Az 5 legjobb tűzhelytisztító

Szerintünk

Már mindent kipróbáltál, de semmivel sem tudsz megszabadulni a tűzhelyre égett foltoktól? Itt az ideje, hogy kipróbáld bevált szereinket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tűzhely egyike a leggyorsabban piszkolódó háztartási berendezéseknek. Ha a kicsöppenő szószt, zsírt vagy olajat azonnal letörlöd, van esélyed elkerülni a makacs foltokat, ellenkező esetben marad a súrolás - hacsak nincs kéznél valami olyan csodaszer, amellyel könnyedén megszabadulhatsz tőlük.

Ha még nem találtál ilyet, próbáld ki a mi kedvenceinket: az alábbi tisztítószerekkel gyerekjáték lesz a tűzhely tisztántartása!

Egy fújás, egy törlés

Melinda kedvence: Mr. Muscle tűzhelytisztító

Korábban nagyon sok szenvedést okozott a tűzhely tisztítása, hiszen hagyományos gáztűzhelyem volt, amiről a korábban keletkezett szennyeződéseket képtelenség volt eltávolítani.
Szerencsére nemrég sikerült ettől az alig takarítható darabtól megszabadulnom, és egy teljesen sík főzőlappal rendelkező típussal gazdagítanom a konyhát - azóta a tűzhely takarításával nincs sok gondom. Elég csak egy kevés Mr. Muscle aeroszolos tűzhelytisztítóval befújnom, majd áttörölnöm főzés után a kerámiafelületet, hogy ne maradjon zsíros a tűzhely.
A 800 forintos Mr. Muscle nemcsak hatékony, de a 300 ml-es kiszerelés legalább fél évig elegendő.

A citrom erejével

Gabi kedvence: Cif súrolószer és Well Done zsíroldó

A tűzhely tisztításához rendszeresen kétféle szert használok. A megszáradt ételmaradékot és a kifröccsent szósz okozta foltokat Cif folyékony súrolószerrel távolítom el. Ebből a kellemes, citromillatú súrolóból elegendő egy keveset a foltra önteni, majd hagyni, hogy a szer kifejthesse hatását, végül szivaccsal ledörzsölni. Így nem karcolja a felületet, mégis hatékony a szennyeződésekkel szemben.
A kifröcsögött olajra pedig rendszerint Well Done hideg zsíroldót használok, tapasztalatom szerint ugyanis ez viszi le legjobban és legkönnyebben a zsíros szennyeződést. Szintén elegendő csupán egy keveset a maszatos felületre fújni, kicsit várni, majd letörölni a feloldott zsírt. Használata közben ügyelj rá, hogy ne lélegezd be a gőzét, hiszen elég erős vegyszer. A 750 ml-es kiszerelésben árult Well Done sokáig elég, egy flakon ára 750 forint körül mozog, a 250 ml-es Cif pedig 300 forint körüli áron kapható.

Kéztisztítóval a tűzhelyért

Ági kedvence: Ultra Derm kéztisztító

Igazság szerint nem speciális tisztítószert használok a tűzhely tisztításához. Bármennyire is furcsán hangzik, a tűzhely esetében az Ultra Derm nevű kéztisztító vált be a leginkább, amely egyfelől rendkívül erős zsíroldó hatással rendelkezik, másfelől kissé szemcsés állagának köszönhetően erős dörzsölő hatása is van.
A makacs foltok eltüntetéséhez elsőként vizes szivaccsal felületesen áttörlöm a tisztítandó részeket, hogy kissé felázzanak a rászáradt foltok, majd elkenek rajtuk egy adag Ultra Dermet. Néhány percig hagyom, hogy a szer kifejthesse hatását, végül nedves szivaccsal átdörzsölöm a felületet, és felitatom a maradék szert.
A kéztisztítónak a tűzhely mellett a legmakacsabb vízkő eltávolítása során is hasznát veszem. Az Ultra Derm 400 grammos kiszerelésben kapható, 300-350 forintos áron.

Gyorsan és könnyedén

Pálma kedvence: Ajax Kitchen konyhai tisztítószer

Joggal állíthatom, hogy a tűzhelyem egyike a legnehezebben tisztántartható típusoknak. Hófehér, ráadásul mágnesként vonzza a szószok, levesek, zsírok, olajok okozta foltokat. Mivel általában csak főzés után egy-két órával fogok neki a mosogatásnak és a tűzhely letörlésének, rendszerint rászáradt szennyeződésekkel kell szembenéznem. Az utóbbi időben a leghatékonyabb segítségemnek a konyhában az Ajax univerzális zsíroldója bizonyult, a tűzhely esetében azonban az Ajax Kitchen konyhai tisztítószere vált be leginkább. Elég alaposan bespriccelni vele a tisztítandó felületet, néhány percet várni, majd a szivacs érdesebb felével egyszerűen letörölni a szennyeződéseket és az ételmaradékokat. A hatékony, ráadásul kellemes illatú tisztítószer 500 ml-es kiszerelésben kapható, mindössze 500 forint körüli áron.

Kíméletes, de hatékony

Erna kedvence: Cillit Bang Univerzális Zsíroldó spray

Alapvetően nincs problémám az olyan házimunkákkal, mint a mosogatás vagy éppen a porszívózás, de a tűzhely tisztítását, ha lehetne, messziről elkerülném. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a tűzhelyem tetőtől talpig fehér, ebből következően minden apró csepp és folt meglátszódik rajta, ami miatt állandó törődést igényel. Igyekszem a főzés után mindig áttörölni, ha azonban ez valamilyen oknál fogva elmaradna, a megszáradt foltok ellen a Cillit Bang segítségével veszem fel a harcot. Először befújom vele a kezelendő felületet, hagyom néhány percig hatni, végül egyszerűen letörlöm - gumikesztyű nélkül, a szer ugyanis nem bántja a bőröm.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nemcsak hatékony tisztítószer, de elviselhető a szaga is, sőt, az edények is tisztíthatók vele. A 750 ml-es flakon ára ezer forint körül alakul, de megéri a pénzt, hiszen kevés is elég belőle a tűzhely tisztításához.

Ezt is szeretjük