Hány fok legyen a hálóban éjszaka? Így állítsd be télen, hogy ne fázz meg
Nem mindegy, hány fokra állítod a hálószoba hőmérsékletét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg nyáron a többség alig győzi hűteni otthonát, a hidegebb hónapokban a termosztátok segítségével szabadon befolyásolható a hőmérséklet, de persze csak akkor, ha nem vesszük figyelembe, már egy fok különbség is milyen komoly összeget jelenthet a fűtésszámla tekintetében.

Mindez egyéni ízlés kérdése is, így, ha valaki szereti a meleget, anélkül is megteremtheti azt, hogy többet kellene fűtenie, illetve fizetnie - erre számos pénztárcabarát megoldás létezik -, mindemellett azonban azzal sem árt tisztában lenni, szakértők szerint melyek azok a hőfokok, melyek a lakás egyes helyiségeiben épp megfelelőek ahhoz, hogy komfortérzetet biztosítsanak, és segítsenek megőrizni az egészséget is.

Ennyi kell a jó alváshoz

Általánosságban elmondható, hogy az egészség szempontjából felesleges 24 fokra felfűteni a lakást, a nappaliban például 18-21 fok is ideális lehet, míg a fürdőszobában a 20-21 Celsius-fok, a konyhában pedig a 20 fok lehet optimálisnak mondható.

Sokan azt gondolják, alvás közben érdemes melegen tartani a testet, ezt azonban megteszi egy jó takaró és paplan, illetve pléd - erre mindenképp szükség van télen, hogy ne fázz meg -, míg a szoba hőmérsékletének a jó alvás érdekében nem célszerű többnek lennie 18 Celsius-foknál. Érdemes emellett alvás előtt jól átszellőztetni a szobát, elég azonban, ha néhány percre tárod ki az ablakot, így a bútorok és a falak nem hűlnek le, a friss levegő pedig könnyen visszamelegszik majd.

Előbbi javaslatokkal kapcsolatban fontos elmondani, hogy leginkább egészséges felnőttekre vonatkoznak, csecsemők, gyermekek, fekvőbetegek, idős, illetve legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb hőfokra lehet szükség.

Csecsemőknél például 23 fokra is szükség lehet, pár hónapos kortól, illetve gyermekeknél pedig 21 fok lehet az ideális - éjszaka lehet akár 19 is -, természetesen megfelelő öltözet mellett. Ugyanez vonatkozik az idős, illetve beteg emberekre is.

Nagyon fontos azonban, hogy a lakás egyes terei között legfeljebb egy-két fok legyen a különbség, a váltások ugyanis könnyen megfázáshoz vezethetnek. Ha az egyes helyiségekre vonatkozó ajánlásokra részletesebben is kíváncsi vagy, kattints ide, és elolvashatod azokat korábbi, szakértővel készült cikkünkben.

Ezt is szeretjük