Külön ajtót csináltak a szegényeknek: megdöbbentő szokás terjed lassan a társasházakban!

Számos ilyen esetről hallani.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2013-ban komoly össztűz zúdult a média, illetve a közvélemény részéről a New Yorkban, a Manhattan Upper West Side-i területén található One Riverside Park nevű toronyház fejlesztőire, kiderült ugyanis, hogy az épület terveinek egyes részletei vagyoni alapon különböztetik meg a lakókat.

Az épület kapcsán egy helyi hírekkel foglalkozó weboldal, a West Side Rag alkotta meg 2013-ban a poor door, vagyis a szegényajtó vagy szegények ajtajának a fogalmát, a fejlesztők ugyanis úgy tervezték, a luxus lakóegységekben élők egy nagyobb, fényűzőbb bejáraton, míg a megfizethető otthonok lakói egy másik, jóval szerényebb ajtón juthatnak be a toronyházba.

Nemcsak a bejárat más

A 2015-re elkészült épület eredeti nevét a botrány hatására nem is tartották meg - 50 Riverside Boulevard-ra keresztelték át -, a két külön ajtó azonban elkészült, fontos tudni azonban, hogy ezek természetesen nem egymás mellett, hanem az épület két külön oldalán találhatóak, és más-más utcáról nyílnak.

A két említett bejárat

Előbbi ellenére azonban így is sokan tartják megosztónak a jelenséget, míg ugyanis Manhattanben igen változatos a kép aszerint, hogy a lakóházak és bejárataik milyen anyagi helyzetet tükröznek, és előfordul, hogy két teljesen különböző típus kerül egymás közelébe vagy éppen mellé, az, hogy egyazon épületbe lehessen ezen elv szerint két külön bejáraton bejutni, sokak szerint a nemesi kúriák cselédbejárataira emlékeztet.

A 33 emeletes, 219 lakóegységet magában foglaló épületben emellett nem ez jelenti az egyetlen különbséget az olcsóbb és drágább lakások tulajdonosai által elérhető szolgáltatások és helyiségek között, a parkoló-, a postaláda- és a szemetesrészleg is teljesen külön áll, az olcsóbb lakások tulajdonosainak csupán a mosókonyhához és a biciklitárolóhoz van hozzáférésük, valamint egy közös helyiséghez, ahonnan rálátni a gyönyörű udvarra, ahová azonban ők már nem mehetnek. Utóbbi a gazdagabbak pihenőhelye, számukra továbbá edzőterem, moziterem, uszoda, bowlingterem és portaszolgálat is rendelkezésre áll.

Így élnek a gazdagok és a szegények: megdöbbentő képeken a kontraszt

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mi áll a háttérben?

A témával foglalkozó cikkek és riportok szerint mindennek főként az áll a hátterében, hogy az ingatlanfejlesztők számos előnyhöz jutnak azáltal, hogy a főként luxusingatlanokat magukban foglaló lakóházakba olyan lakóegységeket is beemelnek, amelyek megfizethető áron is elérhetőek, akár az átlagember számára is. Az említett épületbe 55 ilyen lakást terveztek, amelyek lakóit 88 ezer jelentkező közül sorsolták ki.

Bár az olcsó lakások beépítésén való nyerészkedés, később pedig a külön ajtó kiépítése valóban megdöbbentő jelenség, nem ez az egyetlen példa, a témával foglalkozó szakértők szerint New Yorkban számos más helyen is található ilyen megoldás, 2014-ben pedig a The Guardian, illetve a The Independent is arról számolt be, hogy ez Londonban, valamint Washingtonban is egyre csak növekvő trendet jelent. Bár a közfelháborodás miatt többen is az ilyen ajtók beépítésének betiltását kezdeményezték, átfogó megoldás a mai napig sem született.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fotó: New York Post, Helayne Seidman.

Ezt is szeretjük