Ha nincs időd

A könnyen fenntartható kert titka

Nincs időd kertészkedni, de szeretnéd, ha az otthonod környéke virágba borulna? Tippjeinkkel kerted is lesz és időd is marad!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell dísznövénykertésznek lenned ahhoz, hogy egy egyszerűen és gyorsan fenntartható, tartós kertet alakíts ki az udvarodon.

És ez nem azt jelenti, hogy egy unalmas és elavult kis kertecske lesz belőle, mintha csak kiültetted volna a szobanövényeidet, hanem gyönyörű színekben pompázó paradicsom.

Tervezz!

Legyen szó egy már meglévő kert rendbehozásáról, vagy egy teljesen új kialakításáról: mielőtt elkezdenéd a munkát, mérd fel a saját, és családod igényeit! Tervezd meg mindennek a pontos helyét, a szükséges anyagok és eszközök mennyiségét. Hogy milyen szempontok szerint?

  • Ha vannak gyerekek a családban, célszerű strapabíróra tervezni mindent, sőt egy kisebb játszótér kialakítása is hasznos lehet.
  • Ha társaságkedvelő vagy, építs ki egy kis tűzrakóhelyet, vagy szerezz be egy kerti grillsütőt. Ültess gyümölcsöket és zöldségeket, hogy együtt élvezhessétek a kerted terméseit!
  • A virágágyakat ültesd be könnyen fenntartható évelő virágokkal, ezek egész évben biztosítani fogják a kerted vonzó külsejét.
  • Hogy kiválaszd a megfelelő növényeket, válogass növénykatalógusokból! Figyeld meg a nap útját a kertben, és ehhez igazítsd a választást.

Törekedj a minőségre!

A szép kert kulcsa a tartósság és a nagy gonddal történő kialakítás annak érdekében, hogy ne kelljen mindig javítgatni rajta valamit. A tartós anyag főleg a szerkezeti elemeknél lényeges, például az utaknál, járdáknál és ülőhelyeknél. Egy rozsdamentes fémoszlop meglehet, jóval drágább, mint a kezeletlen fa, de évtizedeken keresztül állja majd a strapát.

Melyik a megfelelő?

Minden növénynek megvan a maga igénye a talaj minőségével, a fény és a csapadék mennyiségével szemben. Egyes növények a legsötétebb árnyékban is növekszenek, mint a kecskerágó, mások rettentően fényigényesek, mint a levendula. Minden helyre lehet növényt találni, csak nézz utána, melyiknek mik az igényei.
Ha a talaj nem éppen ideális, könnyen feljavíthatod a minőségét. Először is lazítsd fel, mert a növények gyökere megfullad a kemény, zárt réteg alatt. Gazdagítsd a tápértékét komposzttal, mégpedig a következő módon: hordj egy 10 cm vastag réteget a területre, és forgasd bele a talajba. A bedolgozás előtt azonban válogass ki minden nagyobb követ a földből! Ha még nincs komposztálód, bármely barkácsboltban beszerezhetsz egyet, az ára egyáltalán nem borsos.

Jó megoldás lehet továbbá a zöldtrágyázás is, amit az úgynevezett zöldtrágyanövények végeznek, mint a sarkantyúka, a mézontófű és a somkóró. Ezek mélyen fellazítják a talajt, óvják az elgyomosodástól és a kiszáradástól is. Tavasszal vesd el őket, és röviddel virágzás előtt kaszáld le, majd hagyd őket a talajon, míg teljesen elbomlanak.

Virágom, virágom...

Mikor virágot vásárolsz, két fontos dolgot tarts szem előtt! Először is nézd meg, hogy a virágnak milyenek a termőhelyi igényei, és ehhez képest milyenek a kerted adottságai.

A fényigényes növények sínylődnek árnyékban! Az ápolást és az öntözést pedig azzal könnyítheted meg, ha kombinálod az azonos igényű évelőket, hiszen így egyszerre kezelheted őket.

Femina-tipp:
A napos helyet kedvelik az olyan egész évben pompázó virágok, mint a törpe őszirózsa és a varjúháj. Ha gyönyörködni akarsz bennük, a kerted azon részére ültesd, ahol egész nap éri őket a fény! A félárnyékos helyekre jöhet a csillag- és hóvirág, árnyékba pedig kínai szellőrózsát, árnyliliomot, bronzlevelű tündérvirágot vagy tavaszi békaszemet válassz!

Ezt is szeretjük