Profi tippek mini lakásokhoz
Keveseknek adatik meg, hogy több száz négyzetméteren rendezzék be az otthonukat. Ha te is kis lakásban élsz, mégis térre vágysz, használd a fényt!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Függetlenül a lakóhelytől és az életmódtól, mindenkinek szüksége van egy otthonra, ahová hazatérhet megpihenni, kényelembe helyezni magát, és nem utolsó sorban szabadjára engedni a gondolatait.

Ehhez pedig térre van szükség. De hogyan lehet egy alapvetően kicsi lakásban növelni a térérzetet, ha bővítésre vagy a jelenleginél praktikusabb tárolásra már nincs lehetőség? A válasz nem is olyan bonyolult: a fénnyel!

Tévutak

Minden ember arra törekszik, hogy a lehető legjobban használja ki a rendelkezésére álló teret. A leggyakoribb hiba, amit ilyenkor elkövetnek, a különböző stílusokhoz tartozó jegyek kusza, nem körültekintően megválasztott használata. Ha egymással harmonizáló színeket és anyagokat használsz a lakás minden helyiségében, és kerülöd az egyik stílusból a másikba való esztétikai ugrálásokat, már megtetted az első lépéseket a megfelelő térérzet elérésének irányába.
A másik szintén gyakori probléma az arányok figyelmen kívül hagyása. A kis terek problémáját a leggyakrabban azzal oldják meg, hogy az egyes falak megszüntetésével egybenyitják a különböző helyiségeket. Ez nem minden esetben rossz döntés, például egy kisebb konyhának és a mellette lévő étkezőnek kifejezetten jót tesz a közös tér. A hagyományos kialakítású házakban azonban igen aránytalan összkép érhető el a különböző funkciójú terek összenyitásával.

Érdemesebb tehát ezeket a térrendezési elméleteket elfelejtened, és egy kicsit mélyebbre merészkedned a lakberendezés rejtelmeiben. A tökéletes otthon titka az apró részletekben, az első pillantásra jelentéktelennek tűnő fogásokban és térrendezési megoldásokban keresendő, amelyhez nincs másra szükség, mint hogy mindent alaposan megfigyelj, tanulmányozz, és végül körültekintően dönts.

A titok nyitja a fény

Az, hogy egy adott teret vagy helyiséget mennyire találsz kellemesnek, erősen függ a fényviszonyoktól. A természetes fény kiemeli a szoba térszerű jellegét, kihangsúlyozza a részleteket, a meleg, napos foltokhoz vonzza a tekintetet, és árnyékkal takarja be a sarkokat, miközben a szűrt és szórt fény játékával tölti be a helyiséget. A természetes fény szüntelenül változik, különböző napszakokban és évszakokban különböző tónussal, intenzitással és színnel rendelkezik. Ezzel szemben az egyenes, éles, mesterséges fény mindent rideggé tesz, hivatali hangulatot teremt. Ha nem akarsz élettelen környezetben élni, fontos mérlegelned a mesterséges fény esztétikai hatásait, és olyan korszerű világítótesteket használnod, melyekkel a természeteshez hasonló fényviszonyokat teremthetsz. Hogy hogyan?

Természet szűrte fény

A fák ágai és levelei között átszűrődő, tompított fény varázslatosan életszerű. Azok a házak, amelyek őrzik a kapcsolatot a természettel, ösztönösen hívogatóak. Ezért ha teheted, mindig legyen néhány csokor virág az otthonodban, lehetőleg az ablakok közelében! Az sem baj, ha nem friss, a színes őszi levelekből vagy a nyáron szárított rózsákból készült csokor szintén megteszi.

Fényt! Fényt! Fényt!

A legegyszerűbb trükk, amivel becsalogathatod a fényt az otthonodba, a függönyök cseréje. Felejtsd el a mintás, sötétebb függönyöket, inkább válassz könnyed, jól áttetsző anyagból készülteket, melyek alig szűrik meg az ablakokon beáramló fényt. Az ablakok elé lehetőleg ne tegyél sötét, nagyméretű bútorokat, hagyd szellősen a szoba azon részeit!

Tervezd meg!

A belső falak átgondolt elhelyezése és kiképzése a fény és a tér finom összjátékát eredményezi.

Ha össze akarsz nyitni két helyiséget, a falak eltüntetése helyett gondold át, hogy nem lenne-e jobb megoldás inkább egy kisebb részt kivenni belőle. Egy nyílás a falon nemcsak különleges utat biztosít a fénynek, hanem akár esztétikus polcként is szolgálhat.

Ha érdekel a lakberendezés, illetve még több részletet és profi tippet szeretnél megismerni, érdemes beszerezned Terence Conran Belsőépítészet című könyvét.
Itt megnézheted, és akár meg is rendelheted! »

Ezt is szeretjük