Hogyan lehet saját lakásod?
Nem könnyű manapság hitelhez jutni - de nem is lehetetlen. Csak tudnod kell, milyen feltételek mellett adnak manapság kölcsönt a bankok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha önkritikusan felülvizsgáltad a vágyaid és az anyagi lehetőségeid közötti differenciát, továbbá elképzelésed is van róla, hogy hol és mennyiért szeretnél vásárolni, akkor a tengernyi kérdés közül elsőként a legfontosabbat kell megválaszolnod: pontosan mit is vehetsz a pénzedért?

Egyedül nem megy

Legyen szó használt lakásról, új építésű társasházról vagy éppen felújításra szoruló családi házról, az esetek jelentős hányadában az embereknek nincs elég pénze arra, hogy önerőből fedezzék a költségeket.

Ilyenkor - a hiteltanácsadók szerint mindenképpen - ajánlott hiteltanácsadóhoz fordulni, hiszen ebben a mostani pénzügyi zűrzavarban hamar belebonyolódhat a kölcsönért folyamodó ügyfél a kis túlzással percenként változó hitelfeltételek rendszerébe.
Ezt a tippet már csak azért is érdemes megfogadni, mert a hiteltanácsadással foglalkozó cégek hamarabb kerülnek olyan információk birtokába, amelyek akár több százezer forintos megtakarítást is eredményezhetnek egy-egy hitel bonyolítása vagy éppen folyósítása során. Ráadásul a hitelt érintő későbbi változásokat, az ezzel kapcsolatos információkat sem szokták minden esetben az utcáról betévedt ügyfél orrára kötni.

Az újépítésűeknél a legnagyobb a kockázat

Az A+ Hitelcentrum munkatársa, Paál Erika szerint - főként mostanság - különös figyelmet kell fordítanod arra, hogy időben gondoskodj a hiteledről.

Sokan ugyanis az utolsó pillanatban szembesülnek azzal, hogy várakozásaikkal ellentétben mégsem kapnak kölcsönt. Ez különösen az új építésű társasházak esetében kockázatos, hiszen a kivitelezés fázisában lévő lakáson már ott a foglaló, amit az ügyfelek képtelenek kipótolni banki segítség nélkül. Ha a szerződésben nem szerepel, hogy ilyen esetben visszajár a foglaló, akkor sokat veszíthetsz abban az addig elképzelhetetlen esetben, ha a bank nemet mond a hitelkérelmedre.

Csak jelentős vagyon mellett éri meg hitelt felvenni

- Szigorodtak a bírálati feltételek. Azok a bankok, akik korábban a legkönnyebben vagy a legjobb konstrukciók mellett bátran osztogatták a jelzálog alapú kölcsönöket, ma már nem, vagy csak nagyon kemény feltételekkel adnak például svájci frank alapú hitelt - mondja Paál Erika, aki az utóbbi kölcsönt egyébként is csak azoknak javasolja, akiknek nincs forintra pontosan kiszámolva a családi költségvetésük. A kicsit tehetősebbek hosszútávon valószínűleg jobban járnak akkor, ha most bevállalják a viszonylag magas törlesztőrészletet, hiszen a forint - várható - megerősödését követően akár több tízezer forinttal is csökkenhet a svájci frank alapú törlesztőrészlet összege.

Az árfolyam-garancia segíthet

A kispénzű, fiatal házasoknak a tanácsadó inkább a támogatott forint alapú hitel felvételét javasolja.

Az úgynevezett árfolyamgarantált konstrukciók szintén a szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró családoknak ajánlottak.

A Magyarországon mindössze egyetlen pénzintézetnél igénybe vehető banki szolgáltatás ahhoz hasonlít, amikor a fűtésszezonban átalányt fizetsz: egész évben az árfolyam-ingadozástól függetlenül fix összeget folyósítasz, majd év végén az árfolyam alakulásának megfelelő plusz vagy mínusz előjelű egyenlegen áll a hiteled.

Jó, ha tudod!
Az utóbbi időben teljesen új erősorrend alakult ki a bankoknál. Paál Erika szerint azok a pénzintézetek, akiket korábban kinevettek a borzalmas konstrukcióik miatt, most sokkal jobb pozícióban vannak a régebben boldog-boldogtalannak pénzt osztó, kiváló feltételekkel kölcsönző bankokkal szemben. Ők ugyanis legalább hajlandóak hitelt adni. Ellenben a korábban toplistásnak számító pénzintézetek agyonszigorított feltételei ezt - főleg mostanában - nem teszik lehetővé.
Ezt is szeretjük