Lakások kétmillióért: egyre népszerűbbek a mobilházak

A szegények házának is nevezik a már nálunk is népszerű mobilházakat. Te laknál ilyenben?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos amerikai filmben szerepelnek olyan parkok, melyekben mobilházak százai sorakoznak, saját otthont jelentve azoknak, akik ennél többet nem engedhetnek meg maguknak. Az olcsón megvásárolható és összeszerelhető, könnyűszerkezetes házak azonban nemcsak a tengerentúlt hódították meg: nálunk is egyre népszerűbbek.

Mi az a mobilház?

A mobilházak elterjedése az Amerikai Egyesült Államokból indult el, ahol a felmérések szerint az emberek kevésbé kötődnek életük során egyetlen helyhez, így lakóhelyüket is ehhez igazították, vagyis mobilissá tették.

Itt a lakosság 6-10%-a él hasonló, könnyűszerkezetes házakban. A mobilházak olyan, vas- vagy galvanizált alvázra felépített, könnyű, faszerkezetes épületek, melyek nem rendelkeznek alapozással, ha azonban arra van szükség, kerekeken gurulnak, így nem nehéz őket egy megfelelő méretű kamionra felrakni, majd elszállítani.

Külső rétegük általában alumínium vagy speciális műanyag, mely akadályozza a korróziót, belül pedig farostlemez a burkolat. A két réteg között hungarocelles vagy üveggyapotos szigetelés található, így a mobilház több egyszerű hétvégi bungallónál, sokaknak ez jelenti magát az életteret.

Nálunk is egyre többet vesznek

Magyarországon már több cég is foglalkozik mobilházak importjával - elsősorban Angliából -, illetve eladásával. Használt és új mobilházakat egyaránt lehet náluk venni, a kiválasztott házat általában egy hónapon belül le tudják szállítani. Bár hazánkban elsősorban nyaralónak, illetve hétvégi háznak vesznek hasonló épületeket, az ingatlanpiac válságának, illetve a temérdek bedőlt hitelnek köszönhetően sokak szerint valószínűsíthető otthonként való fokozatos térnyerésük is.

Egy mobilházhoz viszonylag olcsón hozzá lehet jutni, egy használt ház alig több mint 1,8 millió forint, ami tartalmazza a teljes berendezést is. Egy-egy mobilház könnyen csatlakoztatható a közművekhez, rögzítésükhöz pedig egy betonfelületre, de legalábbis két betoncsíkra van szükség. Hátrányaik közé tartozik azonban, hogy, bár hőszigeteléssel rendelkeznek, a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben nem túl ellenállóak, emellett általában kicsik: az olcsó házak alig 30 négyzetméteresek, de a legnagyobbak sem sokkal haladják meg a 80 négyzetmétert. Mindemellett fontos tudni, hogy telepítésük engedélyhez kötött. Ha nem is mobilházat vennél, de lakásvásárlást tervezel, ismerd meg a támogatásokat, melyekre számíthatsz!

Kép: www.mobilehomesca.com.

Te laknál mobilházban?

Ezt is szeretjük