Így spórolj meg évente 100 ezer forintot a lakásban

5 egyszerű trükkel

Minimális befektetéssel több tízezer maradhat a pénztárcádban, és még a környezetednek is jót teszel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ugyan a téli időszakban a legnagyobb egy lakás rezsije a fűtés költségei miatt, és szerencsére ez a szezon egy ideje már véget ért, a rezsicsökkentő tippeknek egész évben van létjogosultságuk.

A kényelem vagy épp a mindennapos rohanás miatt gyakran nem fordítunk elegendő figyelmet a vízfogyasztás vagy az áramhasználat optimalizálására. Számos hasznos tipp ismert, melyek révén nemcsak a pénztárcádat, de a környezetedet is védheted.

Perlátor a csapokra

Ez az egyszerű eszköz nem más, mint egy fémszövetes szűrő, ami a víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja azt. Használatával 30 százalékkal csökkenthető a vízfelhasználás az egyes csaptelepeknél.

Egyes helyeken akár öt-hatezer forintot is elkérnek érte, máshol már két-háromezer forintért is hozzájuthatsz a perlátorhoz. Mosogatásoknál, illetve zuhanyzásnál veheted a legnagyobb hasznát, hiszen a megszokottnál kevesebb vizet fog átengedni, miközben ezt te észlelni sem fogod.

Válts energiatakarékos izzókra!

A rezsikiadásokat illetőn két nagy előnyük van az ilyen izzóknak: nemcsak tízszer hosszabb az élettartamuk, mint a hagyományos égőknek, de csak negyedannyi energiát használnak fel.

Igaz, ezek beszerzése többe kerülhet, mint a hagyományos izzóké, de az áruk ezer órára vetítve négyszeresen is megtérül.

Ennek ellenére érdemes meggondolni, hogy mely helyiségben cseréled le az izzót energiatakarékosra, ugyanis a gyakori le-fel kapcsolgatásokkal többet fogyaszt, mint egy hagyományos izzó - ott mindenképpen válts, ahol öt percnél többet tartózkodsz, hiszen ennyi idő kell az energiatakarékos izzók bemelegedéséhez.

Még jobb a LED
Az energiatakarékosnál még jobb befektetésnek bizonyulnak a LED-izzók, melyek az energiatakarékosokhoz képest feleannyit, a hagyományos izzókhoz képest pedig tizedannyi áramot fogyasztanak, ráadásul higanyt sem tartalmaznak, így téve még környezetbarátabbá azt. Áruk széles skálán mozog: 1500 és 12 000 forint között veheted meg a különböző típusokat.
 

WC-tartály-nehezék

A régi típusú WC-ket ha lehúzod, akkor a tartályban lévő összes víz lefolyik, ami sok esetben csak pazarlás. Az úszóra helyezett nehezék azonban lehetővé teszi, hogy csak annyi víz folyjon ki, ameddig a lehúzva tartod a WC-t.

Egyetlen hátránya, hogy érzés alapján működik, tehát nem tudod pontosan, mennyi vizet engedsz ki a tartályból, de még így is a korábbi vízfelhasználás negyedére-ötödére lesz szükség körülbelül, amivel 70-80%-ot spórolhatsz meg - és mindezt megközelítőleg 2000 forintos árért.

Főzz okosan!

Hétvégi nagyobb főzéseknél hajlamos lehetsz észrevétlenül is feleslegesen pörgetni a villanyórát vagy fogyasztani a gázt. Ha viszont optimalizálod a folyamatot, sokat tehetsz az alacsonyabb számlákért.

Ügyelj arra, hogy mindig akkora edényt használj, mint amekkora a főzőlap mérete, a főzés legutolsó fázisában pedig érdemes öt-tíz perccel korábban lekapcsolni a tűzhelyet, hiszen azután még ennyi ideig meleg marad a sütő vagy a főzőlap.

A hosszú főzési idejű ételek esetében - például húsleves - forrás után teljesen felesleges alacsony fokozatnál magasabban készíteni az ételt, ugyanis nagyobb hőfokra állítva sem fog a hús hamarabb megpuhulni, hiszen a víz nem lesz melegebb a forráspontjánál.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyéb költségek

A fentiek mellett is akadnak egyéb rendszeres kiadások is, melyek felülvizsgálatával szintén spórolhatsz: ilyenek például a kábeltévé és az internet díja. Teljesen felesleges 150 csatorna, ha rendszerint ugyanazt a néhányat nézed, de a legmagasabb letöltési sebességű internet helyett is lehet, hogy megteszi egy közepesebb sebességű, ha csak általános tájékozódásra és e-mailezgetésre használod azt.

Mi tartozik a közös költségbe?

A rezsin felül a közös költség is komoly kiadást jelent havi szinten. Nézd meg videónkat, és tudd meg, mi tartozhat bele, és mi az, amiért nem kell fizetned!

Érdemes a biztosítások és a folyószámla költségeit is felülvizsgálnod, hiszen a piacon rendre akadnak olyan új szereplők, melyek a versenytársakénál kedvezőbb díjszabással szeretnék bővíteni az ügyfeleik számát, de az is lehet, hogy olyan szolgáltatásért fizetsz, amelyre nincs is szükséged.

Ezt is szeretjük