3 jel, hogy átver a közös képviselő
A hónapok óta hibás kaputelefon és néhány elmaradt közgyűlés is okot adhat arra, hogy gyanút fogj a képviselővel kapcsolatban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kiégett az izzó a lépcsőházban, és hetek óta nem cserélte ki senki? Még csak hírből sem hallottál közgyűlésről, és fogalmad sincs arról, hogy mit is finanszíroznak a közös költségből, de a közös képviselővel egyszerűen nem lehet közös nevezőre jutni?

Ne hagyd magad: ha társasházban laksz, saját érdeked is, hogy tisztában légy a jogaiddal, valamint azzal, mire is kötelezhető a közös képviselő.

Rossz kaputelefon, kiégett izzók, koszos lépcsőház

Ha társasházba költözöl, vagy, ha már évek óta része vagy egy lakóközösségnek, akkor nem árt tisztában lenned néhány alapvető információval. Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy, ha egy társasházban lakást veszel, akkor egyben a társasház egy része is a tulajdonodba kerül. Ez azt jelenti, hogy a közös tulajdon karbantartásának, fenntartásának és üzemeltetésének költségei éppúgy a te pénztárcádat terhelik, mint a saját lakásod kiadásai - ezt tartalmazza a közös költség.

A házzal kapcsolatos teendőket azonban nem neked, hanem az erre kijelölt személynek, azaz a közös képviselőnek kell ellátnia, vagy legalábbis koordinálnia. Ha ezeket a feladatokat elégtelenül látja el, például nem gondoskodik időben az elromlott kaputelefon javíttatásáról, vagy már hónapok óta halogatja a zárak kijavítását, érdemes kicsit jobban a rendszeresen hanyag képviselő körmére nézned.

Így ugyanis felmerülhet a kérdés, hogy mire is fordítódik a havonta fizetendő összeg, amit közös költség címén szab ki. Ráadásul ne félj utánajárni a dolognak, hiszen nem csak kérdezni van jogod, hanem cselekedni is: a közös képviselő ugyanis elszámoltatható, büntethető, szükség esetén pedig felelősségre vonható.

Rendszeresen elmaradnak a közgyűlések

A közös képviselőnek kötelessége évente egyszer közgyűlés keretében beszámolni a lakóközösségnek arról, hogy mit mire költött az adott évben. Ilyenkor minden esetben nyolc nappal korábban, a meghívókkal együtt kell kipostáznia a tárgyévben felmerülő költségek részletes beszámolóját. Ha nem rémlik, hogy ilyen történt volna, akkor ideje gyanakodnod.

Azon viszont ne csodálkozz, ha számlákkal vagy bizonylatokkal nem találkozol - bár kérésre kötelező betekintést engedniük -, ezek ellenőrzése ugyanis a lakók által megválasztott Számvizsgáló Bizottság feladata. Nélkülük tulajdonképpen a villanyszámlát sem lehet kifizetni, ahogy a bankszámla kezeléséhez és a közös pénz hozzáféréséhez is az ő jóváhagyásukra van szükség.

Ha a bizottság és ezzel együtt a közös képviselő személyével és munkájával kapcsolatban bizalmatlanság merül fel, akkor a tulajdonosok kérésére kötelező a közgyűlés összehívása, és szükség esetén a közös képviselő és a bizottság leváltása. Azt is a lakók határozzák meg, hogy ez a bizottság milyen gyakorisággal ellenőrzi a ki- és befizetéseket. Mivel a legtöbb embert egyáltalán nem érdeklik a saját tulajdonnal kapcsolatos döntések, bőven van lehetőség a visszaélésekre. Gyanús lehet például, ha a Számvizsgáló Bizottság tagjai feltűnően jóban vannak, és a kiadásokat firtató kérdésektől elhatárolódnak, a konkrétumokat kerülgetve válaszolnak.

Kérésre sem láthatod a kiadásokról szóló számlákat

Ha érintett vagy egy pénzügyi kérdésben - például tőled is beszedték a  felújítási díjat, ám a te lakásod környékén nem végeztek felújítási munkálatokat -, akkor a közös képviselő beszámolóját nem vagy köteles elfogadni. Ilyen esetben a Számvizsgáló Bizottság tagjain kívül mást - például egy mérlegképes könyvelőt - is megbízhattok a könyvelés ellenőrzésével.

Külön kérésre a számlákba és a könyvelésbe is belenézhettek, ezt a közös képviselő nem tagadhatja meg. Ha mégis megteszi, akkor bizony joggal feltételezheted, hogy valami takargatnivalója van a könyveléssel kapcsolatban.

A közös képviselők munkájának ellenőrzésére - amellett, hogy ez saját érdeked is - azért is van óriási szükség, mert nincs olyan szervezet, ahol a társasházak működését, a közös képviselő és a bizottság munkáját ellenőriznék.

Ezt a lehetőséget a 2003. évi Társasházi Törvény a tulajdonosok kezébe adta, mondván, hogy a tulajdonosok értékéről és pénzéről van szó.

Tudtad?
Ha a társasház könyvelésében hiány áll fenn, mert bizonylat vagy számla nélkül számoltak el bizonyos tevékenységeket vagy tételeket, akkor a Számvizsgáló Bizottságnak joga van feljelentést tenni sikkasztás miatt a helyileg illetékes rendőri vagy ügyészi szerveknél.
Ezt is szeretjük