Mire jó a lyukas, és mire a csapott végű fakanál? 5 konyhai eszköz és a sokat találgatott funkcióik
Nem mindig egyértelmű, melyik konyhai eszköz mire jó pontosan.
Jól felszerelt konyhában igazán élvezetes a főzés, ám hiába a sok eszköz, ha az ember nem ismeri azok funkcióit.
Jó tudni, melyik fakanál mire jó, miért lyukas a tésztakanál, és hogy a négyoldalú reszelő legfurcsább felületét mire találták ki. Sokan a vágódeszkát is fordítva használják.
Lyukas és csapott fakanál
Az igazi fakanál higiénikus és kíméletes az edények teflonbevonatához is. De miért létezik az egyszerű kerek formájún túl a csapott és a lyukas verzió is?
A lyukas fakanalat szószok készítéséhez, illetve alaposabb elegyítéshez találták ki. Mivel keverés közben nemcsak a kanál két széle mentén áramolnak, hanem rajta keresztül is haladnak az összetevők, a keverés gyorsabb, alaposabb lehet.
A lyukas fakanál, szemben a hagyományossal, kíméletesebb kavargatást is tesz lehetővé. A lyuknak köszönhetően ugyanis kisebb ellenállásba ütközik, így az étel szabadabban áramolhat, nem zúzódik össze. Ez a típus beválhat olyan ételek esetén, amelyekben például puhára főtt zöldségek vannak.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A csapott végű fakanál voltaképpen ugyanarra szolgál, mint a kerek. Formájának mindössze praktikus szerepe van. Abban segít, hogy az edény derékszögben hajló részeinél, illetve szögletes serpenyőkben is gond nélkül elérhető legyen az étel, de a hozzávalók szétnyomásához is alkalmas.
Lyuk a spagettikanálon is van
Mindenki ismeri a tésztaszedő kanalat, de az nem mindenkinek egyértelmű, miért lyukas az alja. Bár betölthetne egyfajta szűrő funkciót is, arra a mozzanatra már kitalálták a sokkal kényelmesebb tésztaszűrőt. A lyuk valójában a megfőzendő száraztészta mennyiségét segít belőni.
Kanala válogatja, mekkora lyuk kerül rá. Átmérőjétől függően különböző mennyiségű tésztaszál fér át rajta. Kitapasztalva, hány adag készült egyszeri vagy kétszeri átdugott mennyiségből, az ember többé nem készít sem túl sok, sem túl kevés spagettit.
A reszelő négy oldala
Bár a szögletes reszelőnek minden oldala más, a legtöbb ember mégis csak sajt reszelésére vagy uborkaszeletelésre használja.
A képen az első helyen látható, apró lyukas oldal a finomabb reszelés, a második helyen látható a szeletelés eszköze, a harmadikkal nagyobb, szélesebb reszelt csíkok nyerhetők.
Az azonban sokak számára rejtély, mire való a negyedik, furcsán rücskös felület. Ez a rész a citromhéj-, gyömbér-, dió-, mogyoró-, illetve szerecsendió-reszelék készítésére alkalmas.
Amit sokan nem sejtenek a vágódeszkáról
Gyakran előkerül, ránézésre rendkívül egyszerűnek tűnik, sokan mégsem úgy használják a vágódeszkát, ahogyan kell. A klasszikus vágódeszka egyik végénél kivágott sáv nem fogóka vagy akasztó, még akkor sem, ha akként is beválik.
A sáv azért kerül a deszkára, hogy a felaprított, felkockázott alapanyag rajta keresztül jusson az edénybe. Így az nem szóródik szét a tűzhelyen, mint ahogy gyakorta történik, amikor az ember a rossz végén söpri a fazékba a feldarabolt hozzávalókat.
A klopfoló két oldala
Készüljön fából, fémből vagy a kettő kombinációjából, a klopfoló fejének két oldalán két különböző felületet látunk. Az egyik rücskösebb, a másik kevésbé az.
A klopfoló durvább felületével a nehezebben emészthető húsok szerkezete lazítható, a másik felét pedig olyan esetben szokás alkalmazni, amikor inkább a lapítás a cél, és a hús óvatosságot igényel. A baromfi és a borjúhús nem viseli jól a túl sok klopfolást, de bármilyenről is van szó, mindig finoman érdemes eljárni. A hús ne legyen se túl vékony, se lyukacsos, se pépesedett. Az eszköz két vége közül a simább használata mindig kevesebb kockázattal jár a hús minőségének megtartása szempontjából.
Ha rántott hús vagy jól átsütött hús készül, a szeleteket érdemes klopfolni, legyen az baromfi, sertés vagy marha. Ha azonban stake készül, nem szokás klopfolni a húst. A vesepecsenyét ugyancsak elég kissé lenyomkodni, nem szokás klopfolással lapítani. Erre a linkre kattintva alaposabb ismereteket szerezhetsz a helyes klopfolásról.
Konyhasziget házilag
Szeretnél konyhaszigetet, de kicsi a helyed? Drága és robusztus megoldás helyett barkácsolj magadnak egy csinos konyhaszigetet. Íme egy kis inspiráció.
8 gyönyörű konyhasziget apró helyekre: fillérekből kijön, ha saját kezűleg készíted
Nézegess képeket!
Elolvasom