Roskadozni fog a virágoktól a karácsonyi kaktuszod: így gondozd a kertész szerint, hogy kinyíljon az ünnepekig
A karácsonyi kaktusz az ünnep ékes dísze lesz szép virágzatával.

GettyImages-518718817
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közelegnek az ünnepek, javában tart az adventi időszak. Ilyenkor fénysorokkal, gyertyákkal, díszekkel, koszorúval dekoráljuk otthonunkat, de még különlegesebb lehet egy csodálatos virágokat bontó karácsonyi kaktusz. 

Az év vége táján nyíló karácsonyi kaktusz igazi különlegesség a télben: nemcsak díszíti a lakást, de akár ajándéknak is nagyszerű. Megyeri Szabolcs kertész szerint ez a dísznövény viszonylag könnyen tartható, és virágzásra bírni sem nehéz. Gondozásához is adott néhány tanácsot, melyeket érdemes követni és betartani, hogy az ünnepekre virágba borulhasson a növény.

- A karácsonyi kaktusz valójában nem is kaktuszféle, a karácsonyi jelzőt pedig egyszerűen azért kapta, mert az év végi, ünnepi hetekben virágzik. A karácsonyi kaktusz tulajdonképpen egy trópusi, szubtrópusi örökzöld évelő növényfaj, mely eredeti élőhelyén fákon található meg. Ezek a tények máris rávilágítanak több fontos elemre a kaktusszal - hívjuk így továbbra is - kapcsolatban - mondja elöljáróban Megyeri Szabolcs.

A karácsonyi kaktusz gondozásáról

Ha megfelelő törődést kap, a karácsonyi kaktusz hálás növény lehet: mire elérkezik az ünnep, gyönyörű virágzattal örvendezteti meg a gondozóját. Mind a fényigényére, mind a vízigényére fokozott figyelmet kell fordítani.

A kertész magyarázata szerint a karácsonyi kaktusz úgynevezett rövidnappalos növény, ami azt jelenti, hogy napi viszonylag kevés fényes órával is beéri. Mivel alapesetben a fák lombszintje alatt él, a növény fényigénye átlagos: nem igényel közvetlen, erős napsugárzást, a hőmérsékletet illetően pedig a hűvösebbet szereti. Sokan nem is gondolnák, hogy a virágzáshoz milyen speciális körülményre van szüksége: a virágbontást megelőző hetekben legalább 10-12 óra sötétet kíván naponta. Ha ez nincs, akkor gyenge lesz a virágzás, vagy el is marad.

A növény fényigényéről

- A karácsonyi kaktusz fényigénye az évszakokkal együtt változik. Tavasszal és nyáron kihelyezhető egy megfelelő adottságú balkonra vagy teraszra, ahol bőven éri fény, de nem tűzi erősen a nap. Ősztől egyre kevesebb napsugárra van szüksége, a már említett napi 10-12 óra sötét pedig kiemelt fontosságú a virágzást illetően. Aki most kapja vagy veszi kaktuszát, ezzel már nem kell foglalkoznia, de ha megtartja a növényt, és neveli jövőre is, az ősz elejéről kezdve gondoskodjon erről! Szeptembertől kezdve a kaktuszt esténként akár le is lehet takarni, például egy kartondobozzal, így a mesterséges fény sem zavarja meg. Ez a takarás novembertől, jobban mondva a virágbimbók megjelenésétől már felesleges. Érdekes tipp, hogy a virágzás megindulása után a növényt nem tanácsos forgatni, az a jó, ha a fényt változatlan irányból kapja - tanácsolja a kertész.

A megfelelő öntözésről

- Az öntözéseknek egyensúlyban kell lenniük, vagyis nem szabad hagyni, hogy a növény földje kiszáradjon, de a túl sok víz is kerülendő, utóbbi pangóvízhez, gyökérrothadáshoz vezethet. Mindez jellemzően heti, tíznapi öntözést jelent tavasztól őszig, szeptembertől pedig a fénymegvonással párhuzamosan az öntözéseket is ritkítani kell. A kannát a virágok megjelenése után kell gyakrabban elővenni, virágzási időben akár 3-4 naponta is pótolható a nedvesség! Ez a dísznövény kedveli a párás körülményeket, így párologtató alátéttálcával lehet kedveskedni neki. A száraz levegő kínozza, ez pedig a téli szobabelsőben általában jellemző, így a párásítás ne maradjon el!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyen legyen a hőmérséklet

- A legnehezebb rész a hőmérséklet. A karácsonyi kaktusz - bár a kaktusz elnevezés ezt sugallhatja - nem szereti a hőséget, sokkal inkább kedvező számára a 15-17 celsiusos hőmérséklet, ez elsősorban a virágzás miatt számít, a klasszikus szobahőmérsékleten a virágok megjelenése gyakran elmarad. A már virágosan vett növények esetében is hasonló a helyzet, a meleg, fűtött szobában tartva a virágzási idő drasztikusan lerövidül. Érdemes tehát a kaktuszt egy hűvösebb (de nem nyitogatott ablak melletti) ablakpárkányra helyezni, vagy a lakás egy hidegebb, de világos pontján elszállásolni. 

Így kell tápoldatozni

- A karácsonyi kaktusz az évben két időszakban igényel intenzívebb tápoldatozást, a tavasz második felében, a nyár első pár hetéig bezárólag, és az ősz végétől, vagyis a virágzás kezdetétől annak végégig, tehát nagyjából januárig. A megfelelő tápoldatot kéthetente kell adagolni. Mint sok más dísznövény, a karácsonyi kaktusz is meghálálja az időnkénti átültetést, a fiatalabb daraboknál 1-2, az idősebb példányoknál 3-4 évente lesz erre szükség. A hagyományos virágföld nem alkalmas a célra, használjunk lazább, levegősebb szerkezetű, kaktuszoknak való földet, vagy tőzeg, komposzt és homok keverékéből összeállított közeget. A karácsonyi kaktusz szaporítása házilag is lehetséges egyszerű dugványozással. A leválasztott leveleket félig elmerítve vízbe (vagy földbe) kell helyezni, és 3-5 hét elteltével, mikorra gyökeret eresztettek, el lehet ültetni őket. A karácsonyi kaktusz nem igazán terhelt betegségekkel, a fonnyadó levelek vízhiányt, a sárguló, megpuhult levelek túlöntözést jeleznek. A kártevők közül a nedveket szívogató tetvek és takácsatkák jelentenek veszélyt, ezeket azonban lemosókezeléssel könnyen lehet ártalmatlanítani - tanácsolja a kertész.

39925957 89a9c3b072f529c798a252efdfbe2b3f wm
Megyeri Szabolcs
Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Így lesz gyönyörű a bazsalikomod

Saját nevelésű fűszerrel igazán élvezet a főzés: így gondozd a bazsalikomot, hogy mindig illatos és dús legyen. A kertész tanácsai szerint akár szaporíthatod is.

Ezt is szeretjük