Mindig lesz friss bazsalikomleveled, ha így gondozod a konyhai cserépben: harsogó zöld marad sokáig

A konyhában is termeszthető fűszernövény, de kellő odafigyeléssel lesz igazán szép.

GettyImages-950693834

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Illatos, ínycsiklandó fűszernövények nélkül unalmasak lennének az ételek. Folyamatos termesztésük kis odafigyeléssel a konyhában is megoldható.

Ahhoz, hogy a bazsalikom, a kakukkfű, az oregánó vagy a rozmaring szépen növekedjen, és dús, harsogóan zöld leveleket hozzon, megfelelő gondozásra van szükségük.

Bazsalikom

Az Indiából és Ázsia trópusi tájairól származó, kellemes illatú, értékes illóolajokat tartalmazó növényt nemhiába emlegetik a fűszerek királyaként. Olaszos ételekben, paradicsomsalátában, sültekhez, fokhagymás, citromos, illetve olívás fogásokhoz is illik. A bazsalikomot mindig a főzés utolsó perceiben jó az ételhez adni.

Bazsalikom.
Bazsalikom.

Magról vagy hajtásait gyökereztetve is ültethető. A jó vízáteresztő földet kedveli. Boltban vásárolt növényt is tovább lehet nevelni, ha sikerül óvatosan, sérülésmentesen hazajuttatni. A bazsalikomot javasolt szobanövény-tápoldattal erősíteni, így bokrosabb leveleket hajt. Csúcshajtásait időnként visszavágva elérhető, hogy a levelek még sűrűbbek és gazdagabbak legyenek. A metszés az egynyári növény élettartamát is meghosszabbítja. Fontos a rendszeres öntözés. A növényt napos helyre, ablakba érdemes helyezni, mert a bazsalikom fény- és melegkedvelő.

Rozmaring

A kecses rozmaring nemcsak szószok és sültek illatos, kellemes ízű fűszere, hanem a konyha dísze is. A tisztaság és az emlékezés virágaként tartják számon. Már a középkori konyhában is használatos volt. A gyógyászatban reuma és Candida ellen használják. Illata aromás. 

Rozmaring.
Rozmaring.

Magról nehezebben, dugványozással könnyebben szaporítható évelő növény, mely a vízgazdálkodó földet kedveli. Locsolni bőségesen, mégis óvatosan kell, gyökere ugyanis érzékeny, könnyen rothadni kezd. Ha egy-egy locsolás kimaradna, a rozmaring képes elviselni. Bár tűri az árnyékot, mediterrán származása miatt nap- és melegigényes. Érdemes ablakba helyezni a cserepét. Rendszeres metszése ajánlott. Az öreg hajtások eltávolítása frissíti a növényt, de túlmetszeni nem szabad. Ez esetben előfordulhat, hogy nem hoz új hajtásokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kakukkfű

Az örökzöld kakukkfű Dél-Európából és a Földközi-tenger tájáról való. Már az ókorban is ismerték és használták fűszer- és gyógynövényként. Többek között levesek, saláták, baromfi- és marhasültek, valamint vadhúsok fanyar ízesítője. A főzés végén érdemes az ételhez adni. Gyógynövényként a légúti megbetegedések ellenszere, valamint emésztésjavító hatása is van. Az ókori görögöknél a vitézség jelképe volt.

Kakukkfű.
Kakukkfű.

Mivel nagyon fényigényes, beltéren csakis világos helyiségben, ablakba helyezett cserépben érzi jól magát. A tűző naptól sem szükséges megóvni. A jó vízáteresztő földet kedveli, melyet érdemes pár évente frissíteni. Tőosztással és magról is szaporítható, melegkedvelő növény. Különösen fiatal növényként fontos a rendszeres locsolása, de később is mindig nedvesen kell tartani a földjét. Még akkor is, ha a kakukkfű egyébként egy szárazságtűrő növény.

Oregánó

A szurokfű, azaz oregánó a mediterrán konyha egyik kedvenc fűszere, az olaszos, paradicsomos ételek lelke. Nemcsak finom, hanem tetszetős növény is, mely illatos és szép dísze lesz a konyhának.  

Oregánó.
Oregánó.
Évelő és viszonylag igénytelen növény. Kedveli a száraz talajt, ezért figyelni kell rá, hogy ne kapjon túl sok vizet.Jó vízáteresztő földbe érdemes ültetni, ugyanis gyökere könnyen rothadni kezd. Magról és tőosztással is szaporítható. Igényli és kedveli a sok fényt, így az előzőekhez hasonlóan ennek a növénynek a cserepét is fontos ablakba helyezni.

5 általános aranyszabály a cserepes fűszernövényekhez

A következő szabályokat érdemes betartani, ha az ember ablakban nevel fűszernövényeket:

1. A fűszernövényeket legjobb növénykereskedésből beszerezni.

2. A növényeket legalább 15-30 cm mély cserépbe kell ültetni. Ládába több, cserépbe egy-egy kerüljön, 5-7 cm virágföld fölé. A cserepet a növény magasságának megfelelően kell feltölteni földdel, de minimum 2 cm helyet kell hagyni a tetején a könnyű öntözés érdekében.  Szükséges enyhén körbenyomkodni a földet a biztos tartás érdekében. Havi egyszer hasznos az ehető növényekhez árusított műtrágya használata.

3. Fűszernövény-termesztéshez, de szobanövényekhez is a legjobb választás a sterilizált virágföld. Azzal ugyanis elkerülhető, hogy a földjétől bármilyen betegséggel fertőződjön a növény.

4. Fontos rendszeresen locsolni, de vigyázva: a legtöbb fűszernövény nem szereti, ha túl van öntözve.

5. A frissen ültetett növény még nincs kész a metszegetésre. Csak akkor szabad elkezdeni, ha a növény már hozott friss hajtásokat. Túlmetszeni semmit sem szabad.

Az aranyszabályokat betartva és a növények egyéni igényeit figyelembe véve irigylésre méltó fűszernövénykert alakítható ki a lakáson belül is, mely mindig friss és finom levelekkel ízesítheti az asztalra kerülő ételeket.

Díszfák az utcafrontra

Nincs velük sok baj, mégis ékesítik a ház előtti területet: díszfákat mutatunk, amelyek nem nőnek hatalmasra.

Ezt is szeretjük