Használt lakást vennétek? 15 milliós kedvező kölcsön járhat többgyermekes szülőként
Ingatlanvásárlás előtt érdemes tájékozódni a kamattámogatott kölcsön lehetőségéről.

GettyImages-949054922
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha eljön az idő, hogy a család egy másik fészekbe költözzön, az anyagiak gyakorta jelentenek problémát. A kiadást főleg többgyermekes szülőként kell megfontolni, ám jó tudni, családok számára többféle lakáscélú állami támogatás is elérhető, amely használt lakás vásárlására fordítható.

A sokak által ismert CSOK vissza nem térítendő támogatásként igényelhető, a használt lakás vásárlására fordítható kamattámogatott kölcsön pedig otthonteremtési kamattámogatás, illetve többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása formájában érhető el. Cikkünkben a kamattámogatott kölcsön igénybevételi lehetőségeibe nyújtunk betekintést.

Mit jelent a kamattámogatott kölcsön?

Elöljáróban érdemes tisztázni a kamattámogatott kölcsön fogalmát. Mint az elnevezés is mutatja, visszafizetendő kölcsönről van szó, melyet valamely banktól vehet fel az igénylő, ám az állam erre az összegre kamattámogatást biztosít, azaz átvállalja a felvett kölcsön kamatának egy részét. Így az igénylő jobban jön ki, hiszen a kapott kölcsönt kevesebb kamattal kell visszafizetnie.

A többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása

Ki és mire igényelheti?

Ha a családban legalább két gyermek van, akkor vehető igénybe a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása, két gyermek esetén minimum 50, három esetén minimum 60, négy vagy több gyermek esetén minimum 70 négyzetméter hasznos alapterületű használt lakás vásárlásához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mennyi a kamattámogatásos kölcsön maximum összege?

Az igényelhető kamattámogatott kölcsön összege két gyermek esetén legfeljebb 10 millió, három gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint lehet.

Kizárólag forintalapú kölcsönhöz vehető igénybe a kamattámogatás, és az a kölcsön futamidejének legfeljebb 25 évére terjed ki. Ez akkor is igaz, ha a kölcsön futamideje egyébként hosszabb. A maximum 25 éves időtartamban tehát az igénylő kamattámogatás mellett kedvezőbb kamatot fizet a felvett kölcsönére.

Mihez nem kérhető a kamattámogatás?

Nem nyújtható a kamattámogatás a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény szerint megkötött lakás-előtakarékossági szerződés alapján folyósított lakáskölcsönre és áthidaló kölcsönre, meglévő kölcsöntartozás kiegyenlítésére szolgáló kölcsönhöz és lejárt kölcsöntartozás esetén.

Az otthonteremtési kamattámogatásos kölcsön

Mire fordítható, és mennyi az otthonteremtési kamattámogatásos kölcsön összege?
Ez a típusú kamattámogatott kölcsön legalább komfortos, használt lakásra fordítható, melynek vételára nem lehet több 20 millió forintnál. Az igényelhető kamattámogatásos kölcsön maximum összege 10 millió forint. Az igénylést az adásvételi szerződés megkötésétől számolt 120 napon belül kell kérni a hitelintézettől.

Ki igényelheti?
Az igénylő köztartozásmentes, nyilvántartásban szereplő adózó lehet, akinek 30 napnál nem régebbi dokumentummal igazolhatóan minimum 180 napos tb-jogviszonya van. Legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a megvásárolandó lakásban. Nem kizáró ok, ha az igénylőnek már van másik kamattámogatásos kölcsöne is.

Néhány fontos kikötés
A vásárló nem lehet a megvásárolt lakást eladó személy rokona, illetve a kamattámogatással megvásárolt lakást nem terhelheti sem haszonélvezet, és nem tartozhat hozzá más jogszabály alapján igényelt állami támogatás.

A kamattámogatás időtartama
A kamattámogatás maximális időtartama öt év, illetve a futamidő első öt éve, ha a felvett kölcsön futamideje egyébként ennél hosszabb időtartamra vonatkozik.

A feltételekről bővebben a következő link alatt található   vonatkozó kormányrendeletben olvashatsz.

Ötletes térelválasztók

Egy szobából kettőt varázsolhatunk egy ötletes térelválasztóval. Mutatunk pár tetszetős variációt.

Ezt is szeretjük