Rengeteg magyar esik áldozatul: egy átverés, ami miatt a lakás is elveszhet
Sajnos a mai napig nagyon sokan dőlnek be a legaljasabb csalóknak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban már beszámoltunk róla, hogy manapság sem ritkák az olyan esetek, melyek során csalók elesett, beteg emberek ingatlanjait szerzik meg a legaljasabb módszerekkel, mint ahogy arról is számos alkalommal írtunk, milyen módszereket vetnek be, illetve miként álcázzák magukat a trükkös tolvajok, hogy áldozataik bizalmába férkőzve, illetve otthonaikba bejutva károsítsák meg mindazokat, akik naivan és jóindulattal állnak hozzájuk.

A csalók egyik legalattomosabb típusát jelentik mindazok, akiknek a tevékenysége az ingatlanmaffia szóval is összefügg a köztudatban, ők ugyanis kifejezetten arra specializálódtak, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek lakástulajdonára tegyék rá a kezüket.

Megdöbbentő, mennyi ilyen eset létezik Magyarországon, épp ezért kiemelten fontos, hogy mindenki felismerje a trükköket, ismertesse mindazokat barátaival, rokonaival is, és éljen a gyanúperrel a következő esetekben.

Nem szabad bedőlni az uzsorásoknak

A lakásmaffia szó nem véletlenül kapcsolódik szorosan össze az uzsorások képével, a leggyakoribb trükkök közé tartozik ugyanis, hogy a csalók azokat használják ki, akik tartozásaik vagy épp munkahelyük elvesztése miatt már nem tudnak kihez fordulni.

Jellemző például, hogy magánhitel esetében a törlesztés megtörténtekor nem írnak elismervényt arról, hogy az valóban lezajlott, viszont az ingatlant zálogként már a kölcsön felvételekor az uzsorás nevére íratták, így tartva sakkban a kiszolgáltatott áldozatot.

Aljas trükközés eladásnál és vásárlásnál

Szintén gyakori módszer az eladásnál, illetve az ingatlanvásárlásnál eszközölt csalás, előbbi esetben például azt hazudják, hogy a bank kérésére az új tulaj nevére kell íratni az ingatlant, mert másként nem kap hitelt, így anélkül, hogy valóban fizettek volna, beköltözhetnek, kitenni őket pedig rendkívül nehéz. Vásárláskor pedig igen jellemző trükk, hogy hamis papírokkal adnak el olyan ingatlant, mely valójában nincs is a tulajdonukban.

A legfontosabb óvintézkedések

Előbbiek miatt nagyon fontos betartani a legalapvetőbb óvintézkedéseket, például mindig mindent papíron kell rögzíteni, a tárgyalásokról érdemes felvételt készíteni, pénzátadásnál pedig tanúkat kell hívni. Tilos bármikor idegeneket beengedni a lakásba, még akkor is, ha épp ingatlanközvetítőnek adják ki magukat. Mindig igazoltatni kell mindenkit - a tulajdonlapokat is elengedhetetlen ellenőrizni -, sosem szabad aláírni semmit felelőtlenül, idegenektől tilos kölcsönt felvenni, emellett a csalás, illetve bármiféle bűncselekmény gyanúja esetén az első jelre értesíteni kell a rendőrséget.

Ezt is szeretjük