Csak úgy zabálja az áramot, ha nem figyelsz: a hűtő bepakolásánál is sokat lehet spórolni
Ha jó a sorrend, nemcsak kevesebbet fogyaszt, de az ételek is tovább frissek maradnak benne.
A hűtő az egyik legnagyobb áramzabáló a lakásban, különösen a régebbi, kevésbé energiatakarékos berendezések terhelik jelentősen a családi kasszát. Pedig már néhány okos megoldás is látványosan faraghat le a számlák végösszegéből egyetlen forint befektetése nélkül.
A leolvasztás meglehetősen időigényes, ezért nem tartozik a legkedveltebb házimunkák sorába, pedig egy ügyes technikával nem ördöngösség, és akár 30%-ot is lehet vele spórolni az összfogyasztáson. De a szellőzőrácsok tisztán tartása és a gép jó elhelyezése is takarékosabb működést biztosít.
A hűtő helyes bepakolása
A hűtő fogyasztását az is befolyásolja, hogy a benne tartott élelmiszereket melyik polcra helyezi az ember, ugyanis mindegyiknek megvan a maga szerepe. A professzionális konyhák jó modelljei az ideális rakodási módszernek, ami a lehető legnagyobb frissességet biztosítja minden terméknek.
Itt ugyanis élelmiszer-biztonsági szempontokat is figyelembe véve felülre a kihűlt, kész ételeknek és maradékoknak kell kerülniük, míg az alacsonyabb polcokra a főzést vagy sütést igénylő élelmiszerek valók, a kiolvasztandó húsfélék vagy a sütésre váró zöldségek, alapanyagok.
Ezzel elkerülhetők a keresztszennyeződésből származó problémák is, hiszen az alapos átfőzés vagy megsütés még lecsöpögés esetén is biztonságossá teszi az ételeket. Alapszabály, hogy a gyakran használt élelmiszereket jobb könnyen elérhető részre helyezni a polcokon, míg a ritkábban használatos anyagokat hátrébb, így ugyanis kevesebb ideig kell nyitva tartani az ajtót, ami jelentősen növeli a takarékosságot.
Felső és alsó polcok
A háztartás hűtőszekrényének felső polcára tehát mindig a maradékoknak, az italoknak, a kész ételeknek kell kerülniük. A joghurtok, a sajtok és a kész húsételek is kerülhetnek ide. Az alsó polcokra a főtt ételek nyers összetevői valók, legalulra pedig mindig a legmagasabb hőfokon süthető anyagnak kellene kerülnie.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hűtőajtó és fiókok
Az ajtó a hűtőszekrény egyik legmelegebb területe, ezért az ízesítőket, szószokat szabadna csak ide tenni, de a hideget igénylő tejet és a tojást nem - a gyorsabb romlásuk pedig ugyancsak pazarláshoz is vezethet. A fiókokat többnyire a magas nedvességtartalmú termékekre tervezik, ezért a gyümölcsök és zöldségek helye lenne. Mivel viszont sokszor a hűtő legaljára tervezik, a fölötte elhelyezett hús veszélyezteti a frissességüket.
Ha két külön fiók is van a hűtő legalján, a legjobb megosztani a funkciót: az egyikben kizárólag a nyers, főzésre szánt vagy kiolvasztandó húst, míg a másikban csak zöldségféléket kellene tárolni. Amennyiben viszont csak egy fiók van, a hús kerüljön legalulra. Ha pedig mégis mindkettőt a gyümölcsök-zöldségek tárolására szánná az ember, egy külön tartót kell fenntartani a húsnak.
Spórolós tippek hűtőhöz
Egy üres hűtő sokkal többet fogyaszt, hiszen az ajtó nyitásakor könnyebben felmelegszik benne a levegő. Ha nincs benne sok élelmiszer, akkor is növelhető a hatékonyság. Néhány flakon víz bepakolása a segítségedre lehet ebben, de mással is lehet picit csalni a fogyasztáson.
Tegyél bele vizet, és nem zabálja majd az áramot: 4 tipp hűtőhöz és fagyasztóhoz
Nézegess képeket!
ElolvasomOLVASD EL EZT IS!
- otthon
- hűtőszekrény
3 házi csodaszer, mely megszünteti a szagokat a hűtődben: így használd őket
- fagyasztó
- spórolás