Súlyos pénzbüntetést jelenthet az új jogszabály: sokaknak fogalmuk sincs róla
Március 5-től már új szabályok vonatkoznak a tűzgyújtásra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2015. március 5-től módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, így megváltoztak a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó előírások is.

Az új szabályok megszegése jelentős összegű bírságot vonhat maga után, ezért nem árt, ha tisztában vagy vele, mi az, ami tilos, például milyen keretek között megengedett az égetés.

A kerti hulladék égetése

A jogszabály szerint településen belül egyáltalán nem szabad az udvaron tüzet gyújtva megszabadulni a kerti hulladéktól. Ezt a tilalmat egyedül az oldhatja fel, ha a helyi önkormányzat másképp rendelkezik. Az is szabályszegésnek minősül azonban, ha az önkormányzat engedélyezte ugyan az égetést, de az nem a jóváhagyott napon vagy időpontban történik.

Égetés külterületen

Külterületen lehet tüzet gyújtani, de csakis irányított módon, és legfeljebb tízhektárnyi területen. Sőt, az égetést engedélyeztetni is kell a tűzvédelmi hatósággal azért, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges katasztrófák. Tűzgyújtási tilalom esetén az irányított égetést sem engedélyezik, ezért erről nagyon fontos előre tájékozódnod, különösen, mivel a nyári időszakban a hőség miatt könnyen előfordulhat, hogy elrendelik.

Mi történik, ha megszeged a szabályt?

Abban az esetben, ha az udvarodban megsérted a szabályt, tűzvédelmi hatósági eljárással kell számolnod. A helyszínen jegyzőkönyvet vesznek fel, és a rögzítettek alapján állapítják meg a bírság összegét, mely 60 ezer forint is lehet.

Szabadtéri sütögetés

A jó idő kedvez a szabadtéri programoknak, a kerti sütögetéseknek, ez esetben is érdemes azonban óvatosnak lenni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság információi szerint saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely vagy grillsütő használata nem tiltott még a tűzgyújtási tilalom idején sem, azonban nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, még ki nem hűlt parazsat, hamut, gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz készenlétben tartásáról, a tevékenység befejezését követően pedig a tüzet gondosan el kell oltani, és meg kell győződni arról, hogy elaludt. További információt a Katasztrófavédelem honlapján találsz.

Ezt is szeretjük