Környezetbarát padlóburkoló anyagok - Miért jó a kókuszrost, a bambusz és a tengerifű?

A nehezen lebomló, vegyszeres burkolóanyagok helyett már évek óta léteznek alternatívák, amiket sokan nem ismernek.

bambusz parketta
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hagyományos faparketták között nem könnyű olyat találni, melyet nem kezeltek környezetkárosító vegyi anyagokkal, illetve amelyeknek a felhelyezését gyantás, környezetkímélő ragasztóval is meg lehetne oldani.

A diszperziós és az egykomponensű parkettaragasztók azok, amikben nincsenek környezetre káros anyagok. Hátrányuk, hogy nem minden fához lehet őket alkalmazni, így sokan az egyszerűség kedvéért  szintetikus vagy kétkomponensű ragasztók után nyúlnak. Azonban érdemes lehet körbenézni természetes padlófedési módszerekért, amik nem csak időtállóak, de még a környezetet sem szennyezik.

A bambuszparketta és bambuszszőnyeg 

bambusz parketta és szőnyeg

Mára több cég gyárt természetes parkettaragasztókat, amik egyáltalán nem károsítják a környezetet. Szerencsére legtöbbjükkel nagy barátságban van a bambusz is, így nyugodtan lehet együtt használni őket. Magas a kopásállósága, nem költöznek bele a rovarok és a kártevők sem. Padlófűtés mellett is lehet használni, ráadásul elég strapabíró, a pára és a nedvesség sem tesz kárt benne. Így nemcsak beltéren, de kültéren is lehet alkalmazható járólapok vagy terasz burkolására. 

A bambusz nagyon hálás növény, fenntartható kitermelését gyors növekedése biztosítja. Így az egyébként mintegy tájsebként feltűnő erdőirtások nyomait csökkenteni lehet a bambuszok előtérbe helyezésével. 

Tengerifű szőnyeg

tengerifű szőnyeg

Sokan nem tudják, de a tengerifű nagyon jó portaszító képességgel bír, így a tengerifűből készült burkolatot igen könnyű tisztítani. Ezenkívül az atkák sem szeretnek beleköltözni, így jó választás lehet allergiás emberek számára is. 

A szálakat különböző mintákban szövik, míg végül egy ruganyos, de tartós keménységű szőnyeg jön létre. Különlegessége nemcsak a környezetre ártalmas anyagok nélkülözésében rejlik, de a leveleken levő természetes viaszos rétegnek köszönhetően a kicsöppenő folyadékok is könnyen felitathatóak. 

Akár padlószőnyegként is funkcionálhat, hogy az egész szobát befedje, de alkalmazható szegett szőnyegként, faliszőnyegként, lépcsőszőnyegként és futószőnyegként is.

Kókuszszőnyeg

Kókusz szőnyeg egyben

Elkészítése során nem használnak vegyszereket, így teljesen kemikáliamentes. A jellegzetes, barna színt is pusztán a növény rostjainak köszönheti. Ellenáll a legtöbb környezeti hatásnak, emiatt kültéri és beltéri padlóburkolatként is kiválóan alkalmazható.

Jó tudni, hogy a kókuszszőnyegek csúszásgátló képessége is sokkal jobb, mint a hagyományos szőnyegeké. Gyakran alkalmazzák kültéri lépcsőkön, hogy a fagyok idején is legyen biztos talaj az ember lába alatt. Mivel rendkívül strapabíró, erősen igénybe vett helyekre is bátran lehet helyezni.

Tökéletesen kiválthatja a műanyagot az új csomagolóanyag: nyomtalanul lebomlik

A szennyezés csökkentésére már számos stratégiát kidolgoztak: mind tudósok, mind kisebb cégek, mind magánemberek próbálják megállítani a folyamatot. Az egyik legfontosabb teendő a műanyag csomagolások kiiktatása, valamint a legjobb környezetkímélő alternatíva megtalálása.

Tökéletesen kiválthatja a műanyagot az új csomagolóanyag: nyomtalanul lebomlik

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary, Pinterest

Ezt is szeretjük