Júliustól drágul a müzli és a cukros üdítő is: kiterjesztik a különadót több élelmiszerre
Áremelkedés várható az élelmiszerboltokban.

GettyImages-1388205353
beauty and style
Top olvasott cikkek

Július elsejétől többet fizethetnek a vásárlók a boltokban, mint korábban, ugyanis több élelmiszer ára is drágulni fog.

Ezek közé tartozik például a müzli, a töltött tészták, a gabonapehely, illetve cukros üdítők, tehát olyan termékek, amelyek egészségtelen besorolásúak.

Különadó a müzlire és a cukros üdítőre

Minderről a június 4-én bejelentett különadók részletszabályait tartalmazó, extraprofitadóról szóló rendeletben határoztak. A benne foglaltak szerint a népegészségügyi termékadó-köteles (neta) termékek ára adómértékük növelése miatt meg-, illetve tovább emelkedik.

A Telex Szabad Európa nyomán írt cikke szerint a neta a magas só- és cukortartalmú ételek adója, melyet magyar termék esetén a gyártók, külföldiek esetén az importőrök fizetnek meg. Miután őket az emelkedő adók kedvezőtlen helyzetbe hozzák, nagy valószínűséggel az extra kiadást áthárítják majd, és a termékek áremelésével fogják megteremteni.

A Telex említett írása szerint a neta hatályát korábban a bizonyos tartalmi határértékek átlépéséhez kötötték, most viszont ezeket a kitételeket megszüntetik, és minden hozzáadott cukrot tartalmazó termék adóköteles lesz. A legtöbben nem is gondolnák, de a neta az édesítőszeres termékekre is kiterjed. Így tehát most már azok a gyártók és importőrök sem menekülnek az adóemeléstől, akiknek a termékében édesítőkkel pótolják a visszavett cukormennyiséget. Ezek a termékek korábban mentesültek a neta alól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem csak a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek ára nő várhatóan, az adó a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tésztákra, a puffasztott gabonatermékekre, valamint a töltött tésztákra is kiterjed. Utóbbiak közül azok a termékek is drágulhatnak, melyek zöldséggel töltöttek. Itt érdemes megjegyezni, hogy több egészségesnek hitt termékben is lehet hozzáadott cukor, például a gyümölcspépekben, kandírozott gyümölcsökön és müzlikben. Ezeknek az ára a kilátások szerint ugyancsak nőni fog.

A kormányrendeletet, mely a különadók részletszabályait tartalmazza, a Magyar Közlönyben itt lehet elolvasni.

A különadó miatt a légitársaságok is emelnek

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy több légitársaság is emelni készül a jegyárain a különadó miatt.

Ezt is szeretjük