Ilyen lakástámogatást talált ki a kormány: erre rég nem volt példa
Egyre csak csökkennek a lakáshitelek kamatai, nem véletlen, hogy többen mernek belevágni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány többféle lehetőséget is kínál azoknak, akik lakással kapcsolatos beruházásban gondolkodnak, legyen szó a szocpolról, a kamattámogatott hitelekről vagy épp a lakás-takarékpénztárak közreműködésével nyújtott, vissza nem térítendő állami támogatásról.

Mindemellett azonban fontos megemlíteni a jegybanki alapkamat, azzal együtt pedig a lakáshitelek átlagos piaci kamatlábának csökkentését is, mely szintén felfogható egyfajta közvetett lakhatási támogatásnak, nem véletlen ugyanis, hogy hatására egyre többen mernek belevágni lakáscélú hitel felvételébe.

Rég nem volt ilyen alacsony a kamat

A Magyar Nemzeti Bank tavaly augusztusban megkezdett monetáris enyhítési ciklusa alatt a monetáris tanács 225 bázisponttal 7,00%-ról májusig 4,75%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot, ezzel párhuzamosan pedig a lakáshitelek átlagos piaci kamatlába is 190 bázisponttal csökkent.

A háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek átlagos kamatlába májusban először csökkent 10% alá, melyre rég nem volt példa - 2011. február óta -, 9,96%-on állt, 12 bázisponttal az egy hónappal korábbi szintje alatt.

Az év végi szintnél 108 bázisponttal voltak olcsóbbak a lakáshitelek, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2,12 százalékponttal estek.

Egyre többen vágnak bele a lakáshitelbe

A kamatszint csökkenésével párhuzamosan harmadik hónapja folytatódott a lakáshitelek keresletének emelkedése, májusban 15 hónapja a legnagyobb, 13,6 milliárd forint értékű új szerződés köttetett, 3,3 milliárddal nagyobb összegű, mint az előző hónapban.

Növekvő lakáshitel-kihelyezést valószínűsít a Duna House Hitel Centrum is, saját tapasztalatai alapján úgy véli, májusban és júniusban akár 50%-kal is növekedhetett az igényelt lakáshitelek mennyisége.

A Duna House ezt azzal magyarázza, hogy a kormány által létrehozott otthonteremtési kamattámogatásnak köszönhetően jelenleg már 6-7% kamattal is kapható forint alapú lakáshitel, ez pedig már az a szint, melyen a bérbeadási hozam is kitermeli a hitel költségeit.

Ezt is szeretjük