Mikor nem kell jövedelemadót fizetni ingatlaneladás után? Az ügyvéddel vettük sorra az eladót érintő költségeket

Az ingatlaneladás fontos anyagi teendőkkel jár: a szakértő részletezte, mit kell tenni.

GettyImages-508545940
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Biztató, amikor az eladó ingatlanra komoly érdeklődő akad, és még nagyobb öröm, ha rá is bólint a lakás vagy ház megvásárlására.

Az adásvétel azonban nem annyiban merül ki, hogy átadják a pénzt, és átveszik a kulcsokat. Mindkét fél részéről, az új és a régi tulajdonos részéről is vannak bizonyos adminisztrációs teendők és kiadások. Korábbi cikkünkben a vásárlói oldal költségeit és feladatait vettük sorra, most pedig az eladó kötelezettségeit részletezzük dr. Dobozy Lilla ügyvéd válaszai segítségével.

Kiadások eladói részről

Noha az ingatlaneladás során a régi tulajdonos gazdagodik a házért vagy lakásért kapott összeggel, neki is a zsebébe kell nyúlnia az adásvétel ügyeinek intézése során.

Ezek zöme olyan elintéznivalókhoz köthető, ami a tulajdonosváltás adminisztrációjában kötelező, de az eladó kiadásainak sorát bizonyos adókötelezettség is gyarapítja.

- Az ingatlan eladójánál felmerülnek az átadással, birtokba adással kapcsolatos költségek, például a közüzemi tartozások, jelzálog rendezése, a közvetítő vagy ingatlaniroda díja, az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett állapot rendezésével kapcsolatos költségek, például a jelzáloghitel töröltetése, azaz a tehermentesítés, az energetikai tanúsítvány beszerzése, valamint a személyi jövedelemadó (szja) is - sorolta a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az szja-kötelezettségről és -mentességről

Az eladó részéről fizetendő személyi jövedelemadó összege legfőképpen attól függ, hogy mennyi pénzért adta el az ingatlanát, azaz mennyi bevételre tett szert az adásvétel során, de nem ez az egyedüli szempont.

- Lakáseladás, ingatlanértékesítés után az eladónak személyijövedelemadó-fizetési kötelezettsége van, aminek alapja az eladásból származó bevétele. Az szja alapvető mértéke a megszerzett jövedelem 15%-a. Azonban hogy mekkora összeg 15%-át kell befizetni, az egyrészt függ attól, hogy mikor vettük az ingatlant, másrészt a kapott összegből - az eladásból származó jövedelemből - le kell vonni az összeget, amennyiért még az eladó vásárolta az ingatlant, tehát csak a különbözet után kell fizetni; az értéknövelő beruházások - ilyenek lehetnek a bővítések, átépítések költségei -, az értékesítés költségei - ilyen lehet például a hirdetési költség -, az ingatlanközvetítői díj, az ingatlan értékbecslési díja, ha számlával igazolhatóak, akkor szintén levonhatóak - mondta az ügyvéd.

Jó tudni, hogy a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége nem mindenkire vonatkozik. Több olyan eset is van, amikor az eladó mentesül ez alól az anyagi kötelezettség alól.

- Az szja-t csak akkor kell megfizetni, ha az ingatlant kevesebb mint öt éve vette. 2016. évben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2021. évi értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem, ha az öt év eltelt.

Továbbá adómentes az ingatlanátruházás abban az esetben is, amennyiben válás esetén megszűnik a vagyonközösség, és az egyik fél kivásárolja a másikat a közös ingatlanból, valamint akkor, ha az eladási ár alacsonyabb, mint a vételár, vagyis ha olcsóbban értékesítjük az ingatlant, mint ahogy hozzájutottunk (öt éven belüli értékesítésnél) - részletezte dr. Dobozy Lilla.

34391883 c4604b82e18ac7f6930776c2f04ebb0f wm
Dr. Dobozy Lilla

A cikkben megszólaló szakértő dr. Dobozy Lilla budapesti ügyvéd, aki kiemelten családjoggal, ingatlanjoggal, öröklési joggal, társasági joggal és peres képviselettel foglalkozik.

Ha a megvásásolt ingatlan hemzseg a hibáktól

Mit tehet az ember, ha a már kifizetett ingatlanban sorra fedezi fel a rejtett hibákat? Az ügyvéd választolt.

Ezt is szeretjük