Így vásárolhatsz ugyanannyit kevesebb pénzért
Kíváncsi vagy, hogyan pakolhatod tele a kosaradat úgy, hogy a pénztárnál ne lepjen meg a fizetendő összeg?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem vagy egyedül, ha azt érzed, mostanában valahogy kifolyik a pénz a kezedből, annak ellenére, hogy szinte mindenen spórolsz. A gazdasági válság még érezteti hatását, és az ÁFA-emelés miatt jóval drágább manapság az élet.

Ha azonban hajlandó vagy változtatni kicsit a vásárlási szokásaidon, figyelmes vagy, és alaposan megnézed, hogy mi kerül a kosaradba, nagyon sok pénzt spórolhatsz meg anélkül, hogy bármiről is le kellene mondanod.

Élelmiszereket a legolcsóbban

Nézd át alaposan a hűtőd és a fagyasztód, valamint pillants be a spájzba is, hogy megállapítsd, melyik 12 terméket vásárolod a leggyakrabban, majd jegyezd fel őket egy füzetbe. A listán nagy valószínűséggel olyan alapvető élelmiszerek szerepelnek majd, mint a kenyér, a tej, a sajt és a gyümölcslé. Minden tételt külön oldalra írj. Bevásárláskor mindig vidd magaddal a füzetet, és rögzítsd ezen termékek árát. Erről akkor se feledkezz meg, ha a szupermarket reklámújságjában pillantod meg a téged érdeklő terméket. Hamarosan rájössz, hogy mely időszakokban érdemes feltölteni a készleteket az akciós termékekből, és mikor érdemes várni a beszerzésükkel.

Amint azt a tapasztalt háziasszonyok már rég tudják, csak úgy vásárolhatsz olcsóbban, ha felismered a különbséget a jó és a magas ár között.

Noha egy nagy szupermarketben akár 30 ezer terméket is kínálhatnak, már azzal is sokat spórolhatsz, ha a 12 leggyakoribb élelmiszert mindig kedvezményesen veszed meg. Ne hagyd ki a jó ajánlatokat húsáruk esetében sem, hiszen azok könnyen fagyaszthatók.

Óvatosan!
Minden terméknél ellenőrizd, hogy nem azért került-e sor az akcióra, mert nagyon rövid időn belül lejár a szavatossági idő, vagy netalántán már le is járt.

Árengedmény - korlátozással

Előfordul, hogy a szupermarketben vagy a ruházati boltban alacsony áron adnak egy terméket, de meghatározzák, hogy legfeljebb hány darabot lehet venni belőle. A pénztárcád érdekében használd ki a lehetőséget! Talán soha többet nem látod az adott árut annyiért. Amikor valamelyik üzlet mennyiségi korlátozást alkalmaz, az általában azt jelzi, hogy a holmit beszerzési áron vagy alatta kínálják - magyarázta egy marketingprofesszor. A tulajdonosok ilyenkor nem azért szabnak limitet, mert attól félnek, hogy a vevők telerakják kosaraikat a leértékelt árukkal. Sokkal inkább azért, mert nem akarják, hogy kisvállalkozók vásárolják fel az egész készletet, majd drágábban adják el a saját boltjaikban.

A kisebb üzleteknek tehát nemigen van hasznuk az ilyen jellegű árleszállításokból, te azonban profitálhatsz belőlük.

Keresd a dupla kedvezményeket!

Noha a kereskedők többsége egyszerre csak egy kedvezmény igénybevételét engedélyezi, a szupermarketekben sokszor halmozhatod is azokat. Elképzelhető például, hogy az üzletben reklámakcióban leértékelve kínálnak egy általad kedvelt élelmiszert, melyre beváltható kuponjaid vagy pontjaid is vannak. Ha ilyenkor alaposan bevásárolsz a termékből, akkor szinte ingyen juthatsz hozzá.

Ha pedig mások megelőztek, és a megvenni kívánt áru elfogyott, mire a boltba érsz, kérdezz rá, hogy az új szállítmányra is vonatkozik-e a leárazás, illetve arra is beválthatók-e a kuponjaid.

Használd a kuponokat!
A kuponokkal hosszútávon jelentős összegeket takaríthatsz meg. Ma már ráadásul számos olyan weboldal működik, ahol ingyen szerezheted be őket. Kattints ide, és ismerd meg a legjobb weboldalakat! »

Vásárolj az interneten vagy a diszkontáruházakban!

Jelentősen olcsóbban vásárolhatsz, ha a közeli szupermarket vagy kisbolt helyett az internetes webáruházakat választod. Ezeknél a vállalkozásoknál az árak gyakran jelentősen alacsonyabbak, mint máshol, és jóval kisebb annak a kockázata, hogy olyan termékeket is megveszel, melyekre tulajdonképpen semmi szükséged. Ráadásul a vásárlásnak ez a módja jóval kényelmesebb is, hiszen a megvásárolt termékeket házhoz is szállítják.

Előfordulhat ugyan, hogy ezért fizetni kell, ám sok helyen egy bizonyos összeg fölötti vásárlás esetén elengedik a szállítás díját.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Elhallgatott tanácsok című könyve segített.

Ezt is szeretjük