Így szüntesd meg a lefolyó szagát és dugulását
A legerősebb házi tisztítószerek
Nemcsak a dugulást, a vezetékekből áradó bűzt is megszüntetheted.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár a konyhai, akár a fürdőszobai lefolyókról van szó, a dugulás mellett jó esély van rá, hogy egy másik gyakori problémával is találkozol takarításkor, ez pedig a lefolyók penészes, dohos szaga. A bűzt a csatornákban lerakódott anyagok, illetve a hajban, zsírban, ételmaradékban és samponban megtelepedett gombák és baktériumok, valamint maga az erjedési folyamat okozza. Szerencsére néhány házi tisztítószerrel gyorsan és hatékonyan fertőtlenítheted, sőt, akár illatosíthatod is a csatornákat.

A szagok semlegesítésére

A romló ételmaradékokban és a lerakódásokban megtelepedő baktériumok szaga finoman szólva is kellemetlen. Ha nem szeretnél illatosítani, viszont megszüntetnéd az orrfacsaró szagot, egyszerűen számold fel a forrását.

Ehhez szükséged lesz egy fél bögre szódabikarbónára és egy fél bögre forró ecetre. Először öntsd a lefolyóba a szódabikarbónát, ezután pedig öblítsd le a meleg ecettel.

Ne ijedj meg, a szóda az ecet hatására erős habzásnak indul. Ez egy teljesen természetes és ártalmatlan kémiai reakció, ami segít feloldani a lerakódott szennyeződéseket, az ecet pedig elpusztítja a baktériumokat, kórokozókat és gombákat, amelyek a bűzt okozzák.

Amikor a habzás kezd csillapodni, engedj forró vizet a lefolyóba, majd várj öt percet, és öblítsd át a csöveket hideg vízzel is. Az öblítés hatására az ecet szúrós szaga gyorsan elillan, a lefolyó pedig tökéletesen szagtalan lesz.

Frissességet bűz helyett

Ha nemcsak megszüntetnéd a bűzt, de azt szeretnéd, hogy a kiábrándító penészszag helyett friss illatok szálljanak a lefolyóból, egy egyszerű házi praktikával ezt is megoldhatod. A már említett ecet és szódabikarbóna mellett egy másik lefolyótisztító csodaszert is rejt a konyhád, ez pedig a só. A durva szemcsés kristályok a fürdőszobai csövek tisztítására a legmegfelelőbbek, mert villámgyorsan eltüntetik a hajszálak és a samponmaradványok okozta lerakódásokat, így pedig az azokból származó szagokat is.

Ha felfrissítenéd a lefolyót, keverj el egy fél bögre durva szemű sót annyi citromlével, hogy sűrű, de már önthető oldatot kapj. Csurgasd a masszát a lefolyóba, várj tíz percet, majd nyisd meg a csapot - akárcsak a szódabikarbónás tisztításnál, itt is először forró, aztán rövid szünet után hideg vizet engedj. Ha úgy érzed, makacsabb dugulással van dolgod, és a citromos só nem lesz képes egymaga megbirkózni a lerakódásokkal, tisztítsd meg a csöveket az ecetes szódabikarbónával, majd a frissesség kedvéért használd a citromos keveréket is.

Penész helyett steril tisztaság

A lefolyó szagát sokszor a csövekben lerakódott szennyeződéseken megtelepedő penész okozza - persze más, kevésbé ismert gombák vagy baktériumok is pöfékelhetik a gyomorforgató szagot. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy ne csak elnyomd a kellemetlen aromát, de meg is szüntesd a betegséget okozó forrásukat. Erre a célra tökéletesen megfelel a teafaolaj - ez a remek, teljesen természetes szer, amelyet a teafa leveleinek vízgőz-desztillációjával nyernek, a vegyszermentes háztartások egyik, ha nem a legerősebb fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő csodafegyvere.

Ha meg akarod szüntetni a lefolyó dohos, penészes szagát, önts két-három zacskó sütőport a lefolyóba, várj tíz percet, majd öblítsd le forró vízzel vagy egy pohár ecettel. Ezután csepegtess egy kevés teafaolajat a lefolyóba.

Mivel nagyon erős anyagról van szó, már négy-öt csepp is elegendő lesz. A teafaolaj azonnal elpusztítja a lefolyó szagát okozó gombákat és baktériumokat, friss, kámforos illatot hagyva maga után.

Bár a teafaolaj jellegzetes, karakteres aromájáról a legtöbbeknek a tisztaságszag jut eszükbe, ha neked mégsem nyerné el a tetszésedet, semlegesítsd néhány csepp levendula- vagy citromolajjal. Mivel a baktériumok elpusztultak, semmi nem zavarja az illatosítást.

Ezt is szeretjük