével kell küzdenie a folyamatosan beömlő napsugarak ellen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha az ember mindent megtett, és úgy érzi, nincs más megoldás, jöjjön a klíma, mert jó lenne végre átaludni egy nyári éjszakát, akkor hasznos lehet a legfrissebb termékteszt.

A teszteredmények

A tesztelt inverteres klímák a régebbi hagyományos típusú klímákhoz képest sokkal hatékonyabb hőgazdálkodást és energiafogyasztást tudnak biztosítani. A bennük található inverter ugyanis egy elektromos eszköz, amelynek a legfőbb feladata a kompresszorának a fordulatszámát a kívánt hűtési vagy fűtési hő terheléshez igazítani.

Működésének minden pillanatában éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak, nem pedig egy beállított fix teljesítményen, ha indokolt, ha nem.

13 márka termékeit tesztelték - Bosch, Daikin, Fujitsu, Gree, Hitachi, LG, Midea, Mitsubishi Electric, Panasonic, Samsung, Toshiba, Vivax -, és jó hír, hogy az 55 készülékből 27 végzett átlagos vagy jobb, tehát összesítésben minimum 60%-os eredménnyel. Itt meg kell említeni azt is, hogy 80% feletti eredményt egy termék sem ért el. Holtversenyben a két legjobb termék egy LG és egy Mitsubishi légkondi lett 79%-os értékeléssel. Egy márkán belül is lehetnek nagyobb különbségek, és nem feltétlen árban, inkább teljesítményben. A Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE/MUZ- SF35VE terméke például már nem végzett az élmezőnyben, átlagos, 62%-os eredményt ért el.

Ne felejtsük el, hogy a légkondik használhatók fűtésre is. Jó alternatívái lehetnek a gázzal való fűtésnek. Ha esetleg napelemes rendszer is van otthon, akkor pláne. A termékek fűtési hatékonyságát vizsgálták különböző külső időjárási viszonyok szimulálásával is, így a tesztből részletesen tájékozódhatunk a különböző termékek erre vonatkozó hatékonyságáról. Minden termék fűtési hatásfoka (COP-értéke) szerepel a termék adatlapján. Ez az érték azt mutatja, hogy a készülék 1kW elektromos energiából hány kW hőt termel. Klímák esetében ez az érték sokszor többszörös, vagyis igen hatékonyan használják fel az energiát. Ezek a teszteredmények is segíthetik a döntést, ha az ember nemcsak a hűtési, de a fűtési funkcióját is szeretné majd használni a terméknek.

A termékek zajszintje egy következő tényező, ami fontos lehet, hiszen az ember akár órákon át is működteti őket. A tesztelés során értékelték a beltéri és kültéri egységeket is. A csendes működés tekintetében több LG, Samsung és Mitsubishi légkondi is a legjobb eredményt elértek közé került.

A legkiemelkedőbb e tekintetben a Samsung AR09TXEAAWKN/AR09TXEAAWKX terméke lett. Arra érdemes csak figyelni az esetében, hogy egy nagyon jól hűtő, viszont kevésbé jól fűtő termékről van szó. De találni Samsung terméket akár az összesített lista alján is. A Samsung AR12TXHQASIN/AR12TXHQASIX éppen, hogy csak elhűtöget, elfűtöget, és összesítésben mindössze 46%-os értékelést sikerült összegyűjtenie teljesítményével.

Csupán márka alapján dönteni éppen ezért nem érdemes, és ár alapján sem. A legdrágább tesztelt termék egy Toshiba, mely 834 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Ugyan szép, 68%-os eredményt ért el összesítésben, de ugyanilyen vagy jobb eredménnyel végzett még több más termék is, melyek mind kedvezőbb áron érhetőek el, a legolcsóbb 383 000 Ft-os átlagáron.

Olvass még! Szabad bekapcsolt légkondi mellett aludni?

A légkondi sokat segít a melegben, de vajon alvás közben is érdemes használni?

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük