Így szüntesd meg a hűtő kellemetlen szagát!
Már tucatszor kimostad, kidobtad a romlott ételeket is, de a szag egyszerűen nem távozik a hűtőből? Segítünk.

beauty and style
Top olvasott cikkek
Még a modern, önleolvasztó hűtőszekrényt sem kímélik a kellemetlen szagok - akkor sem, ha kifejezetten ügyelsz arra, hogy soha semmilyen romlott étel ne maradjon benne.

Az erőteljes aromákkal rendelkező ételek, a halak, a húsok és az illatos gyümölcsök könnyen rossz szagokat eredményezhetnek a hűtőben, melyektől az utóbbi alapos kitisztításával sem mindig szabadulhatsz meg. Ha azonban az alábbi praktikákat használod, búcsút inthetsz a szagoknak!

Természetes tisztaság és illat

Mielőtt nekifognál különböző praktikákkal illatosítani a hűtőszekrényt, az első dolgod legyen eltávolítani mindazt az élelmiszert, ami a kellemetlen szagokat eredményezheti: a romlott ételeket dobd ki, az erősebb aromával rendelkezőeket pedig zárható műanyag dobozokban tárold.

Ezután alaposan tisztítsd ki a berendezést. Az üzletekben kapható tisztítószerek helyett érdemes természetes megoldást választanod: az olyan szerekkel, mint a só, nem terheled felesleges vegyszerekkel a környezetedet és a szervezetedet sem. Arról nem is beszélve, hogy a tisztítószerek mesterséges illatának semmi keresnivalója az élelmiszerek közelében. Ezért inkább fogj egy marék sót, szórd három liter vízbe, majd egy szivacs segítségével mosd át a keverékkel a hűtő belsejét.

Az ecet és a szódabikarbóna erejével

Ha nem csak a szagoktól, hanem a rászáradt, makacs foltoktól is meg kell szabadulnod, használj szódabikarbónát.

Szórj belőle egy keveset nedves szivacsra, majd így súrold át az egész szekrényt - az oldalát, a polcokat és a fiókokat is. Ha végeztél, a friss illat megőrzése érdekében tegyél egy egész tasak szódabikarbónát a hűtőbe.

Abban az esetben, ha még hatékonyabb tisztítószerre van szükséged, hívd segítségül az ecetet. Keverd össze egyenlő arányban vízzel, majd ezzel a keverékkel mosd ki kívül-belül a hűtőt, de ne feledkezz meg az ajtó tömítőgumijáról és a zöldségtartó ládák elülső részéről sem. A belső falakat és a ládák belsejét egy hígítatlan ecetbe mártott ronggyal tisztítsd le, így megelőzheted a penészesedést. Természetesen ezek után is nyugodtan betehetsz még egy doboz szódabikarbónát a hűtőbe, hogy megőrizd a frissen mosott belső rész üde illatát.

Tudtad?
Ha a mosószeres vízzel nem tudod eltávolítani a hűtőszekrény polcaira rakódott ételmaradékot, szerezd be a WD-40 nevezetű, erős zsíroldó hatással rendelkező csodaszert. Miután elpakoltál minden élelmiszert, permetezd a szert a makacs foltokra, majd töröld le egy ronggyal vagy egy szivaccsal. Mielőtt azonban visszapakolnád az élelmiszereket, alaposan mosd le a WD-40-et a felületről.

Zöldséggel, gyümölccsel a szagok ellen

Amennyiben a szagok még mindig nem kímélik a hűtőd, zöldségekkel és gyümölcsökkel űzheted el őket végleg.

Utóbbiak közül a citrom a legmegfelelőbb: egy tiszta szivacsra vagy vattacsomóra cseppents friss citromlevet, majd a szivacsot vagy vattát tedd be a hűtőbe. Ha néhány naponta ismét cseppentesz rá néhány csepp citromlevet, a hűtő hosszú ideig friss illatot áraszt majd.

A citromon kívül a vaníliakivonat is jó illatot kölcsönöz a hűtőnek. Egy szivacsra csepegtess belőle egy keveset, és nagyjából töröld át vele a berendezés belsejét. Ha a kellemes illatot még hosszú ideig érezni szeretnéd, cseppents vaníliaaromát egy kisebb vattacsomóra, és tedd a hűtőbe.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

A reklámok arra sarkallnak, hogy minden egyes szükségletedre speciális terméket vásárolj. E kiadványból 2317 kivételes tényt olvashatsz hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életedet könnyebbé, gazdaságosabbá, ésszerűbbé, egészségesebbé teszik, a tanácsok segítségével ugyanis újszerűen használhatod a háztartásban és garázsban tartogatott tárgyakat.
A könyv szerkesztői régi trükköket fűszereztek meg saját gyakorlati tapasztalataikkal és szakértők véleményével. A kötet felépítése segít a könnyed eligazodásban, a gyakorlati ismereteket pedig anekdoták és izgalmas kísérletek teszik még színesebbé.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük