A világ legzsúfoltabb lakóépületeibe a napfény sem jutott be: így nézett ki a kínai Bűnös város belülről

A fallal körülvett lakótömb a bordélyok, bűnözés és drogterjesztés melegágya volt fénykorában.

kowloon-boríó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy élhető, kellemes lakókörnyezet kialakítása mindenki számára a legnagyobb életcélok közé tartozik, ám sokan vannak, akiknek ez a kényelem egyáltalán nem adatott meg.

Az ázsiai országok egy része, és azon belül is Hongkong hírhedt európai szemmel nézve szörnyű lakhatási körülményeiről: leghíresebb épületében egymás hegyén-hátán élnek az emberek, sokan pedig kénytelenek ketrecekben átvészelni a mindennapokat, hiszen az elképesztően magas bérleti díjakat egyszerűen nem tudják megfizetni.

A Bűnös város

A fent felsorolt hongkongi példák szinte megszépülnek, ha egy pillantást vetünk a 20. század legzsúfoltabb épületegyüttesére, ahol közel 50 ezer ember élt szörnyű körülmények között, hihetetlenül szűkösen. A Kowloon Walled City története már a Song-dinasztia idejére visszavezethető, ám fellendülése csak akkor kezdődött, amikor a 1843-ban egy erődöt hoztak létre itt 150 katonának. Amikor Hongkong szigetét Nagy-Britanniához csatolták, Kína az erődöt 210 méter hosszú és 120 méter széles fallal vette körül, ez maradt a területen az egyetlen kínai territórium. A britek viszont elfoglalták, így a brit Hongkong része lett, de jogilag még mindig Kínához tartozott.

A politikai viszályoknak meglett az ára: folyamatosan érkeztek ide mindenhonnan az emberek, és mivel technikailag senki nem irányította a várost, gyorsan romlott az erkölcs, és a hely a bűnözés melegágyává vált. Bár Hongkongnak voltak próbálkozásai, hogy rendbe szedjék a területet, Kína mindig közbelépett, így hosszú évtizedeken át terjeszkedett minden irányba a zsúfolt lakótömb. A terület kormányozhatatlanná vált. Az itt élők nem fizettek adót, nem volt szabályozás a vállalkozásokra, sem egészségügyi rendszerek, sem tervtanácsok, sem rendőrségi jelenlét - drog, prostitúció és bűnözés viszont annál inkább.

(Borítókép forrása: TokyoFashion / Twitter)

Ezt is szeretjük