Az ingatlanosok legféltettebb titkai: így készül a jó lakásfotó
Egyből felkelti a vevő figyelmét a lakás, ha így fotózod.

lakas-ingatlan-foto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság egyre könnyebb a lakáseladás akár saját kezűleg is, hiszen számtalan kifejezetten erre szakosodott oldal kínál ingyenes hirdetési lehetőséget, de még ha ingatlanközvetítőhöz fordul is az ember, akkor is szükség lehet néhány jól elkapott képre, ez ugyanis elképzelhetetlenül fontos, amikor jó áron szeretné áruba bocsátani az ember a lakását.

A fényképes hirdetések szinte minden keresőben előre kerülnek, és a mutatós fotókon könnyebben megakad a keresgélők szeme is, ezzel lehet elérni, hogy a lehető legtöbben nyissák meg a hirdetést. És minél több, minél jobb minőségű fotóval készül az ember a lakás összes helyiségéről, annál jobb lesz az eredmény, hiszen ettől a vevő úgy érzi, hogy valóban látta a teljes lakást, főleg ha jól átlátható alaprajzot is talál a képek között. Néhány ügyes trükkel pedig azt is el lehet érni, hogy azonnal beleszeressen abba, amit lát.

Rakj rendet!

Egy alapos rendrakás kötelező a fotózás előtt. Ne hagyj elöl semmi limlomot vagy bármi olyan használati tárgyat, amitől kacatosnak tűnik a szoba. Pakolj le a dohányzóasztalról és a komód tetejéről. 

rend
Fotó: NelleG / Getty Images Hungary

Érdemes ilyenkor a funkciójában oda nem illő tárgyakat átvinni egy másik szobába - például a mérleget száműzni a fürdőbe az ágy alól, és a futógépet ideiglenesen kilakoltatni a spájzba, amíg el nem kattintod a fotókat. A cél a minél kevesebb bútor, és hogy semmi se maradjon elöl, csak a dísztárgyak A fotó kedvéért nyugodtan át lehet picit rendezni a helyet, feltenni az ünnepi ágytakarót, elegánsan megteríteni az asztalon, virágot venni a vázákba, és így tovább. Ez még nem jelenti azt, hogy az ember hamis képet fest a lakásról, pusztán a legjobb arcát mutatja.

kiemeles

Színekkel emeld ki a fókusztárgyakat

Nem csak a szobáknak kell egy fókusztárgy, a fotóknak is jól tesz, ha kijelölöd rajtuk, mi a fontos, és mi nem, ezt pedig a legjobban színekkel teheted meg. Az élénksárga és a piros például vonzza a tekintetet, míg a zöld és a kék jól mutatnak a háttérben. Ezért érdemes egy-egy piros párnát tenni a fotelbe, vagy sárga virágokkal dobni fel a dohányzóasztalt. Persze arra fontos odafigyelni, hogy ez csak viszonylag neutrális szobában működik, mert a sok élénk szín között elveszik a kiemelés.

részletek

Fókuszálj a részletekre, de ne vessz el bennük!

A kiemelés különösen fontos, amikor egy-egy gyönyörű részletre szeretnéd felhívni a figyelmet, például szeretnéd megmutatni a csoda szép kandallópárkányt, vagy az egyedi ágykeretet hangsúlyoznád. Ilyenkor sem szabad azonban túlzottan közeli képeket készíteni. Törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint az egész bútor benne legyen a képben, és látszódjanak annak arányai a szobához képest. Nyugodtan lehet széles perspektívát használni, mert így mutatkoznak meg a lakás jellemzői.

feny

A fény elképesztő fontos

Ha egy mód van rá, ne lámpafénynél fotózd a lakást, mert hacsak nem vagy elképesztő jó fotós, valószínűleg egy narancssárgás színezetű, nem túl előnyős kép lesz az eredmény. Várd meg azt a pillanatot, amikor a legtöbb a természetes fény - ennek érdekében el is húzhatod, le is veheted a függönyt -, és akkor készítsd a képeket. Arra azonban ügyelj, hogy a fény felé fordulva sose fotózz, mert a túlvilágított képeken elvesznek a részletek. A nap legyen mögötted vagy merőlegesen rád. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Stílusos lakás 2019-ben

Könnyebb eladni is egy lakást, ha úgy rendezed be, hogy az illeszkedjen a trendekbe. Idén ezt nem is olyan nehéz elérni, mint az ember gondolná. Nőies, finom színek és meleg tónusok uralják ebben az évben a lakásbelsőket.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük