Így hűtsd a lakást, ha nincs légkondid: 7 hatásos módszer, ami sokat jelent a forró kánikulában
A forró napokon felüdülést hozhatnak ezek a praktikus megoldások.

GettyImages-1326917271
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár sokak számára az év legkedvesebb időszaka, akik azonban nem kedvelik, azok rendszerint a kínzó kánikula miatt preferálják a többi évszakot.

A légkondicionáló berendezés hatékony módja a beltéri hőmérséklet csökkentésének, ám ilyen gép nincs minden háztartásban. Ha a te otthonodban sincs, akkor hasznodra lehet néhány praktika, amelyek a szerkezet nélkül is segítenek hűsebbé varázsolni a levegőt.

7 praktika a beltéri hőmérséklet csökkentésére

Ha szeretnéd légkondi nélkül is hatékonyan hűteni a lakást, mindig legyen a mélyhűtőben valamennyi jég. Több módon is felhasználhatod.

Amikor hazaérsz, tegyél valamennyi jeget egy vödör hideg vízbe, majd ezzel moss fel! Az, hogy a padló lehűl, a belteret is hűteni fogja. Fagyassz néhány nagyobb jégtömböt is, és készíts DIY-légkondit: helyezz ki egyet egy tálban az asztali ventilátor elé! A gép épp a jég felett fújja majd a levegőt, ezáltal hűsebbé teszi a környezetet. Az is segíthet, ha egy-egy törölközőt vagy lepedőt jeges vízbe mártasz, és kiterítesz a ruhaszárítóra.

Ami a nyári szellőztetést illeti, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint hiba a nyári melegben kinyitni az ablakot, hiszen csak a meleg árad be rajta, mások azt mondják, az oxigénre ilyenkor is szükség van. Noha mindkét tábor véleményében van igazság, valóban sokat javít az ember komfortérzetén, ha friss levegő van odabent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha úgy döntesz, hogy szellőztetnél, akkor képezz kereszthuzatot: nyiss ki két ablakot a lakás két végében, melyek körülbelül egymással szemben helyezkednek el! Ezek között folyamatosan mozog majd a levegő, és a forróság nem reked a lakásban. Fontos, hogy ha kisgyerek is van a háznál, ő ne maradjon egyedül abban a helyiségben, ahol nyitva van az ablak.

Hűsebb levegőt reggel és a nap végén tudsz a bejuttatni, amikor még enyhébb, vagy már enyhült az idő. Ilyenkor nyiss ki minden ablakot egy időben, és hagyd is úgy minimum 10-15 percig! Hasznos, ha van szúnyoghálód, mert annak köszönhetően a rovarok nem lepik el a lakást. Ellenkező esetben oltsd le a lámpákat a szellőztetés idejére, hiszen a hívatlan vendégeket mágnesként vonzza a fény.

A kínzó meleget nem csak utólag csökkentheted: tegyél már jó előre az ellen, hogy a beltéri levegő felmelegedjen! A redőny és a sötétítőfüggöny nem csak akkor tesznek jó szolgálatot, ha este nem szeretnéd, hogy belássanak. Abban is segítenek, hogy napközben alacsonyabban tarthasd a hőmérsékletet. Lakásod fekvése szerint délelőtt, illetve délután más-más irányból süt be a nap. Azon az oldalon, ahonnan a sugarak éppen érkeznek, mindig tartsd le-, illetve behúzva az árnyékolókat! Ha egész nap nem vagy otthon, akkor tartsd azokat lent egész napra, és legfeljebb a növényeid számára eressz be némi napsütést. Így akár több fokkal is enyhébb maradhat odabent a hőmérséklet, hiszen a redőny és a függöny akadályozza, hogy a beérkező napsugarak felmelegítsék a bútorokat, illetve a padlót, közvetve pedig a levegőt.

Így lásd el vízzel a növényeket nyaralás alatt

Ha nem kérnél meg senkit, hogy öntözze meg a növényeid, akkor ezek a praktikák segíthetnek abban, hogy ne száradjanak ki, mire hazaérsz.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük