Így varázsolhatod újjá a padlót, a fugát és a csempét!

Kíméletlen házi keverékek

Ha mindenhol a megfelelő csodaszert veted be, ragyogni fog a lakás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állandó jövés-menés, a por és a különféle szennyeződések még a legmasszívabb fa- és kőpadlót is kikezdik, ahogy a csempefugák is hamar elvesztik fehérségüket, akárcsak a linóleum a fényét.

Ha azonban tudod, melyik felületet melyik házi csodaszer tisztítja legjobban, megkímélheted magad a padlósikálás fárasztó tortúrájától.

Svédpadló és parketta - ecetes felmosás és olajos masszírozás

Legyen szó svédpadlóról, hagyományos vagy laminált parkettáról, alapszabály, hogy a bő vizes felmosástól mindenféle fafelület irtózik.

Ha időtálló és fényes parkettát akarsz, felületét csak porszívóval, szőrkefével vagy enyhén nedves törlőkendővel tisztítsd.

Makacs maszat esetén tehetsz a tisztítóvízbe kevés semleges ápolószert is, de az ammóniatartalmú vagy szemcsés súrolószereket mindenképp kerüld!

A masszív koszt benzinnel vagy terpentinnel távolíthatod el a parkettáról, míg a cipősarkak hagyta csíkokat radírral vagy szódabikarbónás vízzel tüntetheted el a leggyorsabban.

A kopott laminált padlót két csésze víz, két csésze ecet, fél kanál citromlé és pár csepp folyékony szappan oldatával frissítheted fel, a kezeletlen, matt padlóknak pedig olajokkal és viaszos ápolókkal adhatsz új fényt.

A nyers lenmagolaj például kiválóan tisztítja a lakkozatlan fapadlót, de az olívaolaj-citromlé kombináció is gyógyírként hat a kiszáradt parkettára.

Tipp
Kezelés előtt portalanítsd a padlót, majd puha ronggyal, módszeresen masszírozd bele az olajat a parketta réseibe, míg teljesen fel nem szívódik. Ne hagyj felesleget a felületen, mert az ragacsos réteget képezhet a parkettán.

Kő, márvány, csempe - kíméletes dörzsölés és citromos fehérítés

A kőpadlók leghatásosabb tisztítószere az egyszerű szappanos víz. Erősen szennyezett konyhapadlónál szappan helyett használhatsz zsíroldó mosogatószert vagy ecetet is. Ha még ez sem bizonyulna elég hatékonynak, finoman dörzsöld át a kőpadlót trisóval, majd töröld át az egészet denaturált szeszbe áztatott ruhával.

A márványfelületen lévő foltokat mészből és vízből kevert masszával radírozhatod le. Ezekhez a műveletekhez mindenképp használj gumikesztyűt, és forró vízzel, alaposan távolítsd el a súrolószerek nyomait. A csempézett padlót is megsikálhatod trisóval, de sokszor egy kis ecetes víz is elegendő a tisztasághoz.

Az elszürkült fugákkal viszont már nem lesz ennyire könnyű dolgod. Ha nem telik speciális fugafelújító termékekre, vesd be a nagyi trükkjét: hints szódabikarbónát a fugákra, dörzsöld be egy fél citrommal, pucold hófehérre a rést, majd töröld szárazra a felületet. A súrolókrém és a körömkefe párosa is beválik, de savval semmiképp se próbálkozz, mert az feloldja a fuga anyagát!

PVC és linóleum - szappanos tisztítás, viaszos polírozás

A PVC burkolat kevésbé mutatós és tartós, mint egy fa- vagy a kőpadló, de rendkívül praktikus.

Tisztán tartása sem bonyolult: sokszor egy sima mosószeres felmosás elég neki, de a fele ecet-fele olaj oldattal is látványos csillogást érhetsz el.

Tipp
A PVC-t mindig langyos vízzel mosd fel, mert a linóleum a hidegtől megrepedezik, a forrótól pedig elveszíti a fényét. Fényezésnél pedig híg oldatot használj, 10 liter vízhez 10 dekányi olvasztott méhviasznál többet ne tegyél, különben a padló iszonyú csúszós lesz.

A linóleum mintázatában megtapadt koszt folyékony súrolókrémmel távolíthatod el, a zöldes, penészes foltokat terpentines vízzel, míg a sötét pecséteket benzines átdörzsöléssel tüntetheted el. Ne használj azonban túl lúgos vagy savas vegyszereket - hipót vagy vízkőoldót -, mert ezek károsítják a PVC védőbevonatát.

A linóleumok gyári csillogását méhviasszal vagy egyéb kenőbalzsammal nyerheted vissza. Ehhez az egy rész lenolaj, negyed rész olvasztott méhviasz és pár csepp citrom keverékéből készült házi padlófényt puha ronggyal, vékony rétegben vidd fel, majd száradás után körkörös mozdulatokkal polírozd át még egyszer a felületet.

Ezt is szeretjük