Így javítsd meg a szoruló, nyikorgó ajtózárat!

Férfi nélkül

Mielőtt beletörnéd a kulcsot a zárba, szánj negyed órát a kilincsre, és úgy mozog majd, mint újkorában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Furcsán nyikorog a zár? Akadozik a kilincs? Nehéz kinyitni az ajtót, és még nehezebb ráfordítani a zárat, vagy egyszerűen csak eleged van belőle, hogy reggelente a szoruló zárral folytatott küzdelem miatt vagy állandó késésben?

Mielőtt beletörnéd a kulcsot az ajtóba, esetleg menthetetlenül ki- vagy bezárod magad, vedd elő a szerszámosládát, és vess véget a zár fájdalmas nyöszörgésének!

Lehet, hogy elég lesz kitakarítani a szerkezetet, de egy új zár felszerelését is pikk-pakk elintézheted, így negyed óra alatt véget vethetsz az ajtózárral folytatott csatáknak.

Tisztítsd meg!

Egy kevés grafitporral egyszerűen eltávolíthatod a kulccsal együtt a zárba került szennyeződéseket, melyek az akadást és szorulást okozhatják. Ha cilinderzár van az ajtódon - egyszerű, kis lapos kulccsal nyitható -, akkor egy puha ceruzával dörzsöld be a zár nyílásának környékét, majd többször tedd be, illetve vedd ki a kulcsot. A szélesebb lyukú zárba - ami hagyományos, nagy kulccsal nyitható - fújj WD40-et.

Ha ez a módszer nem segít, akkor valószínűleg komolyabb szennyeződésről van szó, és szét kell szerelni az ajtózárat.

Az ajtó oldalsó lapján, ott, ahol a zár nyelve is található, két csavar tartja a zárat. Ezeket kitekerve két oldalról egyszerűen emeld le a szerkezetet, és óvatosan szedd ki a belső alkatrészeket.

Az elemeket sorban tedd egymás mellé egy papírlapra, így, amikor majd vissza kell őket raknod a helyükre, könnyebben boldogulsz, hiszen tudod, milyen sorrendben voltak.

Ezután egy kisebb méretű drótkefe és langyos víz segítségével alaposan tisztítsd meg a zár minden egyes alkatrészét, szappanos vízzel pedig óvatosan, de alaposan töröld át a kulcsot is - egyúttal ellenőrizd, hogy nincs-e rajta sérülés, mélyebb karcolás, vagy nem tört-e le egy foga. Ha bármi ilyet tapasztalsz, rögtön cseréltesd le, hiszen a sérült kulcs a zárban is kárt tehet.

Az alkatrészeket fújd be WD 40-nel, ezzel nemcsak a szennyeződéseket oldod fel, de egyúttal a zár olajozásáról is gondoskodsz. Szereld vissza a zárat, és nyitott ajtónál próbáld ki, hogy működik-e rendesen.

Ha cserélni kell

Ha a szétszerelés és megtisztítás sem segített a problémán, akkor jobb, ha lecseréled az ajtózárat. Ha nem vagy biztos magadban, jobban teszed, ha hívsz egy szerelőt, de, ha van néhány alapvető barkácsszerszámod és egy kis rutinod, akkor te is egyszerűen beszerelheted az új szerkezetet.

Egy megbízható barkácsboltban vásárolj ajtógarnitúrát - így nevezik azt a szettet, melyben a kilincs, a zár és a hozzá tartozó kulcs található.

Mielőtt vásárolni indulsz, írd fel az ajtó minden adatát - a már meglévő zárlap és az azon lévő lyuk szélességét és mélységét is -, és ez alapján válaszd ki a megfelelő zárat. Még egyszerűbb, ha magaddal tudod vinni a régi szerkezetet.

Készenlétben
Bár a zár lecserélése nem nagy ördöngösség, a biztonság kedvéért jobb, ha napközben végzed a munkát, így bármi is jön közbe, pillanatok alatt hívhatsz egy szerelőt, és nem kell nyitott ajtónál töltened az éjszakát.

Cilinderzár felszerelése

A gombkilincses zár felszereléséhez először dugd a zár hengerét az ajtón lévő lyukba - akkor megfelelő a méret, ha a henger pontosan illeszkedik. Az ajtógarnitúrában találod a szerelőkonzolt, egy lapos fémdarabot, mely tulajdonképpen a zár alapja lesz. Ha a henger már pontosan illeszkedik a lyukba, csavarozd fel a szerelőkonzolt is az ajtóra.

Felújítás A-tól Z-ig
Még több tippet és útmutatót találsz a ház körüli munkákhoz és javításokhoz, ha megnézed linkgalériánkat!

Csavarozd hozzá a zártestet a szerelőkonzolhoz, a zárlapot pedig rögzítsd az ajtófélfához!

Kilincses zár felszerelése

A cilinderzárak biztonságosabbak, de a beltéri ajtókon nyugodtan használhatsz hagyományos, nyeles, kilincses zárat is. Ebben az esetben először a zárszerkezetet tedd oldalról az ajtó belsejébe, majd az ajtóval szemben állva dugd át rajta a kilincstengelyt - ez egy egyenes, négyszögletes fémrúd, mely majd a zárnyelvet mozgatja.

A csavarokkal rögzítsd oldalról a zárbelsőt, majd húzd rá a tengelyre a kilincs alátétét - ez az a rész, mely eltakarja a zárat -, majd magát a kilincset is, végül ellenőrizd, hogy megfelelően jár-e a zárnyelv.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyomd le többször a kilincset - ha akad, akkor vedd ki a tengelyt, és ellenőrizd, hogy az ajtó anyaga nem akadályozza-e a mozgásban. Ha akadály nélkül jár, akkor rögzítsd az alátétet és a kilincset is az ajtógarnitúrával kapott csavarokkal. Csavarozd a zárlapot a helyére, és már el is felejtheted a szoruló, nyikorgó zárakat.

Ezt is szeretjük