Tömeges lakásvesztés várható szeptembertől? A kormányt hibáztatják

Vannak, akik megszorításokat és kilakoltatások sorát jósolják a nem túl távoli jövőben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Párbeszéd Magyarországért - PM - szerint a kormány lakhatási politikájának hibájából tömeges kilakoltatások várhatóak szeptembertől, a bankok ugyanis korlátozások nélkül végrehajtási eljárás alá vonhatják majd azokat az ingatlanokat, melyek valamilyen tartozással terheltek, ezen belül pedig jelentősen érintettek a devizahitelesek, indokolta álláspontjukat Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja.

A politikus az MTI információi szerint sajtótájékoztatón mondta el, hogy a Nemzeti Eszközkezelő ugyan megvásárolhatja a bajbajutottak ingatlanát, de a kormány az erre fordítható összeget csökkentette.

A 2016-os költségvetés csak 15 milliárd forintot szán az eszközkezelő működésére, míg ebben az évben 30 milliárd forint jutott rá.

Megszorítások várhatók?

Szabó Rebeka szerint további megszorítások is találhatók a jövő évi költségvetésben: kevesebb pénz jut az önkormányzatoknak, és szociális juttatásokat is megszüntetett a kormány, utóbbira példa a lakásfenntartási és adósságkezelési támogatás, ami 20 milliárd forint elvonást jelent, és az önkormányzatok döntésén múlik, hogyan pótolják ezt a támogatást.

Szabó Rebeka az Eurostat legfrissebb adataira hivatkozva úgy fogalmazott, Magyarországon évről évre nő a lakhatási szegénység: mintegy 500 ezer ember él olyan lakásban, ahol nincs WC, minden negyedik felnőtt és minden harmadik gyerek él egészségre ártalmas körülmények között, például beázó, penészes ingatlanban, és mintegy 300 ezer ember élhet különböző szegénytelepeken.

Ezt a problémát a politikus szerint a 2016-os költségvetési számokkal nem lehet felszámolni. Olyan juttatási rendszert kell kidolgozni elmondása alapján, ami az alsó középosztálynak is segíteni tud, hiszen a hajléktalanná válás útján ma Magyarországon nagyon könnyű elindulni, ezt pedig meg kell akadályozni.

A témával kapcsolatban a kormány véleményére is kíváncsiak voltunk, válaszuk szerint "az Emberi Erőforrások Minisztériuma a társadalmi feszültségek csökkentésében és a humánus megoldások megtalálásában érdekelt, a helyi önkormányzatok számára pedig szükség esetén minden szakmai segítséget megad. A kormány mindent megtesz a családokért, a szegénység csökkentéséért, ahogyan eddig is."

Ezt is szeretjük