Tartozol a közös költséggel?
Ezekkel ne próbálkozz!
A társasházi törvény módosítása értelmében akár a lakásod is rámehet, ha nem fizeted a közös költséget.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ebben a mai, nehéz gazdasági helyzetben egyre több embernek okoz problémát a rezsi befizetése. Sokan elsőre a közös költségen próbálnak spórolni, mondván, ha elmaradnak egy-két hónappal, az még nem olyan nagy probléma.

A legtöbben ilyenkor arra apellálnak, hogy a többi költséggel ellentétben nem kell attól tartani, hogy kikapcsolják valamelyik szolgáltatást. Ez így is van, de a társasházi törvény tavalyi módosítása után már nem marad következmények nélkül, ha valaki nem fizeti a közös költséget.

Ne halmozd tovább a tartozást!

Elsőre talán nagyon evidensnek tűnik, de a nemrég hatályba léptetett módosítások és a jelenlegi törvényi szabályozás egészen új megvilágításba helyezi a közös költségből felhalmozódott hátralékot. Eddig ugyanis nem nagyon volt következménye annak, ha valaki elmaradt a közös költség befizetésével. A társasházi törvény tavalyi módosítása értelmében azonban a legalább hat havi közös költséggel tartozó lakók ellen felléphet a társasház közgyűlése. A többi tulajdonostárs akár a bírósághoz is fordulhat - és az ingatlan jelzáloggal való megterhelését követően végső esetben árverésre is sor kerülhet.

Ha a többi lakó döntése értelmében jogi útra terelik az ügyet, akkor két lehetőséged van. Amennyiben elfogadod a tartozást, akkor a fizetési meghagyás jogerőssé válik, és a végrehajtó megkezdheti a munkát. Amennyiben ellentmondasz, a fizetési meghagyás polgári perré alakul át, és a végrehajtó a megszülető jogerős ítélet felhatalmazása alapján próbálja érvényesíteni a követelést.

Az [origo] információi szerint ebben az esetben a munkabéredből is levonhatják a tartozást, de a bankszámládon lévő pénzt is lefoglalhatják.

Csak minden második hónapban fizetsz?

Sajnos az sem megoldás, ha csak minden második hónapban fizeted be a közös költséget. A társasházi törvényben meghatározott hat hónap ugyanis nem az egymás után következő hónapokra, hanem az összességében felhalmozott adósságra vonatkozik. Éppen ezért nagyon sok veszélyt hordoz magában, ha azt a taktikát választod, hogy egyszer-egyszer nem fizeted be a közös költséget, így ugyanis szinte észrevétlenül halmozódhat fel a féléves adósság.

Az eddigi tapasztalatok szerint szerencsére nagyon ritka, hogy pusztán a közös költség elmaradása miatt bírósághoz forduljon egy lakóközösség, és bepanaszolja a nem fizető lakókat.

Ahol viszont már felújítási munkálatokat, sikeres pályázatok elnyerését akadályozza a tartozást felhalmozó lakosok adóssága, ott könnyen előfordulhat, hogy a fizető lakók drasztikus lépésre szánják el magukat.

Ne próbálkozz a bujkálással!

Régebben sokan úgy próbáltak meg kibújni a fizetési kötelezettségük alól, hogy szándékosan nem vették át a közös képviselőtől a fizetési felszólítást. A társasházi törvény 2009. szeptember 30-át követő módosítása értelmében ez ma már nem megoldás.

Az új szabályozás ugyanis részletesen rögzíti, hogy a kiküldött felszólítást akkor is kézbesítettnek kell tekinteni, ha azt a tartozást felhalmozó lakónak két egymást követő alkalommal nem sikerült átadni.

Így aztán a követelés is érvényben marad, és hiába állítod, hogy nem kaptad meg az értesítést, az a jövőben egyáltalán nem nyújt megoldást.

Ezt is szeretjük