Ennyit lehet alkudni most a használt ingatlanokból: ennél a lakástípusnál a legkisebb az árengedmény

Budapesten és a régióközpontokban valamelyest átlag alatti az alku mértéke.

eladó lakás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

 Az első negyedévben a használt házak árából országos szinten átlagosan 8,7 százalékot engedtek az eladók, míg tavaly az alku mértéke ebben a kategóriában 8,2 százalék volt.

A tégla- és a panellakásoknál azonban az árengedmény mértéke csökkent - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

Ennyit lehet alkudni a használt ingatlanok árából

 Az ingatlanközvetítő hálózat tapasztalatai szerint az év első három hónapjában a téglalakások árából 4,9 százalékot, a panelekéből 4,1 százalékot engedtek az eladók. Ezáltal a téglalakásoknál 2 százalékkal, a paneleknél 1,6 százalékkal volt alacsonyabb az alku a vizsgált időszakban a tavalyi évi átlaghoz képest.


Kiemelték, 4,1 százalékos árengedménnyel a legkisebb alku a panellakásokat jellemezte. Ennek az az oka, hogy ez a kategória a legolcsóbb, így a legtöbbek számára elérhető lakástípus. Ebben a kategóriában az alku területi eloszlása is árulkodó: Budapesten, valamint a régióközpontokban kicsivel az átlag alatt -3-3,5 százalék, míg a megyei jogú városokban, ahol a lakásárak mérsékeltebbek, 5,6 százalék körül alakult a kialkudható árengedmény.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció


A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki szerint a fővárosban végbemenő drasztikus áremelkedés csökkenti az alku esélyét, mert a magas árak miatt egyre többen fordulnak az olcsóbb lakástípusok felé, és ez pörgeti az ingatlanpiacot. Ezt abból is látni, hogy a relatíve olcsóbb ingatlanok, például a panelek töltik a legkevesebb időt a piacon, a forgási sebesség is nőtt ebben a szegmensben.

Mire kell figyelned, ha régi lakást vennél?

Laikusként jobb döntés lehet a vásárlás során egy szakértő meglátásaira hagyatkozni, így megkérdeztük Török Dávidot, az Otthon Centrum ingatlanszakértőjét, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a régi vagy az új lakás, és milyen rejtőzködő hibák fordulhatnak elő egy régi építésű ingatlanban, amelyekre külön is oda kell figyelni. 

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre.) 

Ezt is szeretjük