30 ezer forintos bírságot kaphatsz, ha nem figyelsz
Ezért engedd be a kéményseprőt
Minden, amit tudnod kell a kéményseprésről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Közeleg a tél, lassan mindenhol megkezdődik a fűtésszezon, így előtérbe kerül a tüzelőrendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szerkezetek állapota is. Ennek ellenére sokan kételkednek a kéményseprők munkájának fontosságában, holott ez akár életeket is menthet.

Hazánkban évente 100-150 szén-monoxid által okozott mérgezés történik, amiből 30-40 halállal végződik, pedig a balesetek nagy része a rendszeres ellenőrzéssel és a szükséges javítási munkák elvégzésével elkerülhető lenne.

A kéményseprés mint szolgáltatás

A kéményseprés közszolgáltatás, melynek igénybevétele kötelező, és a tevékenységért helyi rendeletben szabályozott díjat kell fizetni. A szolgáltató a kéményseprés időpontjáról köteles nyolc nappal korábban helyi újságon, hirdetményen, társasházi hirdetőn keresztül értesíteni az érintetteket. Az ingatlan használója köteles a kéményseprőt beengedni az ingatlanba - a második sikertelen bejutási kísérlet után a kéményseprőnek értesítenie kell a tűzvédelmi hatóságot, mely szabálysértési eljárást indíthat, és 5-től 30 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat.

Szerencsére a korábbi híresztelésekkel ellentétben a közeljövőben nem emelkedik majd jelentősen a kéményseprés pár ezer forintos díja. A 2013 elejével életbe lépő jogszabályi változások említenek egy 14 ezer forintos díjat, ez azonban csak a kivitelezési és engedélyezési tervek felülvizsgálatára vonatkozik. Ez építkezéskor merülhet fel, de nem kötelező, és nem tartozik a közszolgáltatásként végzett kéményvizsgálatokhoz.

A 2013-ban életbe lépő jogszabály elsősorban biztonsági, illetve környezetvédelmi szempontú módosításokat tartalmaz, az ehhez kapcsolódó változások azonban csak egy évvel később fognak életbe lépni.

Mit csinál a kéményseprő?

A kéményseprő vállalkozó vagy bejegyzett cég alkalmazottja lehet, és kötelező formaruhát viselnie. Feladata a kémény ellenőrzése, szükség esetén tisztítása és műszaki felülvizsgálata. A vizsgált kémények körülbelül 30-40%-ánál adódik olyan probléma, amit a kéményseprő nem tud egyből megoldani - az esetek nagyobbik részében a hiba egy-két éven belül igényel javítást. Az ilyen hibákat a következő ellenőrzésig kell kijavíttatni.

Az esetek kisebb részében azonban már olyan súlyos probléma áll fenn, hogy a kéményseprőnek kötelessége a tulajdonost felszólítani az üzemeltetés szüneteltetésére, és azonnali bejelentést tennie az illetékes hatóságnál. Ha a tulajdonos a felszólítás ellenére tovább üzemelteti a kéményt, akkor tűzvédelmi szabálysértést követ el. A kéményseprő nyilvántartást ír az ellenőrzött kéményekről, amibe bekerül a szükséges javítási kötelezettség is. Amennyiben a következő ellenőrzésig a hiba nem kerül kijavításra, azt a kéményseprő szintén köteles a tűzvédelmi hatóság felé jelezni.

Így spórolhatsz a fűtésen

Ha kíváncsi vagy egy szakértő rezsicsökkentő tippjeire, nézd meg videónkat, és spórolj a fűtésszámlán!

Milyen gyakran kell vizsgálni?

A gáztüzeléshez kapcsolódó kéményeket évente egyszer, a vegyes, szilárd vagy olajtüzelésűeket évi két alkalommal kell ellenőrizni. Kivételt képeznek az üdülőingatlanok kéményei, melyeket elég négyévente ellenőrizni. A tüzelőberendezéseket szintén egy-két évente érdemes átvizsgáltatni. Az ellenőrzés a kémények két típusára terjed ki: a tüzelőberendezéshez csatlakozó kéményre, vagyis az üzemelő kéményre, emellett az úgynevezett tartalék kéményre, mely bontás nélkül bármikor csatlakoztatható a tüzelőberendezésre.

Ezt is szeretjük