Ennyit lehet alkudni most a használt ingatlanokból: ennél a lakástípusnál a legkisebb az árengedmény
Budapesten és a régióközpontokban valamelyest átlag alatti az alku mértéke.

eladó lakás
beauty and style
Top olvasott cikkek

 Az első negyedévben a használt házak árából országos szinten átlagosan 8,7 százalékot engedtek az eladók, míg tavaly az alku mértéke ebben a kategóriában 8,2 százalék volt.

A tégla- és a panellakásoknál azonban az árengedmény mértéke csökkent - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

Ennyit lehet alkudni a használt ingatlanok árából

 Az ingatlanközvetítő hálózat tapasztalatai szerint az év első három hónapjában a téglalakások árából 4,9 százalékot, a panelekéből 4,1 százalékot engedtek az eladók. Ezáltal a téglalakásoknál 2 százalékkal, a paneleknél 1,6 százalékkal volt alacsonyabb az alku a vizsgált időszakban a tavalyi évi átlaghoz képest.


Kiemelték, 4,1 százalékos árengedménnyel a legkisebb alku a panellakásokat jellemezte. Ennek az az oka, hogy ez a kategória a legolcsóbb, így a legtöbbek számára elérhető lakástípus. Ebben a kategóriában az alku területi eloszlása is árulkodó: Budapesten, valamint a régióközpontokban kicsivel az átlag alatt -3-3,5 százalék, míg a megyei jogú városokban, ahol a lakásárak mérsékeltebbek, 5,6 százalék körül alakult a kialkudható árengedmény.

A cikk az ajánló után folytatódik


A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki szerint a fővárosban végbemenő drasztikus áremelkedés csökkenti az alku esélyét, mert a magas árak miatt egyre többen fordulnak az olcsóbb lakástípusok felé, és ez pörgeti az ingatlanpiacot. Ezt abból is látni, hogy a relatíve olcsóbb ingatlanok, például a panelek töltik a legkevesebb időt a piacon, a forgási sebesség is nőtt ebben a szegmensben.

Mire kell figyelned, ha régi lakást vennél?

Laikusként jobb döntés lehet a vásárlás során egy szakértő meglátásaira hagyatkozni, így megkérdeztük Török Dávidot, az Otthon Centrum ingatlanszakértőjét, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a régi vagy az új lakás, és milyen rejtőzködő hibák fordulhatnak elő egy régi építésű ingatlanban, amelyekre külön is oda kell figyelni. 

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre.) 

Ezt is szeretjük