Nem mindegy, melyik lábos hova kerül a főzőlapon: így spórolj az árammal a konyhában

Mutatjuk, hogy takarékoskodhatsz az idővel és az energiával a konyhában.

Konyhai spórolás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyha egyik legnagyobb energiafogyasztója a tűzhely, egy elektromos tűzhely akár 7,5 kWh-t is fogyaszthat óránként, de már a legapróbb változtatások is hatalmas különbséget jelenthetnek a havi villanyszámlában, főleg, ha szokássá válnak.

Ezek a praktikus tippek nemcsak az árammal, de a gázzal és az idővel is segítenek spórolni, hiszen általánosságban teszik hatékonyabbá a főzés és az étel-előkészítés folyamatát.

Hogyan takarékoskodhatsz a főzéssel?

A tűzhely körül a takarékoskodás egyik alapja, hogy jól válaszd meg az eszközöket, amiket használsz. Érdemes rá odafigyelni, hogy melyik edényt melyik rózsára helyezed. Ha lényegesen kisebb az edény átmérője, mint a láng, akkor az energia 40%-a is kárba veszhet, ha pedig a láng kisebb, mint az edény, nem lesz egyenletes a melegítés, és lassabban fő majd meg az étel. Érdemes olyan edényt választani, melyen nem nyúlnak túl a lángok.

tuzhely-viz-forralas

Ha már az edényválasztásról esik szó, az sem mindegy, hogy az milyen anyagból készül. A wok alakú vas főzőedények például remekül vezetik a hőt, ezért kevesebb energiával is hatékonyabban lehet elkészíteni bennük az ételt. Azonban arra ilyenkor is érdemes figyelni, hogy az edény alatt kapcsold le a lángot pár perccel azelőtt, hogy elkészülne az étel. Ilyenkor ugyanis a lábas hője és a meleg főzőlap miatt még percekig tovább fő az étel. Ezzel is sok energiát lehet megtakarítani.

Így használd a vizet!

Amikor vizet forralsz, a módszer és a mennyiség is fontos. Nem érdemes túl sok vizet melegíteni egyszerre, ilyenkor ugyanis pazarolsz az energiával. A nagyobb mennyiségű víz lassabban éri el a forráspontot, és később teheted bele a hozzávalókat.

Több tesztben is bebizonyosodott már, hogy a vízforralás leghatékonyabb módja az, ha a vizet egy elektromos vízforralóban készíted el, és onnan öntöd át a lábosba. Ezek a készülékek kevesebb áramot fogyasztanak a működéshez, ráadásul villámgyorsak, így nem kell sokat várni arra, hogy megjelenjenek a buborékok. Míg a tűzhelyen 8 percbe is telhet egy liter víz felforralása, az elektromos vízforraló ugyanezt 4 perc alatt elintézi, és így általánosságban kétszer olyan hatékony.

Főzés közben fedő használatával gyorsíthatod az étel elkészültét, ez is segít spórolni az áramon, mert a gyorsabban elkészülő fogást kevesebb ideig kell a tűzön hagyni, tehát kevesebb energia fogy főzés közben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ne nyitogasd!

Mind a fedélre, mind a sütőajtóra igaz, hogy nem szabad főzés közben piszkálni. Ha felemeled a fedelet, vagy kinyitod a sütőt, beengeded a hidegebb levegőt, és lassítod az elkészülés folyamatát. Ha ezt többször is megteszed, az akár percekkel lassabban elkészülő vacsorát is eredményezhet, és az így elfolyó energia összeadódik éves vagy havi szinten.

Így foghatsz meg havi 10 ezer forintot

Havonta akár 10 ezer forinttal több maradhat a tárcádban, ha kipróbálod az alábbi trükköket, így sosem járhatsz úgy, hogy elfogy a fizetésed a hónap végére, és még csak le sem kell mondanod semmiről.

Így foghatsz meg 10 ezer forintot havonta: néhány egyszerű trükkel nem lesz rémálom a hónap vége

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük