Mindig lesz friss bazsalikomleveled, ha így gondozod a konyhai cserépben: harsogó zöld marad sokáig
A konyhában is termeszthető fűszernövény, de kellő odafigyeléssel lesz igazán szép.

GettyImages-950693834
beauty and style
Top olvasott cikkek

Illatos, ínycsiklandó fűszernövények nélkül unalmasak lennének az ételek. Folyamatos termesztésük kis odafigyeléssel a konyhában is megoldható.

Ahhoz, hogy a bazsalikom, a kakukkfű, az oregánó vagy a rozmaring szépen növekedjen, és dús, harsogóan zöld leveleket hozzon, megfelelő gondozásra van szükségük.

Bazsalikom

Az Indiából és Ázsia trópusi tájairól származó, kellemes illatú, értékes illóolajokat tartalmazó növényt nemhiába emlegetik a fűszerek királyaként. Olaszos ételekben, paradicsomsalátában, sültekhez, fokhagymás, citromos, illetve olívás fogásokhoz is illik. A bazsalikomot mindig a főzés utolsó perceiben jó az ételhez adni.

Bazsalikom.
Bazsalikom.

Magról vagy hajtásait gyökereztetve is ültethető. A jó vízáteresztő földet kedveli. Boltban vásárolt növényt is tovább lehet nevelni, ha sikerül óvatosan, sérülésmentesen hazajuttatni. A bazsalikomot javasolt szobanövény-tápoldattal erősíteni, így bokrosabb leveleket hajt. Csúcshajtásait időnként visszavágva elérhető, hogy a levelek még sűrűbbek és gazdagabbak legyenek. A metszés az egynyári növény élettartamát is meghosszabbítja. Fontos a rendszeres öntözés. A növényt napos helyre, ablakba érdemes helyezni, mert a bazsalikom fény- és melegkedvelő.

Rozmaring

A kecses rozmaring nemcsak szószok és sültek illatos, kellemes ízű fűszere, hanem a konyha dísze is. A tisztaság és az emlékezés virágaként tartják számon. Már a középkori konyhában is használatos volt. A gyógyászatban reuma és Candida ellen használják. Illata aromás. 

Rozmaring.
Rozmaring.

Magról nehezebben, dugványozással könnyebben szaporítható évelő növény, mely a vízgazdálkodó földet kedveli. Locsolni bőségesen, mégis óvatosan kell, gyökere ugyanis érzékeny, könnyen rothadni kezd. Ha egy-egy locsolás kimaradna, a rozmaring képes elviselni. Bár tűri az árnyékot, mediterrán származása miatt nap- és melegigényes. Érdemes ablakba helyezni a cserepét. Rendszeres metszése ajánlott. Az öreg hajtások eltávolítása frissíti a növényt, de túlmetszeni nem szabad. Ez esetben előfordulhat, hogy nem hoz új hajtásokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kakukkfű

Az örökzöld kakukkfű Dél-Európából és a Földközi-tenger tájáról való. Már az ókorban is ismerték és használták fűszer- és gyógynövényként. Többek között levesek, saláták, baromfi- és marhasültek, valamint vadhúsok fanyar ízesítője. A főzés végén érdemes az ételhez adni. Gyógynövényként a légúti megbetegedések ellenszere, valamint emésztésjavító hatása is van. Az ókori görögöknél a vitézség jelképe volt.

Kakukkfű.
Kakukkfű.

Mivel nagyon fényigényes, beltéren csakis világos helyiségben, ablakba helyezett cserépben érzi jól magát. A tűző naptól sem szükséges megóvni. A jó vízáteresztő földet kedveli, melyet érdemes pár évente frissíteni. Tőosztással és magról is szaporítható, melegkedvelő növény. Különösen fiatal növényként fontos a rendszeres locsolása, de később is mindig nedvesen kell tartani a földjét. Még akkor is, ha a kakukkfű egyébként egy szárazságtűrő növény.

Oregánó

A szurokfű, azaz oregánó a mediterrán konyha egyik kedvenc fűszere, az olaszos, paradicsomos ételek lelke. Nemcsak finom, hanem tetszetős növény is, mely illatos és szép dísze lesz a konyhának.  

Oregánó.
Oregánó.
Évelő és viszonylag igénytelen növény. Kedveli a száraz talajt, ezért figyelni kell rá, hogy ne kapjon túl sok vizet.Jó vízáteresztő földbe érdemes ültetni, ugyanis gyökere könnyen rothadni kezd. Magról és tőosztással is szaporítható. Igényli és kedveli a sok fényt, így az előzőekhez hasonlóan ennek a növénynek a cserepét is fontos ablakba helyezni.

5 általános aranyszabály a cserepes fűszernövényekhez

A következő szabályokat érdemes betartani, ha az ember ablakban nevel fűszernövényeket:

1. A fűszernövényeket legjobb növénykereskedésből beszerezni.

2. A növényeket legalább 15-30 cm mély cserépbe kell ültetni. Ládába több, cserépbe egy-egy kerüljön, 5-7 cm virágföld fölé. A cserepet a növény magasságának megfelelően kell feltölteni földdel, de minimum 2 cm helyet kell hagyni a tetején a könnyű öntözés érdekében.  Szükséges enyhén körbenyomkodni a földet a biztos tartás érdekében. Havi egyszer hasznos az ehető növényekhez árusított műtrágya használata.

3. Fűszernövény-termesztéshez, de szobanövényekhez is a legjobb választás a sterilizált virágföld. Azzal ugyanis elkerülhető, hogy a földjétől bármilyen betegséggel fertőződjön a növény.

4. Fontos rendszeresen locsolni, de vigyázva: a legtöbb fűszernövény nem szereti, ha túl van öntözve.

5. A frissen ültetett növény még nincs kész a metszegetésre. Csak akkor szabad elkezdeni, ha a növény már hozott friss hajtásokat. Túlmetszeni semmit sem szabad.

Az aranyszabályokat betartva és a növények egyéni igényeit figyelembe véve irigylésre méltó fűszernövénykert alakítható ki a lakáson belül is, mely mindig friss és finom levelekkel ízesítheti az asztalra kerülő ételeket.

Díszfák az utcafrontra

Nincs velük sok baj, mégis ékesítik a ház előtti területet: díszfákat mutatunk, amelyek nem nőnek hatalmasra.

Ezt is szeretjük