Csökkentsd tízezrekkel a fűtésszámlát
3 kazánhiba, amit megéri javíttatni
A kazán karbantartása ezért is elengedhetetlen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kazán rendszeres karbantartásával a berendezés élettartamát is növelheted, nem beszélve arról, hogy ily módon megelőzheted az olyan tragédiákat, mint egy gázrobbanás, nem utolsósorban pedig spórolhatsz is.

Ha ugyanis évente rászánsz néhány ezer forintot az ellenőrzésre, megelőzheted, hogy több száz ezer forintos új kazánt kelljen beszerezned, emellett a készülék hatásfokát is növelheted, ezáltal pedig több tízezer forintot is megspórolhatsz éves szinten a fűtésszámlán. A következő esetekben érdemes szerelőt hívnod.

Ha állandóan elalszik az őrláng

Ha már hosszabb ideje rendetlenkedik a kazánod, például csak többszöri csapnyitás után gyullad be a láng a meleg víz kiengedése során, vagy épp az őrláng alszik el, és neked kell minduntalan újragyújtani, érdemes kihívnod egy szerelőt - még ha nem is olyan nagy a hiba, az éves karbantartásért mindenképp.

Azt ugyanis, ha elalszik az őrláng, okozhatja az is, hogy kazán belseje poros vagy elkoszolódott, ez pedig rontja működésének hatásfokát, jelentősen megnövelve ezáltal a rezsiköltségeket.

A karbantartás során a hőcserélő, a szivattyú és a fűtőbetét koszolódását is megszüntetik, amennyiben szükség van rá, így nagyobb hő származik majd ugyanannyi gázmennyiségből, mint egy nem karbantartott készülék esetén.

Ha vízköves a kazán

A vízkő szintén csökkenti a kazán működésének hatásfokát, ugyanakkor élettartamát is jelentősen rövidítheti. Ha magas keménységű a hálózati víz, a vízkövesedés gyakori lehet, a vízkőtelenítésnek azonban a szakértők szerint nem érdemes házilag nekifogni, ugyanis veszélyes művelet lehet - a szakemberek úgynevezett savazással tisztítják meg a vízkőtől a berendezést. Ennek szükségességére utal, ha a meleg vízcsapot megnyitva csak kis átmérőjű a vízsugár, vagy a víz melegsége átállítás nélkül is ingadozik, illetve a meleg víz egy idő után hidegre vált.

A szivattyú meghibásodása

Régebbi kazánoknál igen gyakori lehet a szivattyú meghibásodása, erre utal például, ha a berendezés hangosabban működik a szokásosnál, vagy zörög, illetve, ha a tőle távolabb eső radiátorok jóval lassabban melegszenek fel. Családi házak esetében szintén erre utaló jel lehet, ha az alsó szinten található radiátorok alacsonyabb hőmérsékleten működnek, ugyanis a rossz szivattyú miatt ezekben nem kering megfelelő gyorsasággal a víz.

Spórolós tippek egy szakértőtől

Ha más tippeket is megismernél arra vonatkozóan, hogyan spórolhatsz a fűtésszámlán, nézd meg a videót!

Ha hasonlót tapasztalsz, mindenképp hívj szerelőt, a kazán, illetve a radiátorok ilyen mértékű hibája ugyanis többek között a fűtésszámlát is jelentősen megnövelheti. Ha a hiba bebizonyosodik, szükség lehet a szivattyú cseréjére: egy új, modern szivattyú több tízezer forintba is kerülhet, ugyanakkor jóval energiatakarékosabb, mint egy régi.

Minden évben ellenőrizteted a kazánt?

Ezt is szeretjük