Így szabadulj meg a vízkőtől és a penésztől a mosógépben

Filléres házi praktikák

Ezt tedd, hogy a géped hosszú életű, a ruháid pedig tiszták legyenek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember lánya a mosógépétől azt várja, hogy tisztán, frissen és illatosan emelje ki belőle a ruhákat, de ha a gép maga is különös szagokat ereget, esetleg foltok, lerakódások csúfítják, biztosan kétszer meggondolod, beletedd-e a kedvenc blúzodat.

Hiába, ha nem szentelsz egy kis figyelmet a szorgos masinának, idővel az ő teljesítménye is alábbhagy. Az alábbi trükkökkel azonban újra olyan tisztává varázsolhatod, mind új korában volt  - így ismét vidáman forgatja majd a szennyest.

Nagymosás

A ruhákból kioldódó szennyeződések, a mosószer-maradványok és a vízkő sajnos nem távozik maradéktalanul az öblítővízzel, és rövid idő alatt képes olyan mennyiség megtapadni a dobban vagy a kivezető csöveken, ami akadályozza a gép zavartalan működését, esetleg megbüdösödik, illetve foltokat hagy a tisztításra szánt ruhán.

Hogy ezeket a foltokat feloldd, önts a mosógépbe egy liter 10%-os ecetet és annyi forró vizet, hogy megteljen a dob. Ezután csukd le a mosógép tetejét, és hagyd így éjszakára.

Másnap indíts el egy gyors öblítőprogramot, majd egy sima vizes öblítés következzen - ekkor még ne tegyél ruhákat a mosógépbe. A feloldódott szennyeződések a mosóvízzel együtt távoznak a csövön keresztül.

Ha a mosógépedet méltatlanul elhanyagoltad az utóbbi időkben, és olyan lerakódások keletkeztek benne, amelyeket az ecet már nem képes feloldani, kedvenc masinádat még mindig megmentheted, ha veszel egy doboz - háztartási boltokban pár száz forintért kapható - trisót.

Önts belőle a mosógép adagolójába körülbelül fele annyi mennyiséget, mint amennyi mosószert használsz, majd indíts el egy 90 fokos programot. A trisó lágyítja a vizet, feloldja a vízkövet és a mosószer okozta zsíros lerakódásokat. A trisós tisztítás után mindenképpen indíts el egy öblítő programot, hogy eltávolítsd a visszamaradt szemcséket, és a biztonság kedvéért az első mosás alkalmával csak fehér ruhákat tegyél a gépbe.

Elő a fogkefét!

A nagyobb alkatrészeket az ecetes vagy trisós mosással megtisztíthatod, a penész azonban az apró kis zegzugokban érzi igazán jól magát, a párás környezetnek és a kellemesen langyos hőfoknak köszönhetően pedig vidáman szaporodik is. Ha a mosógép gumitömítésén vagy az adagoló környékén kis, fekete elszíneződéseket látsz, az bizony nem más, mint fekete penész, de ha bűzös, dohos levegő száll ki a gépből minden ajtónyitáskor, akkor is biztos lehetsz benne, hogy a hívatlan vendég megvetette a lábát a masinában.

A korábban már említett ecet ilyenkor is jó szolgálatot tehet, de makacsabb foltok ellen fehérítőt is használhatsz. Egyszerűen öntsd a gumi penésszel szennyezett területére, majd néhány óra elteltével húzz gumikesztyűt, és egy kefével alaposan sikáld át a tömítést - puha sörtéket használj, nehogy megsértsd a gumit.

A tömítés mellett az adagoló szegletei azok, ahol előszeretettel tanyáznak a spórák. Ezek a kis tartályok azonban kiemelhetőek vagy kipattinthatóak, így pedig már nem lesz nehéz megtisztítanod a szennyeződésektől. A nehezen hozzáférhető részeken jó hasznát veszed egy fogkefének vagy egy üvegtisztításra használt, hosszú, nyeles kefének.

Ha a tartály aljához semmiképpen nem tudsz hozzáférni, töltsd tele fehérítővel, hagyd ázni egy éjszakát, majd egyszerűen öblítsd ki a feloldott szennyeződéseket. Az aranyszabály itt is érvényes - vagyis alapos öblítés után is elsőként fehér ruhákat pakolj a dobba.

Valami eldugult

Egy dob mellé esett zokni, zsebekben felejtett pénzérmék és papírfoszlányok, vízkő- és mosószermaradványok - ezekkel a félelmetes szennyeződésekkel a szűrőnek kell megbirkóznia, így nem csoda, ha a mosógéped a halk, zavartalan működésért cserébe elvárja, hogy megtisztítsd időnként. Sokan azonban azt sem tudják, hol rejtőzik a dolgos kis alkatrész.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha alaposan szemügyre veszed a mosógépedet, láthatod, hogy az alján található egy díszlap, amit ha lepattintasz, máris előtűnik a szűrő - és valószínűleg némi aprópénz meg néhány rég eltűnt gomb is. Egy forró vizes átmosás, esetleg ecetes vízkőtelenítés után a szűrő mehet is vissza a helyére - a gombokat és a pénzt megtarthatod.

Ezt is szeretjük