3 filléres tipp a tökéletes konyháért
Nemcsak szép, hanem használható konyhára vágysz? Nem kell tízezreket költened! Használd egyszerű, de nagyszerű tippjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron igazán sok a napsütéses órák száma, így a nap legnagyobb részében élvezheted, ahogy a sugarak betöltik az otthonodat - így ráadásul még a munkával töltött idő is kellemesebben telik.

A természetes fény azonban csak korlátozottan áll rendelkezésre, és szükségessé teszi, hogy mesterségesen pótold. Az optimális fényviszonyok kialakítása azonban közel sem egyszerű feladat, legfőképpen a konyhában nem!

Előbb tervezz, aztán világíts!

A konyha esetében van a legnagyobb szükség arra, hogy a különböző feladatok elvégzéséhez kényelmesen és elegendő mennyiségben álljon rendelkezésre a fény. Ha építkezés előtt állsz, és már van elképzelésed leendő konyhád elhelyezkedését és elrendezését illetően, ajánlatos szakértő tanácsát kérni, aki a helyiség világítását az egyedi igényeknek megfelelően előre megtervezi.
Célszerű alaposan végigjárni a helyiséget, és feljegyezni azokat a helyeket, ahol több vagy közvetlenebb fényre lesz szükséged. A konyha munkaterület, ahol fontos, hogy minden munkafolyamatot megfelelően láss!

Ezen ne spórolj! Az esztétikai követelmények persze sokat nyomnak a latba, de a legfontosabb szempont, hogy a választandó lámpa a neki szánt funkciót tökéletesen ellássa, vagyis hogy elegendő mennyiségű és erősségű fényt biztosítson. Fontos a fény harmonikus eloszlása a kívánt területen - hatására ne keletkezzen zavaró árnyék -, és nem utolsósorban a káprázatmentesség.

Különböző feladatok, különböző lámpák!

Számtalan lámpatípus közül választhatsz aszerint, hogy a lakás melyik helyiségébe szánod őket, és hogy milyen funkciót töltenek be. A konyha esetében legalább két típusra mindenképpen szükség van: a tér általános megvilágításához elengedhetetlen egy központi, mennyezetre szerelt fényforrás - ez lehet süllyesztett és függesztett.

Ennek kiegészítésére a konyhaszekrény felső peremébe beépíthetsz spotlámpákat is, elegáns hangulatot kölcsönözve ezzel a helyiségnek. Mint már említettük, a konyha munkahely.
A leginkább fényigényes területek a mosogató és a tűzhely és környéke, valamint a konyhapult azon része, ahol a leggyakrabban dolgozol, ahol az ételek előkészítése folyik. Ezeken a helyeken ajánlott a lámpák másik típusának, az irányított fénynek a használata például fénycsöves lámpák formájában, melyek egyszerűen a falra függesztett konyhaszekrény aljára szerelve egyenletes mennyiségű fényt biztosítanak a kívánt munkaterületen.

Ne felejtsd el!
Természetesen az étkezők esetében is fontos a megfelelő megvilágítás. Ennek kialakításánál is sok szempontot kell figyelembe venni. Az egyik, hogy az asztalnál ülők kellemesen tudjanak társalogni anélkül, hogy vakítaná őket a lámpa. A megfelelő színválasztás sem mellékes, hiszen egy kontrasztos ernyő befolyásolhatja a fényt, és ezáltal az ételek színét is.

Nem csak a külcsín számít!

Bármilyen típust is választasz, az esztétikai és funkcionális követelmények mellett ügyelj arra, hogy a lámpák műszaki biztonsága is kielégítő legyen. Vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a termék megfelelően működik, biztonságosan el- vagy felhelyezhető, és mozgatásakor sem balesetveszélyes.

Vedd figyelembe a műszaki adatokat, és tájékozódj a termék lehetséges felhasználási helyeivel kapcsolatban, különösen akkor, ha vizes helyiségben, vagy olyan helyen szeretnéd használni, ahol gőzzel vagy párával érintkezhet.

Áraikra ugyanaz érvényes, mint általában a lakás bármely részébe illő lámpákra: attól függően, hogy hol, és ki által tervezett lámpára vágysz, megkaphatod 2-3 ezer forintért, de lehet, hogy 100-200 ezer forintot is kifizethetsz érte.

+Tipp: a lámpák elhelyezésekor ügyelj arra, hogy a fény ne tükröződjön: nemcsak kellemetlen, hanem a látásodat is zavarja.
Ezt is szeretjük