Így szabadulj meg a penésztől!
A penész alattomosan megbújik mindenhol, ahol elegendő párát talál. Tüntesd el könnyen és gyorsan praktikáinkkal!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A penész nemcsak elcsúfítja a kádat, a falat és a mosogató környékét, de az egészségedre is káros. Ha hosszútávon érintkezel vele, allergiát, nehézlégzést, köhögést és fulladást okoz. Ne tedd kockára az egészséged, inkább szabadulj meg tőle minél előbb - többek között természetes módszerekkel. Íme, a leghatékonyabbak, melyek a pénztárcádat is kímélik.

Űzd ki a penészt a fürdőszobából!

A penész elsősorban azokban a helyiségekben bukkan fel, ahol alapvetően magasabb a páratartalom.

A fürdőszoba például kifejezetten kedvenc hely számára. Ha ki akarod űzni onnan, három és fél liter vízhez adj háromnegyed pohár ammóniát. Az oldatba márts szivacsot, és azzal töröld át alaposan a csempéket, különös tekintettel a fugákra.

Ha kifejezetten a fugákon telepedett meg a penész, akkor egy üres és alaposan átmosott szórófejes flakonba tölts egyenlő arányban klóros fehérítőszert és vizet, majd a keveréket permetezd a fugára. Hagyd körülbelül 15 percig hatni, majd jó alaposan dörzsöld át a fugákat súrolókefével, végül öblítsd le. Akkor is érdemes elvégezned ezt a műveletet, ha egyszerűen csak fehérebbé szeretnéd varázsolni a fugákat.

A penészfolttal ecettel is elbánhatsz, ráadásul az ecetet szellőztetés nélkül is alkalmazhatod. Szinte bármilyen felületre felvihető, legyen szó a fürdőszobai szerelvényekről, a csempékről, ruháról, bútorról vagy éppen festett felületről. Ha vastag penészréteggel van dolgod, hígítás nélkül használd az ecetet, kisebb foltok eltüntetéséhez fele-fele arányban keverd össze vízzel.

Autóviasszal a csempék védelméért

Nemcsak eltávolíthatod, de hosszú ideig távol is tarthatod a penészt a csempéktől a következő lépésekkel. Először tisztítsd le a csempéről vagy a zuhanyzó faláról a szappanlerakódásokat és a vízkövet, majd vigyél fel egy rétegben autóviaszt, és egy puha, száraz ruhával polírozd át a felületet. A viaszkezelést csupán évente egyszer kell elvégezned. Vigyázz viszont arra, hogy a kádra ne kerüljön a viaszból, különben nagyon csúszós lesz.

Praktikák a zuhanyfüggönyhöz és a ruhákhoz

Ha a zuhanyfüggönyön éktelenkedik penész, tedd a függönyt néhány piszkos törölközővel együtt a mosógépbe, majd önts a gépbe fél pohár mosószert, valamint fél pohár szódabikarbónát. Meleg vízben a szokásos programmal mosd ki, az első öblítéshez viszont adj egy pohár ecetet. A centrifugaprogram elindulása előtt vedd ki a zuhanyfüggönyt, és felakasztva szárítsd meg.

Ha a penész a ruháidat is megtámadta, esetleg a kárpiton jelent meg, akkor se aggódj. Áztass egy szivacsot fél pohár bórax és két pohár forró víz oldatába, majd dörzsöld az anyagba az érintett területen. Néhány óráig, amíg a folt el nem tűnik, hagyd állni, ezután alaposan öblítsd le. Ha érzékenyebb textilből szeretnéd kitisztítani a penészt, áztasd be két pohár bórax és két liter víz keverékébe.

A citrom is segít a penészes ruhákon: keverj össze citromlevet és sót, majd a keverékkel dörzsöld be az érintett területet. Ezután tedd ki a napra, hogy megszáradjon, és a napsugarak hatására eltűnjön a folt. Addig ismételd a műveletet, amíg a folt teljesen láthatatlan lesz. A módszer egyébként rozsdafolt ellen is kiváló.

A falak és a burkolatok védelmében

Ha a penész- és más foltok a festetlen betonon, burkolatkövön vagy stukkón éktelenkednek, keverj össze egy pohár klóros fehérítőt hét és fél liter vízzel. Az oldattal erősen dörzsöld át az érintett területet súrolókefe segítségével, majd öblítsd le. Ha valamelyik folt megmaradt, súrold le újra hét és fél liter meleg vízben feloldott félpohárnyi mosószódával!

A festett felületeken keletkezett penészfoltoktól klórral szabadulhatsz meg: oldj fel 14 pohár klórtartalmú fehérítőt két pohár vízben, majd kefével vidd fel a penészes területre. 15 percig hagyd hatni, végül öblítsd le.

A penész a szőnyegeket sem kíméli. Ha nem szeretnéd, hogy megjelenjen az aljukon, fújj a hátoldalukra időnként szórófejes flakonból hígítatlan ecetet.

Ezt is szeretjük