Milyen stílusú a lakásod?

Így válassz függönyt hozzá!

Ahhoz, hogy az otthonod valóban édes otthon legyen, nem árt, ha a színek és stílusok egymással harmonizálnak. Adunk pár okos tippet!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Új lakásba költöztél, és nem tudod, hogy alakítsd ki ízlésesen a szobákat? Esetleg átalakításon töröd a fejed? Rendkívül fontos, hogy figyelmed ne csupán a bútorokra terjedjen ki, maradjon energiád arra is, hogy a megfelelő függönyök kiválasztásával igazán kellemessé varázsold a szobák hangulatát.

Romantikus stílus érzékeny lelkivilágúaknak

Az otthont családiassá varázsoló romantikus stílus lényege, hogy ösztöneidet követve olyan belső teret alakíts ki, amelyben igazán kellemesen telnek a meghitt pillanatok. Egy ilyen lakásban szeretett tárgyaiddal körülvéve pihenheted ki magad.


Az árnyékolóknak egyszerű stílusúnak kell lenniük, de nem modernnek vagy sterilnek. Ha földig érő függönyt szeretnél, válassz halvány virágmintás vagy kockás vásznat – pamut vagy muszlin anyagból. Az egyszerű stílus ellenére nagyon figyelj oda a függönyök kialakításakor a részletekre. Használj szép, kötőszalagos vagy füles felső szegélyt, esetleg gombos vagy masnis széleket. Ügyelj azonban arra, hogy ezeket finoman és ügyesen kell alkalmazni – ne legyen túl feltűnő vagy hivalkodó. A függönyök harmonikusan illeszkedjenek a szoba világába.

A római és feltekerhető rolókat pamutból vagy vászonból, esetleg újrafelhasznált anyagból is el lehet készíteni. Szóba kerülhet ilyenkor egy régi asztalterítő vagy akár néhány szép konyharuha is. A lényeg, hogy az anyagok és a színek harmonizáljanak egymással.

Klasszikus stílus hagyománytisztelőknek

A klasszikus lakásbelsők jellemzője, hogy a történelmi korokból merítenek ötleteket. Ennek a stílusnak az a titka, hogy a szobába belépve azt az illúziót kelti, mintha már generációk óta laknák a helyiséget.

A nagyméretű ablakokon jól mutatnak a klasszikus stílusú függönyök, melyekhez sok anyagra van szükség. Az ilyen függöny azonban túl hangsúlyos egy kisebb ablak előtt.

Válassz földig érő függönyöket keresztdrapériával vagy fodrokkal. A klasszikus stílusú ablakok esetében nagy szerepet játszanak az elegáns formák, valamint a pontos, szabályos arányok.

Amennyiben szélesebb függönykarnist helyezel az ablaknál magasabbra, optikailag növelheted a nyílászáró méretét. Ha azonban kisebb szobáról van szó, válassz inkább egyszerűbb, földig érő függönyöket. Ezek legyenek halvány színűek, anyaguk pedig sima vagy finom mintázatú. A tökéletes hatás elérése érdekében fesd a falakat komplementer tónusúra.

Multikulturális stílus kreatívoknak

Nem nehéz átlátni, miért vált népszerűvé a globálisnak is nevezhető stílus. Lényege, hogy saját ízlésed szerint alakítsd ki a berendezési tárgyak multikulturális keverékét. Lehet, hogy mindössze néhány egyszerű díszt választasz ki, de megteheted, hogy az egész szobát az adott témának megfelelően alakítod ki.

Fontos, hogy kerüld a túldíszített, hagyományos függönyöket, szegőket és fodrokat. Használd ki inkább a kelmék nagy választékát. Könnyen készíthetsz sima, földig érő függönyöket színes, mintás anyagokból vagy texturált szőttesekből. Lehetsz azonban ennél kreatívabb is: felhasználhatsz - újszerű módon - más célra készült hagyományos textíliákat is. Egy selyemkendőből például fülek rávarrásával remekbe szabott, különleges függönyt készíthetsz – melyet rúdra fűzve akaszthatsz fel. De akár könnyű takarókat, sálakat vagy ágyhuzatokat is átalakíthatsz függönnyé vagy rolóvá.

Természetes fa-, bambusz- vagy papírrolókkal megőrizheted az ablak stílusának egyszerűségét.

Fa zsalugátert vagy dekoratív, faragott spalettát is felszerelhetsz. Légy találékony az antik tárgyak esetében is: a különleges, díszes, faragott ablaktáblákat át lehet alakítani. Ezeket fel lehet használni az ablak keretezésére, illetve árnyékolásra.

Cikkünk a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv alapján készült, amelyből megtudhatod mindazt, amit a tökéletes otthon megteremtéséhez tudni kell.
A kötet tartalmazza az alapvető lakás-felújítási technikák - festés-mázolás, tapétázás, csempézés, padlóburkolás - ismertetését, lépésről-lépésre leírt útmutatásokkal és illusztrációkkal. Fényképes ötlettárral segít a lakás valamennyi helyiségének berendezésében és dekorálásában a konyhától a hálószobáig. Emellett beavatja az olvasót a stílusok, a színek, az anyagok és a minták műhelytitkaiba.
Praktikus könyv mindazoknak, akik saját kezűleg alakítanák ki álmaik otthonát.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük