Így spórolj havonta ezreket a vízszámlán!

A legmelegebb hónapokban is

Nyáron drasztikusan megugrik a vízfogyasztás. Így tartsd mégis kordában a számlákat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legnagyobb hőségben nem apró cseppekben, inkább súlyos literekben mérhető a vizes túlfogyasztás. Észrevétlenül folynak el a köbméterek napi több hűsítő, hideg vizes zuhany, hosszúra nyúló mosogatás vagy vízigényes kertlocsolás alkalmával.

Azt hihetnénk, hogy a tikkasztóan meleg napokon képtelenség mértéket szabni a vízcsaphasználatnak, hiszen ilyenkor a szervezet is több folyadékot igényel, plusz kánikulában sokszor alapvető szükséglet egy kis hideg vizes felfrissülés.

A zöld szemlélet leleménye azonban ilyenkor is csodákra képes: íme, néhány kreatív ötlet és víztakarékos praktika, amitől nem csökken a komfortérzeted, csak a havi számlád összege.

Neked mekkora a vízlábnyomod?

Étkezési szokásaid vagy akár közlekedési kultúrád is komoly hatással lehet a Föld állapotára: a bioszféra kapacitása azonban véges, ezért nem árt tudnod, neked mekkora részed van a globális pazarlásban.

A környezetkárosító életmód mértékegysége, az ökolábnyom után ma már a mértéktelen vízfogyasztás is meghatározható annak arányában, hogy mennyi vizet használsz a háztartásban - ivás, mosás, főzés, fürdés -, illetve mennyit áldozol olyan termékek vásárlására, amelyekhez sok vizet használtak fel.

A reggeli kávéd előállításához például összesen 140 liter víz szükséges, egy doboz tejért pedig csaknem ezer liter folyik el.

Így spórolnak külföldön

Európában országonként más-más koncepcióval próbálnak takarékoskodni a vízkészletekkel. Cipruson például szürkevíz-programmal csökkentik a költségeket: a vízvédelmi intézet állami támogatással segíti az otthonokat a mosásból megmaradt víz újrahasznosítására.

A németek esővízgyűjtő berendezésekre költenek, Franciaországban pedig néhány éve országos kampánnyal ösztönöztek egyéni víztakarékosságra. A számokban mérhető eredmények mindenhol azt mutatták, hogy ha az emberek alternatív módszerekkel vagy akár takarékos praktikákkal ügyelnek a fogyasztásra, jelentős összegeket takaríthatnak meg.

Kilenc kreatív ötlet a megspórolt literekért

A forróságban szinte kényszeresen állunk hideg vizes zuhany alá naponta akár négy-öt alkalommal is. A napi egy tisztálkodást ugyan nem tudod megspórolni, a frissítő tusolásokat azonban könnyedén: elég, ha kisebb mennyiségű vizet engedsz egy lavórba, és ha már kitikkaszt a meleg, csak márts bele egy törülközőt, amivel aztán többször is felfrissítheted magad. De az is remek hűsítő módszer, ha egy szórófejes flakonba vizet töltesz, beteszed a hűtőszekrénybe, és időnként átpermetezed magad a hideg frissítővel. A zuhanyszámok csökkentésével így akár 240 literrel kevesebb fogy naponta.

A víztakarékos zuhanyfej is hasznos lehet a fürdőszobában, de ha a tusolásra fordított időt is szeretnéd csökkenteni - ami, valljuk be, könnyen repül a kellemes zuhany alatt -, szerezz be egy digitális zuhanystoppert, amit egy tapadókoronggal rögzíthetsz a csempén. Simán időt is mérhetsz vele, de beállíthatsz egy tetszőleges időtartamot is, amit a tusra szánnál, így a végén jelzéssel figyelmeztet.

Ha kettő helyett egykaros keverőcsapra váltasz, szintén spórolhatsz: amíg beállítod a hideg-meleg csapok csavarásával a megfelelő hőmérsékletet, sok víz vész kárba. Hasonló a helyzet akkor is, ha hűsítő ivóvízre vágysz: akár hosszú percekig is tarthat, amíg a csapból kifolyó víz elég hideg lesz a fogyasztáshoz - ehelyett készülj nagyobb kancsóval, amit aztán lehűthetsz a fridzsiderben.

Mosogatni is álló vízben érdemes, használj minél forróbbat, akkor kevesebb is elég, a kezedet pedig óvd belül bélelt gumikesztyűvel. Zöldség vagy gyümölcs mosásánál sem kell feltétlenül folyatnod a vizet, egy vízzel teli tál elég erre a célra. A kert vagy a szobanövények locsolására nyugodtan használj eső- vagy szürke vizet - persze fontos, hogy utóbbi ne legyen mosószeres. Autómosásra vagy WC-öblítésre is alkalmas a háztartásban összegyűlt, alig szennyezett víz. Ezekkel az apóságokkal több mint a felével is csökkentheted a fogyasztást.

Ezt is szeretjük