Így szüntesd meg azonnal a hűtő szagát!
Hiába dobod ki rendszeresen a romlott ételeket a hűtőből, a kellemetlen szag csak nem akar szűnni? Praktikáinkkal végleg elűzheted.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A modern hűtők nagy előnye, hogy rendelkeznek önleolvasztó funkcióval, így a párából nem keletkezik vastag jégréteg a hűtő belsejében, és az nem tárolja az ételek szagát, és teszi egyben kellemetlen szagúvá a hűtőt is.

A régi hűtők esetében viszont számolni kell a jégréteggel és a szagokkal is - még akkor is, ha rendszeresen eltávolítod a romlott ételeket belőle, vagy meg sem várod, hogy megromoljanak.

Egy alapos hűtőtisztítás havonta sosem árt, a szagokkal azonban keményebb fegyverek birtokában kell felvenned a harcot. A következő szerekkel végleg leszámolhatsz velük, és frissen tarthatod a szekrényt a következő takarításáig.

Így tisztítsd ki, és szüntesd meg a szagokat!

Ahhoz, hogy a hűtő ne csak tiszta legyen, de friss illatot is árasszon, nem elég egy egyszerű mosogatószeres átmosás - a tisztítószerek szaga ráadásul cseppet sem tesz jót az ételeknek. Sokkal jobb, ha olyan természetes szereket használsz, mint a citromlé vagy az ecet.

Citromos gőzfürdő

A citromléből három evőkanálnyit keverj el másfél liter vízben, és forrald fel a keveréket. A forrásban lévő vízzel teli edényt helyezd a kipakolt, leolvasztásra váró hűtőszekrénybe, és csukd be az ajtaját. A forró gőz miatt gyorsabban leolvad majd a hűtő, a citromlé pedig fertőtleníti, és kellemes illattal tölti meg a szekrény belsejét. Ha leolvadt a hűtő, egy szivacs segítségével ezzel a citromos vízzel mosd át.

Ecetes átmosás

A szódabikarbóna és az ecet együttese szintén nagy segítség a hűtő tisztításánál és szagtalanításánál. E két filléres csodaszert egyenlő arányban keverd el, és ezzel a szerrel fogj neki a hűtőszekrény tisztításának. Egy puha rongy vagy szivacs segítségével alaposan mosd át vele a szekrényt kívül-belül, különös tekintettel az ajtó tömítőgumijára, a zöldségtartó rekeszére és az eldugott sarkokra. A kivehető polcokat hígítatlan ecettel mosd át, ezzel megelőzheted a penész megjelenését a hűtőben. Ezután tiszta vízbe mártott, nedves ronggyal töröld át ismét a hűtőt. Egy kis tálba önts egy tasak szódabikarbónát, és helyezd az egyik polcra: a szódabikarbóna segít megőrizni a friss, tiszta illatot.

Paradicsomlével, mosogatószerrel

Bármilyen meglepő, a paradicsomlé is alkalmas a szagok megszüntetésére. Ha kellemetlen szagú a hűtőd, pakolj ki belőle, és paradicsomlébe mártott ruhával töröld át alaposan a belsejét. 5-10 percet hagyd így, majd enyhe mosogatószeres vízzel mosd át ismét. Ez elsősorban kevésbé makacs szagok esetén hatásos, a nagyon erős aromák megszüntetéséhez az ecetet használd.

Így tartsd frissen a hűtőszekrényt!

Ha kitisztítottad a hűtőt, de még mindig kellemetlen szagot áraszt, akkor cseppents friss citromlevet egy vattapamacsra vagy egy szivacsra. Ezzel törölgesd át nagyjából a szekrény polcait és a belső falát, majd a szivacsot vagy pamacsot hagyd a hűtőben néhány órára. A citromlé fertőtlenít is, és a szagokat is elűzi.

Hatékony illatosító a vaníliakivonat is, amit a citromléhez hasonlóan használhatsz. Az is jó, ha néhány csepp vaníliakivonattal átitatott vattával törlöd át nagy vonalakban a hűtő belsejét, de az is segít, ha csak bent tartod a szekrényben a pamacsot.

Gyakran találni kis tálkában kávét a parfümériák polcain. Ennek oka, hogy a kávé kitűnően hatástalanítja a szagokat - ha túl sok parfümöt szagoltál, csak szippants bele a kávéba, és máris kitisztul az orrod. A hűtőszekrény friss illatának megőrzésében is segít, legfőképpen frissen őrölt állapotában.

Ezt is szeretjük