A jó ingatlanos aranyat ér, de nagyon nem mindegy, kit választasz - Szakértői tippek

Öt jótanács, hogy megtaláld a tökéletes ingatlanközvetítőt.

GettyImages-1220765708
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rosszul megválasztott ingatlanos sok kellemetlen meglepetést okozhat, de a jó ingatlanos aranyat ér. 

Kellemetlen történetek, sztereotípiák, ellenszenv, avagy "Ingatlanosok kíméljenek!" A legtöbben - persze nem alaptalanul - ma is így viszonyulnak az ingatlanértékesítőkhöz, bizalmatlanok az ingatlanosszakmával, ingatlanirodákkal szemben. 

A jó ingatlanos ismérvei

Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője, a belvárosi ingatlanok specialistája is gyakran találkozik a fenti előítélettel. 

- Valóban még mindig sokan vannak, akik szeretnék megúszni, hogy bármikor is szóba kelljen állniuk egy ingatlanoskollégával, pedig fontos lenne, hogy észrevegyék, hogy az igazán profi értékesítő mindig az ő érdeküket képviseli. Egy jó ingatlanszakértő Igyekszik magas szintű szolgáltatást nyújtani, és nem utolsósorban megkönnyíti az eladási folyamatot. Ezért is szedtünk csokorba néhány egyszerű, gyakorlatias tanácsot, amellyel talán eloszlathatunk néhány tévhitet, és könnyebbé tehetjük az eligazodást - mondja. 

Így érdemes ingatlancéget választani

Mivel a legtöbb ember számára egy ingatlan-adásvétel az életük egyik legkomolyabb tranzakciója, ezért fontos, hogy kellő körültekintéssel válasszanak együttműködő partnert az értékesítéshez.

A legfontosabb, hogy az ember törekedjen nagyobb, ismert hálózatot választani, amely leinformálható, stabil hátterű. Kis kutatással pedig azonnal véleményeket találhat a munkájukról.

Meríthet tapasztalatot az ismerősei köréből, de akár az internetes értékelések is segíthetnek a döntés meghozatalában. A mai világban már egy kis talpraesettséggel akár 10-15 perc alatt is jól le lehet monitorozni egy-egy céget.

A jó ingatlanos kiválasztása

Ez az értékesítési folyamat legfőbb kérdése. Mindig az első benyomás a legfontosabb. Az ember döntéseit gyakran befolyásolhatja egy arc, egy mosoly, akár egy megnyerő hang is. A legtöbb hálózat weboldalán fotókkal, sőt akár referenciákkal ellátott értékesítői profilokat találhatunk. Akár egy-egy Google-kereséssel is utánanézhetünk az ingatlanosnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes megjegyezni, hogy ingatlanossal nem kötelező együtt dolgozni, éppen ezért, ha valaki erre adja a fejét, bátran éljen a választás jogával! Igyekezzen olyan partnert választani, akivel a benyomásai alapján hatékonyan, kellemesen tud dolgozni az értékesítési folyamat során.

Jó megfigyelni, mennyi és milyen ingatlanok képezik az adott értékesítő portfólióját, hiszen ez is képet adhat a munkájáról. Ingatlanfotók, ingatlanleírások szövegezései is gyakran tökéletesen le tudják festeni számunkra az illető munkájának minőségét.

Hasznos személyesen is találkozni. Ha valakit a magánhirdetése alapján megkeres egy értékesítő, bátran találkozzon vele, mérje fel a lehetőségeket, kondíciókat. És ha úgy alakul, hogy nem szimpatikus az ingatlanos vagy a szerződéstervezet, nem kell együttműködni, ez csupán egy lehetőség, nem kötelesség.

Szerződni is kell, de okosan! A Central Home álláspontja továbbra is az, hogy óvakodjanak az eladók a kizárólagosságon alapuló szerződésektől. Mindig hagyjanak időt magunknak a szerződés alapos átolvasására, sőt a tervezetet akár nézessék meg jogi ügyekben jártas személlyel is.

Csak olyan szerződést szabad aláírni, amellyel azonosulni tud az ember, úgy látja és érzi, az ő érdekét szolgálja teljes mértékben. A Central Home esetében az értékesítők ezeket a kizárólagos szerződéseket nem is nagyon erőltetik, inkább az „élni és élni hagyni” elvet vallják az értékesítési folyamatok során. Legyen mozgástere az eladónak is akár önállóan vevőt találni és értékesíteni, hiszen a legfontosabb mégiscsak az, hogy az ingatlan sikeresen gazdát cseréljen, az ügyfél pedig maradéktalanul elégedett legyen, ezáltal egy win-win szituáció alakuljon ki.

Ezért jó ingatlanossal dolgozni

Egy értékesítési folyamat nem egy vagy két nap. Ahogyan a mosógépet sem maga szereli az ember (optimális esetben), úgy az értékesítési folyamatokat is jobb képzett szakemberekre bízni.

Egy profi értékesítő rendelkezik alapos helyismerettel - sokszor előfordulhat, hogy a szomszéd lakását is ő adta el pár hónapja -, segít az ideális árazásban, ismeri a piaci dinamikákat, aktív vevőcsoportokat és azok igényeit, ezáltal a kapcsolati rendszerének köszönhetően napokon belül kompetens érdeklődőket tud prezentálni az eladók felé. Időt, energiát spórol, hiszen nem az eladónál csörög a telefon, és nem neki kell egy napon belül akár húsz alkalommal is megismételni, hogy nem, nincs lift az épületben, de a hirdetésben is pontosan ez szerepelt.

Tapasztalatai alapján felméri a vevőjelölteket, van-e tényleges vételi szándékuk, vagy csupán megszokott, kellemes szombat délutáni programjuk más lakásaiba bemenni, szétnézni. A vevőkkel való kommunikáció is külön műfaj, ezért jó, ha van egy közvetítő a felek között.

Ingatlanossal nem kötelező együtt dolgozni, de nagyon megkönnyíthet és gyorsíthat egy-egy tranzakciót, sok fejfájást megspórolhat az eladók számára, ezért bátran éljünk a választás jogával.

Így lehet hamar eladni egy lakást

Korábbi cikkünkben az ingatlanszakértő, Török Dávid segített tanácsaival, hogy lehet hamar eladni egy ingatlant.

Ezt is szeretjük