Holttestek a hűtőszekrényben: az egészségre legveszélyesebb maradékok listája
A te hűtőd mélyén mi lakik?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan vannak olyanok, akiknek a hűtője mindig illatos és csakis friss, gusztusos ételek kapnak benne helyet, a legtöbben azonban tartunk egy csontvázat a szekrényben vagy holttestet a frigóban.

A polc hátuljáról előkerülő, beazonosíthatatlan tetem esetében nem kérdés, hogy a kukában landoljon-e, néhány élelmiszercsoport esetében azonban nem mindig egyértelmű a kérdés: mehet a mikróba, vagy már jobb nem megenni?

Temetetlen tetemek

A vegetáriánusok most görgessenek egy kicsit lentebb, hamarosan nekik is érdekes dolgokról írunk, egyelőre azonban a tápláléklánc csúcsára kapaszkodott ember legfontosabb fehérjeforrásáról, a húsról lesz szó.

A nyers hús hűtőszekrényben, egyenletes hőmérsékleten tárolva két-három napig tartható el, persze ahhoz, hogy ezt a határidőt betarthasd, tudnod kell, hogy a hús friss volt-e, amikor megvetted.

Ennél szigorúbb előírások vonatkoznak a halhúsra, ami különösen gyorsan romlik, ezért nyers állapotban legfeljebb egy napig tarthatod el, de feldolgozott állapotban sem szerencsés két nap után fogyasztani.

A sertés- és marha-, valamint csirkehús elkészítve kevésbé kényes, bár főzve ezeket is legfeljebb egy-két napig érdemes tárolni, sütve három-négy napig is elállnak.

Óvatosan a tejtermékekkel!

A nyers tej hihetetlen gyorsasággal képes megromlani, tulajdonképpen a csomagolás után egyetlen nappal már megsavanyodik.

A tartósított tej felbontás után még három-négy napig fogyasztható, csakúgy, mint a különböző tejtermékek. Ne tévesszen meg a csomagoláson található hosszú lejárati dátum, ez ugyanis csak az eredeti, légmentes csomagolásban megőrzött minőségre vonatkozik.

Abban a pillanatban, hogy lehúzod a fóliát, az étel romlása felgyorsul, és kettő-négy napon belül fogyaszthatatlanná válik.

A friss tojás, ha azonnal hűtőbe rakod, egy hónapig is eláll, szobahőmérsékleten azonban körülbelül hétszer olyan gyorsan romlik. Szintén felgyorsítja a bomlási folyamatot, ha a tojás héja megsérül, ezért a megrepedt tojást vagy azonnal használd fel, vagy dobd ki.

Ha egy recepthez csak a tojásfehérjére van szükséged, és nem akarod kidobni a sárgáját, tedd egy pohárba, és engedj rá kevés hideg vizet - ez a fehérjéhez hasonlóan védőréteget képez, így a sárgája még egy-két napig eltartható a hűtőszekrényben.

A nyers tojást tartalmazó ételek - mártások, majonéz - egy-két napig őrzik meg frissességüket.

Zöldségek, gyümölcsök

A termések esetében szerencsére szemmel jól látható jelei vannak a romlásnak, ezért ritkábban okoznak ételmérgezést, mégis jó tudni, mire számíthatsz, amikor beteszed őket a hűtőszekrényedbe.

A csonthéjas gyümölcsök, mint amilyen a szilva és a barack is, akár két-három héten keresztül is frissek maradnak, a bogyós gyümölcsök azonban két-három napon belül erjedni kezdenek.

A zöldségek frissességének megőrzésében segít, ha papír- vagy fóliazacskóba csomagolva kerülnek a fridzsiderbe. A legtöbbjük így nyolc-tíz napig tartható anélkül, hogy változna a minősége, de a zöld leveles zöldségek - sóska, saláta, spenót - ennél érzékenyebbek, két-három nap múlva fonnyadni kezdenek.

Amit be se tegyél

A főtt tésztát fölösleges a hűtőbe tenni, olyan kiváló talaja lehet ugyanis a különféle mikrobáknak, hogy ha nem fogyasztod el azonnal, akkor a szemetesben kell landolnia. Különösen igaz ez a mákos tésztára: a magvas termés ugyanis szintén nagyon gyorsan romlik, ráadásul a legsúlyosabb ételmérgezések egyikét okozza.

A déligyümölcsöket sem érdemes a hűtőszekrénybe raknod, ezek ugyanis szobahőmérsékleten érzik jól magukat, a frigóban uralkodó hűvös hangulat hatására gyorsabban barnulhatnak meg.

Ezt is szeretjük