Így teleltesd a citromfád a kertész, Megyeri Szabolcs szerint: a pára és a megfelelő hőmérséklet is fontos

A citromfa nem tudja odakinn átvészelni a telet, megfelelő körülmények teremtése kell hozzá.

Citromfa teleltetése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk - szólt a legendás mondat A tanú című filmben. Nos, ha nem is magyar narancsot termő fa, de citromfa valóban könnyűszerrel nevelhető hazánkban, akár otthon is. Nagy előnye, hogy a saját nevelésű gyümölcs héja bio, így az belereszelhető a házi édességekbe. A saját citrommal készült tea pedig még finomabb, mint amibe boltit facsartunk.

- A citromfa a legmagyarabb déligyümölcs, nemcsak a legendás mondat miatt, de azért is, mert régen valóban nagy divatja volt a vidéki házaknál a citromnevelésnek, amit amolyan kuriózumként tartottak sokan. A citromfa ma is népszerű, hiszen önmagában is dekoratív házi zöld kedvenc, az ügyesebbek azonban termőre is tudják fordítani a fájukat - mondja Megyeri Szabolcs kertész a növényről. A szakértőt a citromfa teleltetéséről kérdeztük.

Hogyan kell teleltetni a citromfát?

Tudjuk, hogy a citromfa déligyümölcs, tehát alapvetően a melegebb éghajlatot szereti. Itthon csak úgy nevelhető, ha a hűvös évszakra fagytól és hidegtől védett helyre kerül.

A kertész szerint ez a legfőbb oka, hogy ha a növényt magyar klímán kertben, kültéren nevelik, akkor csekély az esély a tartós sikerre. A növényt tehát jellemzően dézsában szokás nevelni, hogy a hideg beálltával védett, téli pihenőhelyére költözhessen.

- A teleltetés kiindulópontja mindig az adott faj eredeti élőhelyén meglévő körülmények összessége, így a citrom esetében a mediterrán klímát kell alapul venni és utánozni, persze kismértékben el is lehet térni attól.

A déli „teleket” első lépésben 5 és 15 Celsius közötti hőmérséklet biztosításával lehet másolni, fontos azonban, hogy ez a hőmérséklet stabil és változatlan legyen, sem az időszakos felmelegedés, sem az olykori lehűlés nem megengedhető. A citromfa elviekben akár az 1-5 celsiusos körülményeket is kibírja, akár tartósan is, de semmiképp nem szabad, hogy fagy érje, mert az biztosan károsítja. A szobahőmérséklet jellemzően 20 fok feletti, ez már nem alkalmas a citrom tartására, ráadásul a fűtött beltér általában száraz levegőjű, ez a faktor is hátrányos a növénynek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek megfelelően olyan nem fűtött, de szigetelt helyiségek jöhetnek szóba, melyek nem huzatosak, nem gyakran nyitogatottak. Ehhez vegyük hozzá, hogy a teleltetés alatt álló citromfának kevés fényre van szüksége, hiszen pihenőidejét tölti, fejlődése lelassul, így nincs szüksége fényárra. A télen melegben és bő fényben tartott citromfa növekedésnek fog indulni, de erőtlen, csenevész hajtásokat hoz majd, ráadásul ettől legyengül, így könnyen válik betegségek áldozatává. A teleltetőhelyre visszatérve összességében tehát egy hűvös, huzatmentes, kevés fénnyel rendelkező helyiség a legjobb, ilyen lehet egy zárt lépcsőház, egy üvegezett veranda, egy beépített erkély, egy ablakos éléskamra vagy fűtetlen üvegház.

Amennyiben ezek közül egy sem áll rendelkezésre, a lakás vagy ház leghűvösebb szobáját, helyiségét kell kiválasztani, és ügyelni arra, hogy a növény ne kerüljön gyakran nyitogatott ablak vagy ajtó közelébe. Fontos, hogy a teleltetés alatt álló citromfát nem szabad mozgatni, ha egy adott helyen megszokta a körülményeket, sokkot jelent számára máshová átkerülni, így lehetőleg elsőre találjuk meg azt a területet, ahol tavaszig biztonságban pihenhet - tanácsolja a kertész.

További feladatok télen

Jó tudni, hogy az évszak feladatai nem érnek véget a citromfa megfelelő elhelyezésével. A kertész szerint a növény számára az őszi, téli időszakban is fontos a megfelelő páratartalom. A túl száraz levegő kerülendő, így ha a páratartalom alacsony, mesterséges párásítással kell javítani a körülményeket. Erre a célra egy zúzott kővel felszórt, vizes alátét tálca vagy egy, a citromfa mellé helyezett, vízzel töltött edény is megfelelő lehet. Ez utóbbi annál jobb, minél sekélyebb és minél nagyobb az átmérője.

- Frappáns megoldás lehet, ha néha a száradó ruhákat a citromfa közelébe állítjuk, persze a ruhák így lassabban száradnak majd, hiszen a növény nem kerülhet túl meleg helyiségbe. A levelek, ágak vizes spriccelését jobb mellőzni, egyfelől a csapvízből ásványi sók rakódhatnak le a növényre, másfelől a túl nyirkos növényi részek nyitott kaput jelentenek a gombás betegségeknek. A tápoldatozást is csökkenteni szükséges, hiszen a fentieknek megfelelően a növény most pihenőidőszakát tölti, a tápanyag pedig növekedésre ösztönzi, így ezt a minimálisra szorítsuk vissza. Az öntözéseket hasonlóképpen ritkítani kell, hetente, de inkább kéthetente bőven elegendő vizet adni a citromfának. 

A kertész további tudnivalókat is megoszt a citromfa neveléséről kertészeti weboldalán.

Fűszernövények termesztése

Hogyan kell bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót és rozmaringot nevelni? A következő cikkből kiderül, melyiket hogyan termesztheted otthon.

Mindig lesz friss bazsalikomleveled, ha így gondozod a konyhai cserépben: harsogó zöld marad sokáig

A konyhában is termeszthető fűszernövény, de kellő odafigyeléssel lesz igazán szép.

Elolvasom
Ezt is szeretjük