5 dolog, amit a pórul járt lakásfelújítók szerettek volna előre tudni

Ha tudták volna, nem vesztenek sok pénzt és drága időt.

Lakásfelújítás előtt jó tudni
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy lakást felújítani nem könnyű, és általában nem is vesződségmentes dolog, de lehet könnyebb, ha az ember kellőképpen előrelátó.

Sokan nem azok, és több százezer forinttól szabadítják meg bankszámlájukat teljesen feleslegesen. Érdemes mások kárán okulni, és figyelembe venni, amit sok felújító szeretett volna előre tudni, mielőtt belevágott a munkálatokba.

Amit lakásfelújítás előtt jó tudni

Szaki nélkül nem lehet mindent

Megvan a pénz a felújításra, hát vágjunk bele, de miért is hívnánk szakikat a munka elvégzésére, ha magunk is boldogulunk? Elvégre nem lehet annyira bonyolult... - gondolják sokan.

Bár tényleg vannak olyan munkák, amelyek akár szaki nélkül is elvégezhetők, nem mind ilyen, és tanácsokra, némi utánaolvasásra mindenképpen szükség van. A hozzá nem értő kéz munkája sokszor nem lesz olyan szép, mint egy szakemberé, ez pedig drága tapasztalat. Elvész a foltosra kent festékmennyiség, oda lesz a rosszul illesztett csempe. Ha valaki megteheti, hogy a szerencsére bízza a felújításra szánt pénzét, tegye, ám aki biztos és szép munkát akar, az jobb, ha keres egy jó szakembert.

Így kell szakembert keresni

Egyesek csak felütik az internetet, és találomra választanak egy szakit vagy brigádot, ám ez lutri. Az ember nem tudhatja, kivel áll szemben, hogyan dolgoznak, és nem lépnek-e le egy nap után a felújításra szánt anyagokkal. A legjobb, ha ismerősök ajánlása, jó tapasztalatai alapján választunk. Ha valaki mégis az internetnél marad, akkor jobb, ha alaposan utánanéz az illetőnek. A vállalkozói regisztráció a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) honlapján felkutatható, valamint érdemes átfutni az interneten fellelhető feketelistákat is, melyek mások rossz tapasztalatait tartalmazzák, és felhívják a figyelmet az álszakemberekre.

Kell a szerződés

Ha megvan a szakember, akkor nincs helye jóhiszeműségnek: minden esetben születnie kell a megbízó és a megbízott között egy szerződésnek, amely világosan és tételesen sorolja az elvégzendő feladatokat, a határidőket és az ezért járó díjat is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fentebb linkelt honlapján találhatók olyan mintaszerződések, amelyek jó alapot nyújtanak.

Reális elképzelések

Akik pórul jártak, azoknak nem kizárólag a szakikkal gyűlhetett meg a bajuk. Megesik, hogy az ember túl nagyot álmodik, és olyan terveket sző, olyan reményeket dédelget, amelyek megvalósítása nem kivitelezhető akár statikai, akár engedélyeztetési, akár financiális akadályok miatt. Fontos, hogy a munkálatok előtt alaposan járjuk körül a lehetőségeinket, és reális elképzeléseket alkossunk meg.

Tudatos választások

Végül abba is sokan belebuknak, hogy nem tájékozódnak idejében arról, milyen anyagokat szerezzenek be, milyen típusú burkolat lehet adott helyiségben megfelelő és időtálló annak funkciója szerint, valamint, hogy hová milyen festék való. Például fürdőbe nem kerülhet nem vízálló tapéta, a gyerekszobában hasznos a lemosható és káros anyagoktól mentes festék, az előszobába pedig érdemes olyan padlót tenni, ami bírja a strapát, legyen szó magas sarkú cipők kopogásáról vagy vízről, sárról.

Így rakd le a laminált padlót szaki nélkül

Van néhány munka, amit kis körültekintéssel szakember nélkül is elvégezhetsz. Ilyen a laminált padló lerakása is.

Hogyan kell szaki nélkül lerakni a laminált padlót? Egyszerű a művelet, ha ezekre figyelsz

A laminált padló kedvelt megoldás, és nem is nehéz szaki nélkül lerakni.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük