Az 5 legjobb tűzhelytisztító

Szerintünk

Már mindent kipróbáltál, de semmivel sem tudsz megszabadulni a tűzhelyre égett foltoktól? Itt az ideje, hogy kipróbáld bevált szereinket.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tűzhely egyike a leggyorsabban piszkolódó háztartási berendezéseknek. Ha a kicsöppenő szószt, zsírt vagy olajat azonnal letörlöd, van esélyed elkerülni a makacs foltokat, ellenkező esetben marad a súrolás - hacsak nincs kéznél valami olyan csodaszer, amellyel könnyedén megszabadulhatsz tőlük.

Ha még nem találtál ilyet, próbáld ki a mi kedvenceinket: az alábbi tisztítószerekkel gyerekjáték lesz a tűzhely tisztántartása!

Egy fújás, egy törlés

Melinda kedvence: Mr. Muscle tűzhelytisztító

Korábban nagyon sok szenvedést okozott a tűzhely tisztítása, hiszen hagyományos gáztűzhelyem volt, amiről a korábban keletkezett szennyeződéseket képtelenség volt eltávolítani.
Szerencsére nemrég sikerült ettől az alig takarítható darabtól megszabadulnom, és egy teljesen sík főzőlappal rendelkező típussal gazdagítanom a konyhát - azóta a tűzhely takarításával nincs sok gondom. Elég csak egy kevés Mr. Muscle aeroszolos tűzhelytisztítóval befújnom, majd áttörölnöm főzés után a kerámiafelületet, hogy ne maradjon zsíros a tűzhely.
A 800 forintos Mr. Muscle nemcsak hatékony, de a 300 ml-es kiszerelés legalább fél évig elegendő.

A citrom erejével

Gabi kedvence: Cif súrolószer és Well Done zsíroldó

A tűzhely tisztításához rendszeresen kétféle szert használok. A megszáradt ételmaradékot és a kifröccsent szósz okozta foltokat Cif folyékony súrolószerrel távolítom el. Ebből a kellemes, citromillatú súrolóból elegendő egy keveset a foltra önteni, majd hagyni, hogy a szer kifejthesse hatását, végül szivaccsal ledörzsölni. Így nem karcolja a felületet, mégis hatékony a szennyeződésekkel szemben.
A kifröcsögött olajra pedig rendszerint Well Done hideg zsíroldót használok, tapasztalatom szerint ugyanis ez viszi le legjobban és legkönnyebben a zsíros szennyeződést. Szintén elegendő csupán egy keveset a maszatos felületre fújni, kicsit várni, majd letörölni a feloldott zsírt. Használata közben ügyelj rá, hogy ne lélegezd be a gőzét, hiszen elég erős vegyszer. A 750 ml-es kiszerelésben árult Well Done sokáig elég, egy flakon ára 750 forint körül mozog, a 250 ml-es Cif pedig 300 forint körüli áron kapható.

Kéztisztítóval a tűzhelyért

Ági kedvence: Ultra Derm kéztisztító

Igazság szerint nem speciális tisztítószert használok a tűzhely tisztításához. Bármennyire is furcsán hangzik, a tűzhely esetében az Ultra Derm nevű kéztisztító vált be a leginkább, amely egyfelől rendkívül erős zsíroldó hatással rendelkezik, másfelől kissé szemcsés állagának köszönhetően erős dörzsölő hatása is van.
A makacs foltok eltüntetéséhez elsőként vizes szivaccsal felületesen áttörlöm a tisztítandó részeket, hogy kissé felázzanak a rászáradt foltok, majd elkenek rajtuk egy adag Ultra Dermet. Néhány percig hagyom, hogy a szer kifejthesse hatását, végül nedves szivaccsal átdörzsölöm a felületet, és felitatom a maradék szert.
A kéztisztítónak a tűzhely mellett a legmakacsabb vízkő eltávolítása során is hasznát veszem. Az Ultra Derm 400 grammos kiszerelésben kapható, 300-350 forintos áron.

Gyorsan és könnyedén

Pálma kedvence: Ajax Kitchen konyhai tisztítószer

Joggal állíthatom, hogy a tűzhelyem egyike a legnehezebben tisztántartható típusoknak. Hófehér, ráadásul mágnesként vonzza a szószok, levesek, zsírok, olajok okozta foltokat. Mivel általában csak főzés után egy-két órával fogok neki a mosogatásnak és a tűzhely letörlésének, rendszerint rászáradt szennyeződésekkel kell szembenéznem. Az utóbbi időben a leghatékonyabb segítségemnek a konyhában az Ajax univerzális zsíroldója bizonyult, a tűzhely esetében azonban az Ajax Kitchen konyhai tisztítószere vált be leginkább. Elég alaposan bespriccelni vele a tisztítandó felületet, néhány percet várni, majd a szivacs érdesebb felével egyszerűen letörölni a szennyeződéseket és az ételmaradékokat. A hatékony, ráadásul kellemes illatú tisztítószer 500 ml-es kiszerelésben kapható, mindössze 500 forint körüli áron.

Kíméletes, de hatékony

Erna kedvence: Cillit Bang Univerzális Zsíroldó spray

Alapvetően nincs problémám az olyan házimunkákkal, mint a mosogatás vagy éppen a porszívózás, de a tűzhely tisztítását, ha lehetne, messziről elkerülném. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a tűzhelyem tetőtől talpig fehér, ebből következően minden apró csepp és folt meglátszódik rajta, ami miatt állandó törődést igényel. Igyekszem a főzés után mindig áttörölni, ha azonban ez valamilyen oknál fogva elmaradna, a megszáradt foltok ellen a Cillit Bang segítségével veszem fel a harcot. Először befújom vele a kezelendő felületet, hagyom néhány percig hatni, végül egyszerűen letörlöm - gumikesztyű nélkül, a szer ugyanis nem bántja a bőröm.

Nemcsak hatékony tisztítószer, de elviselhető a szaga is, sőt, az edények is tisztíthatók vele. A 750 ml-es flakon ára ezer forint körül alakul, de megéri a pénzt, hiszen kevés is elég belőle a tűzhely tisztításához.

Ezt is szeretjük