Hosszabbítsd meg a mosógép élettartamát! - Plusz 10 év, 150 forintból
A reklámokban szereplő vízlágyítók nélkül is sokat tehetsz a mosógéped védelme érdekében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban a mosógépek akár 10-15 évig is kiszolgálták a háziasszonyokat - a mai készülékektől ez sajnos már nem várható el. A népszerű elöltöltős mosógépek esetében jóval rövidebb élettartammal kell számolnod, de a strapabíróbb, hagyományos felültöltősök sem bírják már sokáig.

Természetesen a mosógép élettartama nagyban függ attól is, hogy mennyire gyakran használod, ügyelsz-e eléggé a tisztítására és rendszeres karbantartására, továbbá betartod-e a gyártók és mosógépszerelők tanácsait.

Ezek mellett pedig néhány praktika is segíthet abban, hogy a mosógéped a lehető legtovább képes legyen kiszolgálni az igényeidet.

Ecet a vízkő és a mosószer-lerakódások feloldására

A mosógép élettartamát jelentősen növelheted azáltal, hogy bizonyos időközönként alaposan kitisztítod. A kemény víz miatt ugyanis vízkőréteg jelenhet meg a gép belsejében, és a mosópor is lerakódhat. Ezektől könnyen megszabadulhatsz, és egyben fertőtlenítheted is a mosógépet, ha beleöntesz két pohár ecetet, majd üresen, mosószer nélkül lefuttatsz egy teljes programot.

Ha rendkívül piszkos a készülék, és néhány helyen - például a mosószer-adagoló fiókban - a penész is felütötte a fejét, akkor több ecetet használj: először is önts a gépbe nagyon forró vizet - ne forrald fel, csak a csapból engedj - és négy liter ecetet, majd 10 percig járasd a gépet.

Kapcsold ki, és hagyd a mosógépben az ecetes vizet egy éjszakán át. Másnap ürítsd ki a folyadékot, és futtass le egy teljes programot ruhák nélkül.

Szűrők és mosószer-adagolók tisztítása

Az ecettel ne csak a mosógép belsejét tisztítsd ki, hanem időnként a mosószer-adagoló fiókot is. Vedd ki teljesen a mosógépből, majd meleg, ecetes vízben alaposan mosd át mosogatószivaccsal vagy egy rossz fogkefével. Utóbbi segítségével a mosószer-adagoló fiók mögötti részt is kitisztíthatod: mártsd tömény ecetbe, majd alaposan dörzsöld le vele az adagoló mögött lerakódott mosószerréteget.

A készülék szűrőjéről se feledkezz meg - ezt általában a mosógép elején, alul találod. Húzd ki a mosógép csatlakozóját a konnektorból, majd a készülék használati útmutatásában szereplő módon távolítsd el a szűrőt takaró sapkát. Vedd ki a szűrőt, és alaposan mosd át. Mielőtt visszatennéd, ellenőrizd, hogy a szűrő helyén sem maradt pénzérme, papírzsebkendő-maradvány.

Tipp
A mosógépben megjelenő penész kellemetlen látvány, ráadásul a penészes gépben kimosott ruhák sem lesznek elég illatosak. A penész megjelenését egyszerűen megakadályozhatod, ha a mosás után legalább egy napra nyitva hagyod a mosógép ajtaját, hogy a belseje teljesen kiszáradhasson.

Szódabikarbóna vízkő ellen és a fehérebb ruhákért

Ha a szokásos mennyiségű folyékony vagy por állagú mosószerhez fél pohár szódabikarbónát adsz, a fehér ruhák még fehérebbek lesznek, a színesek pedig nem fakulnak ki. A szódabikarbónának emellett más jótékony hatása is van: lágyítja a mosáshoz használt vizet, így megakadályozza a vízkő lerakódását a mosógépben. Ráadásul a pénztárcádra is vigyáz, hiszen utóbbi kedvező tulajdonsága következtében általában kevesebb mosószer is elég a mosáshoz. Felültöltős készülékek esetében fél pohár szódabikarbónára van szükség, elöltöltősöknél elég negyedpohárnyi is.

Körömlakk a dob sérülései ellen

A mosógép egyes alkatrészei könnyen cserélhetők, ám a belső vagy a külső dob sérülése - például a nadrágzsebekben hagyott pénzérmék miatt - a gép halálos ítéletét jelentheti. A belső dob károsodása következtében elszakadhatnak a ruhák, vagy a gép szálakat húzhat ki belőlük. Arról nem beszélve, hogy a sérült dob belsejében a rozsda is hamarosan megjelenhet.

Fontos, hogy mindig megnézd a zsebeket, hogy biztosan ne maradjon bennük pénz vagy más fémtárgy. A nagy fémcsatokkal vagy gombokkal ellátott ruhadarabokat sose mosd mosógépben, inkább kézzel tisztítsd ki. Ha mégis megtörtént a baj, egy kevés színtelen körömlakkal fedd be a karcolást - több rétegben vidd fel a lakkot, hogy tartós védőréteget képezzen. Ezzel a ruhákat is megóvhatod, és a rozsdásodást is megelőzheted.

Kevesebb mosószert és kevesebb ruhát!

Spórolsz, és a mosógépeddel is jót teszel, ha kevesebb mosószert használsz. Egyes szakértők szerint a mosószerek gyengítik a szövetszálakat, ráadásul a túl sok szer a mosógépnek is árt.

Az átlagosan szennyezett ruhák mosásához feleannyi mosószer is elég, mint amennyit a csomagoláson ajánlanak, a mosógépet pedig legfeljebb 30°C-ra érdemes beállítani. Magasabb hőmérsékletet és több mosószert csak az igazán piszkos, fehér színű, pamutból és vászonból készült holmik igényelnek.

Fontos továbbá, hogy ne tömd tele ruhákkal se a gépet. A túlterheléstől ugyan nem feltétlenül megy tönkre a mosógép, ám bizonyos alkatrészei, például a csapágyak és a felfüggesztések sokkal jobban kopnak.

Ez a berendezés idő előtti meghibásodásához vezethet, ami miatt szerelőt kell hívni. Éppen ezért mindig tartsd be a gyártó által megadott maximális terhelhetőségi határértéket, sőt, az sem baj, ha az előírt ruhamennyiségnek csupán a 90%-át teszed a gépbe.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük