Csúnyán, lassan dolgozik? Mit tehet a megbízó, ha elégedetlen a szakival?

Festetsz, felújíttatsz? Ha elégedetlen vagy a szakival, van megoldás.

GettyImages-921973768
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor az ember felújításba, netán építkezésbe fog, lebeg a szeme előtt egy bizonyos végeredmény, és rendkívül bosszantó, ha az, amit menet közben lát, köszönőviszonyban sincs ezzel. Ugyancsak az, ha a szakik, akikre majdani otthonunkat bízzuk, félvállról veszik a munkát.

Fontos, hogy higgadt, kedves és barátságos emberként se hagyja magát senki megvezetni, hiszen ha munkásokat fogad, akkor egy szolgáltatást vesz igénybe, melyért fizet. A boltból sem jön ki mosolyogva könnyebb tárcával, de üres szatyorral.

A leggyakoribb problémák

A munkavállalókkal szemben általában három probléma merül fel: ha lassan dolgoznak, tehát nem tartják az előzetesen egyeztetett határidőt, ha csúnyán dolgoznak, illetve ha menet közben olyan plusz kiadásokkal járó gondok adódnak, amelyekre eredetileg nem számított az ember. Például ilyen lehet egy összefestékezett radiátor, egy kitört ablak, de akár hibából eredő anyagpótlás is szükségessé válhat.

Egy feltétellel tehetsz bármit is

A lébecoló, csúnyán dolgozó, kétbalkezes szakival szemben akkor van lehetőség fellépni, ha a munkálatok megkezdése előtt született szerződés a két fél, a munkáltató és a munkavállaló között a vállalt munkáról, az anyagiakról, a határidőkről és egyebekről. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján vannak mintaszerződések, amelyek segíthetnek a gyakorlatlan felújítóknak is.

Ha nincs szerződés, az ember hiába kap utólag a fejéhez, nincs mire hivatkozzon a problémák miatt. Ebben az esetben sem a munkavégzés helye, határideje, módja, és egyáltalán, a felfogadott szaki kiléte sincs rögzítve, a szakember tehát nem kérhető számon egy írásos egyezség alapján. Szerződés hiányában ő maga és az el nem végzett vagy elrontott munka is nyom nélkül marad, sőt, akár a megbízó pénzét, anyagait is ellophatja, amennyiben nem megbízható.

Mit tegyél, ha van szerződés?

A munkavállaló nem azt vagy nem úgy csinálja meg, ahogyan azt kért a megbízó? Mivel a szerződés magában kellett, hogy foglalja a pontos feladatokat és azzal kapcsolatos részleteket, arra hivatkozhat az ember. A munkavállalónak kötelessége minden olyan munkát elvégezni, ami a tökéletes és hiánytalan befejezéshez, azaz a szerződésben vállalt munka teljesítéséhez szükséges.

Ha a felfogadott szaki nem tartja a határidőket, a szerződésre lehet hivatkozni, melyben előzőleg rögzítve volt a késedelmi kötbér. Ez alapján a határidőt túllépő munkavállaló naponta egy bizonyos összeget fizet. A kötbér átadását, kézhez kapását mindennap írásban rögzíteni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Honnan lehet tudni, hogy jól végzi-e a munkát?

A laikus szem számára sokszor nem tűnik fel, mit rontott el a szaki, és sajnos olykor ügyesen el is palástolják az esetleges hibákat. Nagyobb költségű építkezés vagy átalakítás, felújítás esetén érdemes megbízóként szaksegítséget hívni. Ha van szakmabeli ismerős, az is sokat segíthet, de egy független műszaki ellenőr még jobb döntés lehet. Noha pénzbe kerül, végiggondolva, hogy a rosszul elvégzett munka mennyivel drágább javítással járhatna majd, megéri befektetni. Ő, miután felmérte a terepet, írásban biztosíthat arról, hogy a kivitelezés valóban hiánytalan és műszakilag is tökéletes.

Meseszép konyhaszigetek kis konyhákba

Apró a konyhád? Akkor is lehet konyhaszigeted! Így készítsd el házilag!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük